Jak to dopadlo s pokladem z Ústí?

regiony

Nejcennějším archeologickým nálezům roku 2022 na Valašsku bude patřit přednáška, která proběhne ve středu 25. ledna od 17 hodin na zámku Vsetín.

Jak to dopadlo s pokladem z Ústí?
Ilustrační foto
24. ledna 2023 - 07:30

Archeolog Muzea regionu Valašsko Samuel Španihel (na snímku vlevo) přiblíží i výsledky analýz starších nálezů z regionu, jako byl poklad plný stříbrných mincí z obce Ústí či náhrdelník z doby bronzové ve vsetínské Rokytnici.

Muzeum regionu Valašsko má díky státní akreditaci pod palcem veškeré archeologické výzkumy na většině území okresu a v posledních letech zaznamenalo na tomto poli řadu zajímavých nálezů. Loňský rok byl pak vůbec tím nejúspěšnějším v historii.

Hned v jeho úvodu došlo k objevu pokladu se stříbrnými mincemi u obce Loučka a velmi zajímavé výsledky nabídl i archeologický průzkum farního kostela ve Valašském Meziříčí. Ten nejzásadnější objev pak přinesla rekonstrukce meziříčského náměstí, při které tým archeologa Samuela Španihela odkryl části domu a kusy vybavení z konce 13. až poloviny 14. století. „Nalezené situace a artefakty představují neocenitelný zdroj vědomostí. Jejich zásluhou jsme získali množství nových informací o raném formování města. Dosavadní písemné prameny vtahující se k nejstaršímu období Valašského Meziříčí totiž byly dosud hodně skoupé,“ vysvětlil Španihel.



Větších i menších nálezů bylo loni na Valašsku vícero. Pokud se o nich chcete dozvědět zajímavé podrobnosti, přijďte ve středu 25. ledna do zámku Vsetín. Přednáška s názvem Nové archeologické objevy na Valašsku začíná v 17 hodin.

Zlínskénovinky.cz informoval Jiří Koňařík, tiskový mluvčí Muzea regionu Valašsko.

(rp,zlinskenovinky.cz,foto:Jiří Koňařík)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif