Jeden výrok nezvrátí závazky, říká velvyslanec při NATO. Byl to pokus uklidnit, hájí Babiše Králíček

Události, komentáře: Králíček a Landovský o síle spojenectví v NATO (zdroj: ČT24)

Závazky ohledně kolektivní obrany Severoatlantické aliance nejsou po výrocích kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO) v očích spojeneckých států ohrožené, myslí si stálý zástupce České republiky při NATO Jakub Landovský (ČSSD). Je podle něj důležité, že své vyjádření korigoval a v Bruselu se stále mohou diplomaté přesvědčit o dosavadní síle spojenectví ze strany Česka. Připouští nicméně, že podobné věty mohou zanechat možný argument proti dosud „bezchybnému výkonu“ českého zájmu na vytváření shody v Alianci. Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Robert Králíček (ANO) v pořadu Události, komentáře dodal, že výrok Andreje Babiše vycházel z pokusu uklidnit voliče v reakci na hypotetickou otázku moderátora Martina Řezníčka.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) sklidil silnou kritiku z Česka i ze zahraničí za výrok v nedělním prezidentském duelu v České televizi. Prohlásil, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy neposlal do těchto zemí české vojáky na pomoc. To by popřelo český závazek v rámci NATO. Následně však vzal své vyjádření opakovaně zpět.

Na jeho slova reagoval druhý prezidentský kandidát Petr Pavel, který na Twitteru uvedl, že by v případě svého zvolení jel na druhou zahraniční cestu právě do Polska. Varšavu by údajně chtěl ujistit, že Česko ctí dohody.

Podle velvyslance při NATO Jakuba Landovského je důležité, že se za svoji odpověď Babiš omluvil a výroky korigoval. „Proto jsem naše spojence mohl ujistit, že jsme tu pořád pro ně. Oni to navíc vědí, protože i konáme. Naši vojáci jsou v Pobaltí, jsou také třeba na Slovensku. Jediný nepovedený a nešťastný výrok nemůže tyto věci zvrátit,“ míní.

Souhlasí s ním poslanec Robert Králíček, podle nějž Babišova odpověď vycházela z hypotetické otázky moderátora Martina Řezníčka a prezidentský kandidát se snažil nepřipouštět nejhorší možné scénáře eskalace války.

„Vnímal jsem snahu pana Babiše uklidnit občany České republiky, že ta situace prostě nenastane. Také si ji nechci připustit a chápal jsem, že chce uklidnit to, že nebudeme nikam posílat vojáky,“ řekl poslanec Králíček s tím, že podle něj expremiér v minulosti ani nyní nezpochybnil diskutovaný článek 5 Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně členských zemí. Tento článek uvádí, že útok na jednoho člena NATO by byl považován za útok proti všem. 

„Nijak to nevylučuje pomoc Ukrajině. Chce samozřejmě dodržovat závazky vůči NATO a článek 5, který nikdy nezpochybnil,“ uvedl s tím, že takový názor má podle něj i opoziční hnutí ANO, jehož je členem. Doplnil také, že je přesvědčen, že svůj názor po omluvě Andrej Babiš už „do konce života“ nezmění. 

„Nedomnívám se, že to nebude předmětem jednání Severoatlantické rady. Máme zásadnější věci k řešení. Diplomaté tu nejsou ani od komentování národní politiky a jejich disonancí, ale aby dbali o dobrou reputaci a bezpečnost České republiky,“ řekl velvyslanec Landovský. Ocenil také Králíčkovo ujištění o názoru opozičních poslanců ohledně společné obrany Aliance. 

Myslí si však, že je možné, že se původní stanovisko prezidentského kandidáta v budoucnu obrátí proti českým zájmům. „Vždy vám to může v nějaký nestřežený moment někdo připomenout. Jde o náš poměrně bezchybný výkon posledních několika let, kdy Česká republika patřila k opravdu dobrým spojencům,“ míní. Smířlivě však podotýká, že „v obrovské inflaci různých šokantních výroků v současných médiích časem zapadne“ a nikdo se zpochybňování závazků po dalších ujištěních o spojenectví nebude v Alianci obávat.