Nové nařízení EU: Cvrčci, mouční červi a sarančata mohou být obsažena v chlebu, těstovinách, čokoládě atd.

Dovedete si představit, že byste brzy jedli cvrčky, sarančata nebo moučné červy? Tato myšlenka pravděpodobně mnoho lidí znechutí, protože hmyz v potravinách bývá považován za nechutný nález.

Přesto se může stát, že v budoucnu budeme tyto živočišné složky jíst v chlebu, těstovinách nebo dokonce v čokoládě. Důvodem jsou starší i nová prováděcí nařízení Evropské komise.

Podle serveru Merkur de. Evropská komise nyní schválila několik nových žádostí ohledně potravin, které se věnují alternativám bílkovin. Výsledek? Podle „Prováděcího nařízení Komise (EU) 2023/5“ mohou vybrané společnosti zpočátku uvádět na trh určité nové výrobky (s podílem hmyzí složky – konkrétně nejnověji Acheta domestici – cvrčka domácího – pozn. aut.) po dobu pěti let. Nařízení vstupuje v platnost 24. ledna 2023.

Cvrčci a brouci se mohou v budoucnu objevit v mnoha potravinách

Například společnost CricketOne Co. Ltd smí do potravin přidávat částečně odtučněný prášek ze cvrčka domácího, uvádí Německý potravinářský svaz. V následujících potravinách se může prášek nacházet:

– Pečivo, nápoje podobné pivu, krekry a tyčinky, cereální tyčinky, těstoviny (suché), omáčky, výrobky z brambor, pokrmy z luštěnin, alternativy masa, polévky a polévkové koncentráty nebo prášky, svačiny z kukuřičné mouky, čokoládové výrobky, ořechy a olejniny.

Energetická tyčinka s hmyzem. Čokoládovo-cvrčková tyčinka vyrobená ze 14 cvrčků domácích, s ananasem a kokosem, 70% kakaa, bez lepku, vysoce kvalitní obsah bílkovin, udržitelná. Fotka od Pacopac – Own work, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Taktéž společnosti Ynsect NL B.V. je povoleno přidávat potravinu s larvami brouka potemníka ve formě mražené, kašovité, sušené a práškové.

Množství přídavku

Množství je omezené, například výrobek nahrazující maso může obsahovat pět procent hmyzu. Vizuálně se potraviny neliší od běžných výrobků. Nemusí být ani viditelně označeny. Zda výrobek obsahuje cvrčky domácí nebo moučné červy, lze vyčíst ze složení výrobku.

Hmyz je považován za důležitý zdroj bílkovin

Není nic neobvyklého, že stále více druhů hmyzu je schvalováno jako potravina. Již v roce 2021 EU schválila jako potravinu moučné červy potemníka moučného neboli Tenebrio monitor (Prováděcí nařízení 2021/882 ze dne 1. června 2021) a saranče stěhovavé neboli Locusta migratoria (2021/1975 ze dne 12. listopadu 2021). Má to své opodstatnění: v mnoha zemích světa lidé konzumují hmyz jako zásadní zdroj bílkovin.

Podle Světové zdravotnické organizace existuje přibližně 2 000 jedlých červů a hmyzu. Hrají stále důležitější roli při uspokojování potřeb světové populace v oblasti bílkovin. V Německu byl již v roce 2016 prodáván hmyzí hamburger, jak dodává server Merkur.de.

I na hmyz se mohou vyskytnout alergie

U obou druhů hmyzu je však třeba upozornit na to, že mohou vyvolat alergické reakce u lidí s alergiemi na korýše a výrobky z nich a na roztoče prachové, upozorňuje server Merkur.de.

Zdroj: merkur.de. Náhledová fotografie: ivabalk z Pixabay