metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 9 °C

Úterý 23. dubna 2024. Svátek má Vojtěch

Uspávání hadů, či osvěžení? Změnu hlasu lidé prožívají, chtěli by barmana Vočka

  6:16
Herec Jan Vondráček promlouvá v tramvajích již třetí týden. Deník Metro nasbíral názory čtenářů.
Jan Vondráček vystřídal Dagmar Hazdrovou. | foto: Metro.cz

Jak se v Praze jezdí „za Vondráčka“? To je otázka, na kterou prozatím neexistuje jednoznačná odpověď. Je tomu již šestnáct dní, co v tramvajích oficiálně hlásí zastávky nový hlas – herec a dabér Jan Vondráček. Ten zde po třiceti letech vystřídal zkušenou hlasatelku Dagmar Hazdrovou.

„K novému hlasu pražských tramvají máme vesměs pozitivní ohlasy a reakce, a to, že hlas je příjemný, že jsme se trefili. Ostatně veřejnost si tento hlas vybrala a pan Vondráček vyhrál naši webovou anketu v loňském roce,“ říká pro deník Metro mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková s tím, že na základě podnětů od veřejnosti došlo již k několika drobným změnám.

„Snížili jsme například hlučnost gongu a zvýšili jsme hlasitost textu. Celkovou úroveň hlasitosti jsme zpočátku nasadili nižší, prostě takovou, aby to nebylo přepálené,“ vysvětluje Řehková a dodává: „Může se samozřejmě najít pár jedinců, kteří nebudou spokojeni, což při množství přepravených cestujících denně respektujeme.“

Profík Vondráček
Názorů čtenářů se nám podařilo nasbírat tolik, že je třeba je rozdělit do několika kategorií. Chvalozpěvy na Vondráčkův výkon pěje na facebookovém profilu deníku Metro například čtenář Jarda Kročil. „Mně to připadá, jako bych ten hlas slýchával odjakživa. Za mě palec nahoru,“ píše Kročil.

Jako příjemný označují Vondráčkův projev i čtenář s přezdívkou Stago Msr, Martina Novotná, Broňa Binderová, Daniel Prokop či Jirka Hroněk. „Pan Vondráček je určitě příjemné osvěžení. Ale souhlasím, některé zastávky dost rychle drmolí,“ komentuje Vondráčkův projev čtenář Hroněk. Nový hlas v tramvajích také řada čtenářů chválí prostřednictvím facebookových lajků, respektive palců nahoru. Těch má Vondráček na Facebooku Metra desítky. „Změna je život. Zatím jsem jel jen pár zastávek a dobrý,“ doplňuje do skládačky svůj názor čtenář Petr Čermák.

Nudný a tichý
„Hlásit zastávky má ženský hlas, tohle je jak uspávač hadů. To je to samé jako v navigaci, taky je lepší, když naviguje ženský hlas,“ komentuje na Facebooku čtenář Zdeněk Kučera. S kritickým komentářem přispěchal i Honza Šťastný. „Za mě to pan Vondráček hlásí někdy moc rychle a někdy zas nudně. Paní Hazdrová byla rázná žena, a i tak se dobře poslouchala,“ míní Šťastný.

Výkon paní Hazdrové má zastánce i mezi ženami. Jak potvrzuje čtenářka s přezdívkou Luu Ca. „Je to unylé a nevýrazné, ten ženský hlas alespoň přehlučil konverzující cestující,“ píše čtenářka.

„Vyměňte ho“
Další názorovou skupinou, která se na Facebooku Metra zformovala, jsou ti čtenáři, kteří navrhují Vondráčka vyměnit za někoho jiného. Třeba za hlas herce a dabéra Ludvíka Krále. „Příjemný asi jako trhání nehtů. Hlasem v MHD by měl být Král,“ tvrdí uživatel s přezdívkou Danteslav Kozodoj. Čtenářka Jaroslava Pitařová zase žertuje, že by měla zastávky namlouvat raději ona. Jiní žertem navrhují třeba zpěváka Ivana Hlase či sportovního komentátora Roberta Zárubu. „Aspoň by to bylo zábavný,“ míní čtenář s přezdívkou Lukáš Myste Novotný.

Radši bychom barmana Vočka
Hlasový chameleon Jan Vondráček proslul mimo jiné také jako dabingový představitel barmana Vočka Szyslaka ze seriálu Simpsonovi. Právě tento fakt někteří čtenáři rádi vypichují a baví se představou, jak by to vypadalo, kdyby se při hlášení zastávek Vondráček pitvořil podobně jako zmiňovaná postavička. Jiní si pochvalují, že v tramvajích promlouvá původce hlasu filmového Médi Teda, seriálové postavy Stewieho z Griffinových či Mentalista Patrick Jane ze stejnojmenného seriálu. „Jdu k Vočkovi!“ přidává do svého komentáře odkaz na Simpsonovy čtenář Jan Tesař.

„Prosím, že se bude na konečných na nočních linkách hlásit hlasem Vočka: Vypadněte, vožralové!“ glosuje na Facebooku také uživatel Honza Veselý.

Brzy i ve vašich autobusech

Mimo jiné i hlas operátora O2 Jan Vondráček nyní namlouvá názvy autobusových zastávek, které se v těchto dopravních prostředcích objeví v první polovině tohoto roku.

  • Držitel divácké Ceny Františka Filipovského za dabing postavy Patricka Janea v seriálu Mentalista má za sebou i před sebou ještě spoustu práce. Aby mohl nahradit Dagmar Hazdrovou ve všech tramvajích, musel nejprve namluvit 283 jedinečných názvů zastávek.
  • Nyní ho čeká 1316 názvů autobusových zastávek na území hlavního města Prahy a 4601 zastávek autobusů mimo Prahu v takzvaných integrovaných oblastech. Vondráček dle odhadů namluví něco přes deset a půl tisíce různých hlášení.
  • Vondráčkův hlas vybrali Pražané v létě, a to prostřednictvím ankety na webu dopravního podniku. Herec měl velkou konkurenci. Se 124 316 příznivci, kteří pro něj v anonymní klikačce hlasovali, ale porazil třeba zkušenou dabérku Jitku Moučkovou.
  • O tom, kdo anketu vyhrál, informoval jako vůbec první tuzemské médium deník Metro. Učinil tak prostřednictvím svého facebookového účtu. Výběr hlasu do hromadné dopravy nicméně týdny předtím provázela šeptanda. S výběrem nového hlasu pro autobusy a tramvaje totiž dopravní podnik začal už na přelomu let 2019 a 2020, nicméně kvůli pandemii covidu-19 byl celý proces odložen na dobu, kdy se MHD vrátí do normálního provozu.
  • Máte i vy zajímavý názor či postřeh k hlasovému výkonu Jana Vondráčka a chcete se o něj podělit? Napište nám, a to na: filip.jarosevsky@metro.cz.
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Ve čtvrtek vše předvedeme lidem a já se už nemůžu dočkat, těší se Anna K.

vydáno 23. dubna 2024  12:30

Čerstvá držitelka Ceny Anděl za píseň Údolí včel Anna K. zve své fanoušky na dva koncerty. V pražském Foru Karlín ve čtvrtek a o dva dny později v...  celý článek

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

vydáno 23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin hoří několikrát do roka. Objekt na začátku Vrbovy ulice...  celý článek

U sebe doma vyrobím, na chalupě si pak posvítím? Jenže je to trochu jinak

vydáno 22. dubna 2024  18:30

České obecné fotovoltaické prostředí srší optimismem, ale současně v něm vládne mezi lidmi hodně legend. Jednou z nich je třeba možnost sdílení energie...  celý článek

Závodili na Letné pštrosi? O Praze se lze stále dozvídat něco nového, říká spisovatelka

vydáno 22. dubna 2024  12:19

Nové putování Prahou. Právě vychází druhé pokračování Pražských okének – průvodce netradičními místy a událostmi Prahy od spisovatelky Stanislavy...  celý článek