Vojáci bez plnovousů a mobilů, navrhl ruský generál. Po ostrém vzkazu Kadyrova ale otočil

Ruský generál a poslanec Viktor Sobolev narazil na tvrdou kritiku ze strany zakladatele Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina a vůdce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova. Blízkým spolupracovníkům ruského prezidenta Vladimira Putina se nelíbil jeho návrh, aby v rámci utužení disciplíny v ruské armádě nesměli vojáci nosit plnovous a aby jim byly odebrány mobilní telefony. Kadyrov návrh označil za „provokaci“ proti muslimům.

„Toto je základní požadavek vojenské disciplíny, voják musí být vojákem. Samozřejmě že jeho hlavním úkolem je bojovat kompetentně a obratně. Nemyslím si však, že i v případě plného bojového nasazení si nenajde patnáct až dvacet minut, aby se upravil. Vojáka sledují civilisté a měl by být příkladem. Když je voják neupravený a neoholený, nectí ho to ani jako člověka, ani jako vojáka,“ citoval generála ve výslužbě web The Moscow Times.

„Člověk by neměl používat komunikační zařízení, která z něj dělají terč pro nepřítele,“ vysvětlil Sobolev také zákaz používání mobilních telefonů nebo tabletů. Tento návrh přichází necelé tři týdny poté, co Ukrajinci na Nový rok zasáhli dočasnou ruskou základnu na jihu Chersonské oblasti, kterou údajně lokalizovali právě díky signálům mobilních telefonů. Kyjev tvrdí, že ruských obětí byly stovky.

„Zřejmě má generálplukovník ve službě spoustu volného času, protože nemá na práci nic jiného než si znovu pročítat předpisy,“ kritizoval Kadyrov prohlášení Soboleva na svém Telegramu.

Argumentoval také tím, že 99,9 procenta čečenských vojáků válčících na Ukrajině nosí plnovous v souladu se svou vírou. „Plnovous nosil náš milovaný prorok Mohamed,“ doplnil.

„Dovedu si představit, jak byli překvapeni naši bojovníci z první linie, mobilizovaní vojáci i dobrovolníci – s plnovousem i bez. Netušili, že v jejich řadách číhá nebezpečný nepřítel – plnovous! Měli by odložit samopaly a jít se oholit, zatímco nepřátelé budou čekat v zákopech. Vždyť v každém zákopu je kohoutek s teplou vodou a pěna na holení se vydává každé ráno v lázních,“ komentoval cynicky Kadyrov.

Plnovous je symbolem a tradicí

Podobně reagoval také Prigožin, který označil plnovous u vojáků za „symbol a tradici“. „Osmdesát procent času se vojáci na frontě myjí vodou z láhve a břitva je opravdu velký luxus. Nemálo muslimů a pravoslavných nosí plnovous z náboženských důvodů. Plnovous je na frontě symbolem a tradicí,“ vzkázal Prigožin na Telegramu. „Tablety a mobilní telefony jsou pro moderní válku nezbytné. Vojáci mají díky nim přesná geodata včetně nadmořských výšek a dalších terénních informací,“ doplnil.

Poté, co se proti Sobolevovým návhrům postavil Kadyrov, pokládaný za blízkého spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina, ruský poslanec otočil. Prohlásil, že je proti neupravenosti vojáků, a ne proti nošení plnovousů.

„Byl jsem na přehlídce pluku z Čečenské republiky před odesláním do ‚speciální vojenské operace‘. Byl tam i šéf republiky. Dá se říct, že vypadali (čečenští vojáci) velkolepě, byli výborně vybaveni výstrojí. Měli stejné uniformy, s rozlišovacími znaky. Všichni měli plnovousy – a nikdo nebyl proti, ani já. Bylo by hloupé požadovat, aby se oholili,“ prohlásil Sobolev podle serveru RBK.

Generál, který je členem branného výboru dolní komory ruského parlamentu, si nicméně neodpustil poznamenat, že vojáci mají vypadat jako ze škatulky bez ohledu na to, zda jsou s vousy, anebo bez, jakož i bez ohledu na to, zda jsou ve válce, anebo ne. Každopádně „neupravenost“ je nepřijatelná, zatímco vousy – alespoň ty, jejichž důvodem je náboženské vyznání, jsou podle Soboleva přípustné, protože to muslimské jednotky stmeluje.

Plnovous si nechávali narůst i západní vojáci, včetně českých, při působení v misích v muslimských zemích.

Příslušníci britského Královského letectva (RAF) si smějí od září 2019 nechat narůst plnovous, což do té doby vojenská pravidla nedovolovala. Stanice BBC k tomu tehdy poznamenala, že jejich nadřízení budou ale vyžadovat, aby vousy byly pěstěné a vždy pečlivě upravené.

Předloni americká armáda schválila nová pravidla ohledně účesů a nehtů pro vojákyně, mužům ale zůstává odepřeno, aby si nechali trvale narůst plnovousy. Hlavní seržant ovšem tehdy uvedl, že armáda již dělá výjimky na základě zdravotních a náboženských důvodů. Vojáci mužského pohlaví také nadále nesmějí nosit náušnice. Nová pravidla pro rtěnky a laky na nehty však dovolují mužům čirý lak.

O čtyři roky dříve, v roce 2017, americká armáda přehodnotila dosavadní pravidla na základě požadavků jednotlivých náboženských komunit, ale platilo, že i tito vojáci budou muset o výjimky týkající se uniformy či plnovousů žádat brigádní velitele. Při výcviku nebo při nasazení do boje bude armáda požadovat, aby vojáci měli na hlavě ochrannou přilbu. Armáda také pracovala na tom, jak zajistit účinné plynové masky vojákům s plnovousem. Než se na to přijde, nesmějí muži s vousy chodit do akademií, kde se počítá s výcvikem ochrany proti jedovatým látkám.

Tagy:
Vladimir Putin armáda tradice vojáci vousy mobilní telefon poslanec Čečensko Royal Air Force Rusko plnovous Ramzan Achmatovič Kadyrov Armáda Spojených států amerických Jevgenij Prigožin Viktor Sobolev