Jak léčit suchý dávivý kašel? A čím podpořit vykašlávání hlenů? | Moje zdraví

Suchý, nebo vlhký kašel? Každý se léčí úplně jinak!

Suchý, nebo vlhký kašel? Každý se léčí úplně jinak!
Autor: istock.com
24. ledna 2023 • 06:00

Jak léčit kašel? Pokud si myslíte, že sáhnete po prvním léku, který máte v domácí lékárničce a matně si pamatujete, že ho minulý rok váš muž užíval na kašel, děláte chybu. Při rozhodování, jaký lék polknout, je totiž třeba rozlišovat mezi jednotlivými druhy. Každý kašel se pak léčí jinak, a aby to nebylo jednoduché, jiný lék je třeba ráno a jiný večer.

Každopádně platí, že je-li kašel součástí běžné virové nákazy, která není provázena dalšími obtížemi, nepotřebujete chodit k lékaři. Stačí se poradit s lékárníkem.

Video se připravuje ...
Jak vypadá laryngitida u kojencůVIDEO 

Kašel je základní obranný mechanismus, který udržuje volné dýchací cesty, zjednodušeně řečeno se snaží zbavit virů a případně bakterií, které sliznice napadly. Je to však i nejčastější příznak onemocnění převážně dýchacího ústrojí. Ivana Lánová, vedoucí lékárnice BENU Lékárny v Mladé Boleslavi, vysvětluje, že každý kašel se léčí jinak.

Suchý kašel je obvykle spojený s drážděním v krku. Pacient nevykašlává hlen. Kašel ale také může být takzvaný produktivní, často doprovázený bolestí na prsou, kdy pacient vykašlává hlen snadno či obtížněji. Vykašlaný hlen nemusí vždy pocházet z dolních dýchacích cest, ale může se jednat o hlen, který stéká z nosu či dutin, tedy o takzvanou zadní rýmu. Pak se jedná o kašel vlhký. V některých případech je třeba kašel tlumit, jindy naopak podporovat a ředit hlen.

Tlumivé léky? Pozor na závislost!

Vzhledem k tomu, že kašel napomáhá odstranit z dýchacích cest škodlivé látky, není vždy užitečné jej tlumit. Pokud je to neúnosné, kašel je obtěžující nebo brání spánku, užívají se takzvaná antitusika. Většina z nich tlumí kašlací reflex v centru pro kašel. Podle doktorky Lánové jsou k dispozici volně prodejná kodeinová či nekodeinová. Kodeinová antitusika mají centrální mechanismus účinku – snižují citlivost centra pro kašel. Jejich dlouhodobé podávání může vést ke vzniku závislosti, a proto je potřeba dodržovat přesné dávkování a pokyny lékárníka.

Mezi kodeinová antitusika patří lék Stopex, Robitussin Antitussicum, Mugotussol, MedDex a Vicks pastilky na suchý kašel. Bývají i v tabletách a některé z nich jsou na lékařský předpis (Codein). Užít léky na tlumení kašle se doporučuje zejména před spaním. Mezi nekodeinová antitusika patří lék Sinecod, Tussin, Stoptussin a Ditustat.

Co na vykašlávání

Naopak léky, které vykašlávání podporují – takzvaná expektorancia – se před spaním užívat nedoporučují. Stejná zásada platí i pro mukolytika, která napomáhají upravit charakter hlenu, a tím usnadňují vykašlávání. Zjednodušeně lze říci, že naposledy by je měl člověk užít zhruba mezi pátou a šestou hodinou odpoledne.

Mukolytika ředí hlen a usnadňují jeho vykašlávání. Mezi ně se podle lékárnice Lánové řadí léky Bromhexin, ACC, Mucobene, Ambrobene či Mucosolvan. Dále je možné použít léky s účinnou látkou guajfenesin, který pomáhá uvolnit hlen, usnadňuje jeho transport a vykašlávání (lék Robitussin expectorans). Již od dob starověku se k léčbě kašle používaly také byliny a používají se dodnes. Jednou z nich je břečťan popínavý (přípravek Hedelix 8, Prospan 8), dále také jitrocel a mateřídouška (přípravek Thymomel 9).

Pozor na kombinace!

Nikdy neužívejte léky na tlumení kašle současně s léky podporujícími kašel. Tak by docházelo k hromadění většího množství hlenu v dýchacích cestách bez možnosti vykašlávání. Potíže mohou zlepšovat i byliny, i u nich je třeba volit podle toho, zda potřebujete kašel tlumit či podporovat. „Na případnou kombinaci jednotlivých léků je třeba dávat velký pozor. Často se stává, že se v průběhu akutního onemocnění mění i typ kašle, a podle toho je třeba zvolit správnou léčbu,“ vysvětluje Lánová.

Alternativou či doplněním klasické léčby může být podle Lánové léčba homeopatická. V lékárnách naleznete z těchto přípravků například Stodal – vhodný na všechny typy kašle. Z přípravků, které mohou při kašli užívat těhotné a kojící ženy, lze doporučit bylinný přípravek Stopkašel, vhodný na oba typy kašle.

Součástí léčby kašle jsou důležitá i režimová opatření – dostatečný příjem tekutin (vhodné jsou bylinné čaje) a vitaminů, klid na lůžku, zvlhčování vzduchu v bytě a přiměřená teplota v místnosti.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.