Jihlava: V krytu civilní obrany byly doplněny exponáty

23.01.2023 15:11 | Tisková zpráva

Pracovníci oddělení správy podzemí rozšířili expozici krytu civilní obrany. Návštěvníci se do něho opět podívají v turistické sezóně, která začne v dubnu.

Jihlava: V krytu civilní obrany byly doplněny exponáty
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Proti proudu času, do 70. let minulého století, se návštěvníci vypraví šest metrů pod povrch země. Kryt civilní obrany (CO) obsahuje reálné dobové exponáty. Na vlastní kůži se tak lze ocitnou například v podzemní ošetřovně raněných, k vidění je zde také dobová spojovací technika, měřáky radiace a zamoření vzduchu, plynové masky, dobové hygienické potřeby či sociální zařízení. V druhé polovině ledna sem pracovníci odboru technických služeb přidali nové vitríny s různými ochrannými příručkami a dalšími drobnými dobovými pomůckami, jako je například pravítko pro měření velikosti obličeje pro plynovou masku. Prohlídková trasa krytu CO byla otevřena před turistickou sezónou v roce 2018.

V sedmdesátých a osmdesátých letech bylo v Jihlavě celkem 83 krytů, v devadesátých letech byl systém civilní obrany zastaven. Kryty jsou dnes obvykle bez využití, nebo slouží jako sklady. „Tento kryt byl vybudován pro pracovníky Městského národního výboru Jihlava. V jedné místnosti zní autentický záznam rádiového hlášení, které 20. srpna 1968 oznámilo překročení státních hranic vojsk Varšavské smlouvy,“ vysvětlil správce jihlavského podzemí Jan Šustr.

Sezóna začíná v dubnu

Prohlídka zhruba dvousetmetrové trasy pro desítku dospělých nebo patnáctičlennou skupinu dětí zabere 30 až 50 minut podle zájmu návštěvníků. Průvodce povypráví o historii i účelu využití jihlavského sklepení a krytů civilní obrany. Návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu dobových exponátů a na informačních tabulích zjistit více o historii civilní obrany v Jihlavě.

Turistická sezóna začíná pro jihlavské podzemí až začátkem dubna. Do té doby je možné se po telefonické domluvě podívat pouze do podzemních kolektorů. O nich jsme psali více ZDE. Další informace o jihlavském podzemí najdete na ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…