Zemřel Petr Hošek z Plexisu. Jak žil a co o tom sám říkal

foto Tomáš Binter

Ve věku pětapadesáti let zemřel Petr Hošek, frontman skupiny Plexis, se kterou odehrál první koncert 11. srpna 1984. Před pěti lety - nedlouho po vážné dopravní nehodě, kterou utrpěla kapela cestou z koncertu - vyšel v magazínu Reportér článek, kde „Sid“ Hošek mluvil nejen o následcích havárie, ale také o dalších nehodách, hudebních začátcích i vztahu k alkoholu. Jak popisoval své životní momenty vlastními slovy? Článek z počátku roku 2018 jsme odemknuli k přečtení pro všechny.

Je to dávný zvyk – vždycky sedává na baru a vždycky na druhé stoličce zprava. Petr Hošek, známý též jako Mucho, případně Sid; jeden z pionýrů českého punku.

Pankáčem se stal na podzim roku 1982 (kdy coby patnáctiletý fracek navštívil v klubu 007 vůbec první koncert Visacího zámku) a pankáčem zůstává dodnes, srdcem i vizáží. Vizáž má dokonce démoničtější než kdy jindy – lebku mu půlí dlouhá a hluboká jizva.

„Dneska budu pít jenom slabý tambůrky,“ objednává si jedenáctku z královédvorského pivovaru Tambor. „Jo, Visáči pro mě byli důležití, koukal jsem na ně jako kráva. Do tý doby jsem znal jenom Abraxas, který jsem považoval za vrchol umění, a teď tohle!“

To já si objednávám dvacítku ze sokolovského pivovaru Permon. „Dobře děláš,“ schvaluje mi Hošek výběr, „je výborná, Permon šel poslední dobou strašně nahoru… Já ji nemůžu, kdybych se motal, hrozí nějakej pád, čili průser. A promiň, že se ti nedívám do očí – v tomhle sádrovým límci nemůžu otáčet hlavou…“

Jedenáctku do sebe ovšem vyklopí za tři minuty, najednou je mu dobře a bez přemlouvání začne vyprávět o situaci, ke které došlo po koncertě v Třebíči 24. prosince 2017 nedlouho po půlnoci na dálnici mezi Jihlavou a Humpolcem.

Bylo to zhruba následovně

Podpořte Reportér sdílením článku