Po uvedení na festivalu v Tallinu zamíří film Plastic Symphony do českých kin

foto Zleva herečka Judit Bárdos (Pecháček), neherec Vojtěch Zdražil, režisér Juraj Lehotský, spoluautor scénáře a kameraman Timotej Križka a autor hudby Aleš Březina představili na novinářské projekci film Plastic Symphony, 23. ledna 2023, Kino Světozor, Praha.

Praha - Po svém uvedení v hlavní soutěžní sekci mezinárodního filmového festivalu v Tallinu zamíří koprodukční film Plastic Symphony ve čtvrtek 2. února do českých kin. Ve snímku slovenského režiséra Juraje Lehotského hlavní roli ztvárnil polský herec Bartosz Bielenia, hvězda filmu Corpus Cristi nominovaného na Oscara nebo Evropské filmové ceny. Pro roli se naučil hru na violoncello a pečlivě i své dialogy ve slovenštině a němčině. Novináře o tom dnes informovali tvůrci.

Fotogalerie

V dalších rolích se představí český neherec Vojtěch Zdražil, slovenská herečka Judit Bárdos (Pecháček), nebo sólistka opery Slovenského národního divadla Monika Fabiánová. Velkou roli ve filmu hraje klasická hudba, jejímž autorem je český skladatel Aleš Březina.

Hlavní postava Matúš je talentovaný hudebník, který se musel vzdát své slibné kariéry, když mu onemocněla adoptivní matka. Se svým méně úspěšným bratrem Davidem vedou společný život pouličních hudebníků. Přestože Matúš dostane nabídku otvírající cestu k úspěchu, více štěstí nachází v nenápadné práci pro potřebné David.

Film vznikal v Bratislavě a ve Vídni. "Natáčeli jsme na kouzelných místech jako je Lichtenštejnský městský palác, magický Konzerthaus nebo věž majestátního Stephansdomu (katedrála svatého Štěpána). Vídeň se pro příběh stala symbolem a metaforou krásy, úspěchu a pomyslného štěstí," podotkl režisér Lehotský.

Lehotský vystudoval fotografii na Střední uměleckoprůmyslové škole v Bratislavě a režii dokumentárního filmu na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Je autorem řady krátkých dokumentárních snímků.

Jeho první celovečerní dokument Slepé lásky měl v roce 2008 premiéru v sekci Quinzaine des Réalisateurs festivalu v Cannes a následně byl uveden a oceněn na řadě dalších mezinárodních festivalů. Na filmovém festivalu Karlovy Vary byl ve stejném roce promítán v Soutěži dokumentárních filmů.

V roce 2013 Lehotský debutoval na poli hraného filmu celovečerním snímkem Zázrak, který byl zahajovacím snímkem soutěžní sekce Na východ od Západu na karlovarském festivalu, kde získal Zvláštní uznání poroty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď