Avatar: The Way of Water pokořil hranici dvou miliard jako 6. film v historii

Avatar 2
avatar-the-way-of-water-movie-review-002
Disney
Sázení je sice hazard, někdy se ovšem může vyplatit. Debaty o tom, zda druhý Avatar 13 let po premiéře původního filmu v kinech vyhoří, debatování nad tím, zda je vůbec o svět Pandory ještě zájem, debatování o tom, zda je vůbec tvorba Jamese Camerona ještě relativní. Jenže po dnešku a oficiálním překonání dvou miliard je jasné, že je James Cameron opět králem světa. Žádný jiný filmař v historii nerealizoval tři filmy, které v kinech pokořili hranici dvou miliard dolarů, žádný z nich nebude moci za pár týdnů tvrdit, že se hned jeho tři filmy nachází v TOP 4 nejvýdělečnějších filmů všech dob.
Prvním dvoumiliardovým filmem v historii se přitom koncem ledna 2010 stal právě první Avatar Jamese Camerona, v dubnu 2012 poté Titanicu Jamese Camerona k pozici druhého dvoumiliardového filmu dopomohla obnovená premiéra, kdy výrazně přispělo i nasazení do 3D formátu. V únoru 2016 mohla poté slavit sedmá epizoda Star Wars s podtitulem Síla se probouzí, v letech 2018 a 2019 poté do dvoumiliardového klubu zapadlo finále Infinity ságy Marvel Cinematic Universe v podobě Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame. Ještě začátkem roku 2022 se poté do dvoumiliardového klubu mohl protlačit Spider-Man: Bez domova, neuvedení do čínských kin (kvůli faktu, že se finále filmu odehrává na Soše svobody) mu ovšem zlomilo vaz a Bez domova se tak k dnešnímu dni musí smířit s tím, že mu k pohoření dvou miliard stačilo pouhých 79 milionů dolarů (zhruba takovou částku by Bez domova v klidu v Číně překonalo za první týden). Šestým pánem na holení se tak oficiálně stává Cesta vody, radovat se přitom můžou i ve studiu Disney.
Avatar 2
Disney
Akvizice společnosti 20th Century Fox sice Disney vyšlo na 71,3 miliard dolarů, investice ovšem přináší skrytá ovoce. Úspěch The Way of Water dokazuje, že svět o Avatara zájem jednoduše je, zátěžovou zkouškou ovšem pochopitelně bude i výkonost další třech (+ dalších potencionálních dvou) Avatarů. I díky spíše nadšení z druhého Avatara je ovšem pravděpodobné počítat s tím, že Avatar 3 a 4 pod hranici miliardy a půl nepůjdou, Avatar 5 (který je aktuálně zamýšlen jako velké finále) může těžit z očekávání zakončení jedné tlusté kroniky a číslům se tak přiblížit prvním dvěma filmům. Vše je otázkou budoucnosti, kdy jasněji bude o Vánocích 2024 spojených s nasazením Avatara 3 do kin. Avatar je každopádně aktuálně jednou z nejdůležitějších značek Disneyho, který rozhodně nenechá svět Pandory jen tak spát. Například na nějaký ten (alespoň animovaný) seriálový spin-off nejspíš dojde.
Velikost úspěchu Avatara 3 tak rozhodne o tom, zda druhý Avatar těžil pouze z 13 let dlouhého očekávání, který se v kinech rozhodně ještě nějakou dobu nezastaví. Jen z amerických kin aktuálně přepočítává 600 milionů dolarů, nejspíš ještě úplně nevzdal útok na čísla Top Gun: Maverick (718,7 milionů dolarů) a pozici nejvýdělečnějšího filmu v amerických kinech za rok 2022. Průnik The Way of Water do TOP 3 nejvýdělečnějších filmů všech dob může snad ohrozit pouze Cameronův Titanic, který se týden před Valentýnem vrátí do kin (zaokrouhlí se čísla z 2,2 miliard na 2,3 miliardy), přesto se splní Cameronova vize v tom, že se musí druhý Avatar umístit mezi TOP 5 nejvýdělečnějších filmů všech dob, aby se v kinech zaplatil.
deadline.com
Disney
V průběhu následujících dní levou zadní padnou tržby Avengers: Infinity War (2 miliardy, 48 milionů dolarů) i Star Wars: Síla se probouzí (2 miliardy, 68 milionů dolarů), údajně nejdražší film všech dob s rozpočtem ve výši 460 milionů dolarů tak ve finále bude i přes obří náklady (spojené i s nezanedbatelným marketingem) v černých číslech, všem pochybovačům tak může mít pusa definitivně zavřena. James Cameron to zase dokázal!
Otázkou pochopitelně je, kdo se do dvoumiliardového klubu přidá příště. Zvládnou to následující tři Avataři? pátí a šestí Avengers? Potencionální nový Harry Potter? Nějaké velké překvápko? Cesty tržeb jsou i po letech pořád nevyzpytatelné, i proto zůstává zajímavé je pravidelně sledovat….

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.