JoJo Novaes Amber Yang

a 24. 1. 2023

Obezita se stala všudypřítomným problémem dnešní doby. Ovlivňuje vzhled lidí, jejich sebevědomí a může ohrožovat jejich fyzické zdraví. Jaké faktory způsobují obezitu? Existuje univerzální řešení pro snížení počtu obézních lidí v populaci? Dr. Jü Ja-wen, tchajwanská lékařka tradiční čínské medicíny (TČM), uvádí různé režimy hubnutí pro pět základní typů obezity podle TČM a představuje dvě jednoduché, snadno proveditelné verze hubnutí v bodech.

Obezita může způsobit poškození mnoha fyziologických funkcí lidského těla, což výrazně zvyšuje riziko metabolických onemocnění, kardiovaskulárních a respiračních chorob a některých druhů rakoviny. Mnoho studií zjistilo, že tradiční čínská medicína je účinná při léčbě obezity různými způsoby. Dokáže například pomoci s regulací střevní flóry, zvýšením hladiny hormonů a úpravou metabolismu tuků.

Západní medicína se domnívá, že obezita je hromadění tuku způsobené nerovnováhou mezi příjmem a využitím energie v důsledku řady faktorů. Doktorka Jü Ja-wen z tchajwanské kliniky tradiční čínské medicíny Royal Jade v rozhovoru pro pořad Zdraví 1+1 uvedla, že „podle čínské medicíny je tloušťka spojena s hromaděním hlenu v těle“.

Doktorka Jü pokračuje vysvětlením, že definice „hlenu“ podle TČM zahrnuje množinu všech vedlejších produktů z abnormálních, patologických procesů v organismu – například vysokou hladinu cukru v krvi, vysokou hladinu krevních lipidů, vysokou hladinu triglyceridů atd. V důsledku nerovnováhy ve funkci vnitřních orgánů nemohou být tyto „odpady“ z těla vyloučeny a dále se hromadí, což způsobuje degeneraci buněk, které mohou tvořit nádory nebo podkožní či viscerální tuk.

Koncepce léčby obezity pomocí TČM proto spočívá v tom dovolit vnitřním orgánům, aby mohly správně fungovat a vylučovat odpad (včetně tuku) z těla.

V čínské medicíně rozeznáváme pět plných vnitřních orgánů zang a šest dutých orgánů fu. Musíme ovšem vzít na vědomí, že nejde pouze o orgány, ale o obecná označení pro kompletní anatomické a fyziologické systémy těla.

Pět orgánů zang jsou srdce, játra, slezina, plíce a ledviny. Šest orgánů fu je pak žlučník, žaludek, tlusté střevo, tenké střevo, trojitý ohřívač (v některých teoretických směrech pojímaný jako tělesná dutina skládající se ze tří částí – ohnišť, která obsahuje všechny vnitřní orgány) a močový měchýř.

Podle různých fyzických charakteristik dělí čínská medicína obezitu na pět typů. Různé typy obézních lidí potřebují různé typy hubnutí.

Nejprve je nutno říci, že z pohledu TČM mají lidé různé konstituce. Konstituce je jedinečná vlastnost, která se utváří během růstu a vývoje člověka, je ovlivněna dědičností a doplněna po narození o faktory, získané z přírodního a společenského prostředí, v němž dotyčný žije.

Doktorka Jü zdůraznila, že klíčem k obezitě jsou právě „získané“, postnatální vlivy, jako je složení stravy, životní styl, prostředí a další faktory. Z hlediska TČM pak analyzovala řešení, odpovídající pěti typům obezity.

Dodala také ovšem, že některé lidi nelze snadno zařadit do jednoho typu. Pokud se nedokážete nalézt v jediném, může se dost dobře jednat o kombinaci několika z nich. Pokud ale některý z typů převažuje, bude účinek lepší, protože je terapie výrazně jednodušší.

Typy obezity podle čínské medicíny dělí dr. Jü na:

I. Typ s prázdnotou sleziny a vlhkostí

Slezina je důležitý orgán ve smyslu TČM. Její funkcí je mimo jiné transport a přeměna tekutin uvnitř těla. Pokud je slezina zdravá, může metabolismus těla normálně zpracovávat tekutiny v těle. Pokud je funkce sleziny poškozená, ovlivňuje to metabolismus a způsobuje, že tekutiny zůstávají a hromadí se v těle, což je soubor symptomů, jinak známý jako „vlhkost“.

Mějme na paměti, že moderní medicína se domnívá, že slezina je orgán monitorující imunitu. TČM ovšem hovoří o slezině nejen jako o anatomickém orgánu, ale spíše o celku fyziologických funkcí volně či těsněji s orgánem spojených. Kromě imunitní funkce je slezina také důležitým hráčem v trávicím procesu.

Symptomy patologie sleziny:

Patologické příznaky nedostatku sleziny jsou: Ochablé svaly, měkký tuk na břiše, časté otoky (pod očima, končetin), sklon k vyrážkám na místech, která se snadno zapotí, ekzémům, kožním alergiím, herpetickým erupcím, výtoky z pochvy, potíže při menstruaci, bledá pleť a snadná únava.

U tohoto typu často zjistíme, že nejí pravidelně třikrát denně a/nebo často jí studené jídlo.

Řešení:

Odstraňte z diety nevhodné potraviny – především cukr, polotovary, studené potraviny a syrovou zeleninu a ovoce.

Naopak zařaďte do jídelníčku ječmen, bílou rýži, červené fazole, zázvor a astragalus – to může pomoci odstranit otoky v těle a prospět slezině.

Zvyšte metabolismus

Posilování svalů může pomoci metabolismu a odstranit jak otoky způsobované zadržováním vody, tak tuk. Dr. Jü vysvětluje, že již klasická kniha čínské medicíny Chuang-ti nej-ťing (Vnitřní kniha Žlutého císaře) učí, že „slezina řídí svaly těla“. Funguje to ale i opačně: Když slezina není v pořádku, je nutné posilovat svaly. Po posílení svalů bude zdravější i slezina.

II. Typ horkost v žaludku a stagnace hlenu (hlavně u mužů)

Žaludek během procesu trávení potravy zahřívá trávenou potravu. Teplo v žaludku je fyziologické a má napomáhat trávení. Pokud se však žaludeční teplo změní v přílišnou horkost, člověk často cítí vlčí hlad nebo nutkání jíst, i když nemá hlad. To vede k tendenci přejídat se.

Symptomy patologie žaludku u obezity:

Horkost v žaludku se projevuje: preferencí výrazných chutí jídla, člověk s horkostí v žaludku zpravidla touží po masu, sladkostech a studených jídlech. Potřebuje často pít, má sklon k žízni a trápí ho reflux trávicích tekutin.

Řešení

  1. Odstraňte ze svého jídelníčku nevhodné potraviny – příliš jangové potraviny, pikantní koření, většinu pálivých potravin, grilovaná a dlouho pečená jídla.
  2. Doplňky stravy, jako je hloh, lotosový list, semeno kasie, kukuřičné vlasy a koptis čínský, mohou pomoci rozptýlit žaludeční horkost.
  3. Regulujte funkce žaludku: akupunkturou můžeme nezdravou žaludeční horkost odstranit. Může také pomoci potlačit nadměrnou chuť k jídlu a snížit příjem kalorií.

Pro ty, kdo snad jsou v oblasti čínské medicíny úplnými nováčky, dodejme: Čínská medicína za tisíciletí svého vývoje zjistila, že lidské tělo má systém „meridiánů“, neboli akupunkturních drah. Podle teorie TČM je meridián kanál energie uvnitř těla.

Vnitřní orgány jsou mimo jiné prostřednictvím meridiánu spojeny s povrchem těla. Některé body na akupunkturní dráze, které mají zvláštní funkce, se nazývají „akupunkturní body“. Aktivací těchto akupunkturních bodů se léčí onemocnění vnitřních orgánů – nejen těch, které jsou přímo v názvu dané dráhy.

  1. Zvýšení metabolismu

Při patologii horka v žaludku je také nutné cvičit (aerobní cvičení), abyste zvýšili spotřebu energie.

  1. Typ stísnění jater a stagnace čchi (hlavně u žen)

Podle modelu fungování lidského těla, který vytvořila TČM, jsou játra zodpovědná za regulaci plynulého toku energie čchi v celém těle a zároveň regulují emoce. Pokud je funkce jater v nerovnováze, pohyb čchi se zablokuje, což způsobí tělesnou dysfunkci a mohou se objevit i výkyvy nálad, jako jsou deprese a hněv.

Doktora Jü v této souvislosti připomněla, že játra, jak o nich učí čínská medicína, opět neznamenají pouze játra jako fyziologický orgán. Zahrnují také například funkci autonomního nervového, endokrinního a emočního systému.

Čínská medicína věří, že čchi je „energie“ nebo „vitalita“, která tvoří a udržuje život našeho těla, a látky, které doplňují živiny v těle, označuje jako krev. Čchi a krev jsou na sobě vzájemně závislé, proudí celým tělem, vyživují orgány a tkáně a udržují životní činnosti těla.

Symptomy stísnění jater: poruchy endokrinního systému, nespavost, zasněnost, nervozita, úzkost, pacient je často unavený, může být pnutí či bolest v podžebří.

Řešení

  1. Regulujte játra: užívejte byliny, které zklidňují játra a regulují čchi, jako jsou růže, chryzantéma, šafrán a broskvová jádra.
  2. K regulaci autonomního nervového systému lze použít akupunkturu nebo aromaterapii, která zmírňuje stres.
  3. Zlepšení metabolismu: V tomto případě provádějte uklidňující cvičení, například pilates a jógu. Hubnout budete i tak!

IV. Typ prázdnoty čchi a krve

Symptomy prázdnoty čchi a krve: Slabost, studené ruce a nohy, špatná pleť a vlasy, snadná unavitelnost a selhávající paměť. I tento typ obvykle špatně, nevyváženě jí.

Řešení

Člověk s prázdnotou krve a čchi by si měl dávat pozor na pravidelné stravování (minimálně) třikrát denně. Jezte více potravin obohacujících krev a bohatých na železo, například tmavozelenou zeleninu jako je kapusta, špenát atd. Pomůže vám také lehké, ale povzbuzující cvičení, například rychlá chůze nebo jízda na kole.

V. Typ prázdnoty ledvinového jangu a zakaleného hlenu (hlavně lidé středního věku a starší lidé)

Čínská medicína učí, že ledviny jsou nejdůležitější částí těla, která uchovává základní substanci i energii nutnou pro život a fungování organismu. Ledvinový jang zahřívá celé tělo a jeho „oheň“ udržuje v chodu tělesné orgány, včetně například sleziny a trávení. Doktorka Jü to vyjadřuje tak, že ledvinový jang je kořenem vitality celého těla a základem metabolismu.

Symptomy patologie nedostatku jangu ledvin z hlediska západní medicíny: Endokrinní poruchy, obezita především v oblasti břicha, obava z chladu, tupé bolesti zad, které se lepší tlakem a teplem, časté močení.

Řešení

Jezte více potravin, které prospívají ledvinám. Takovými potravinami jsou například skopové maso, pórek a černý sezam. K posílení metabolismu se doporučuje moxování, koupele a sauny. Přílišné cvičení se nedoporučuje kvůli nadměrnému vyčerpání vitality.

Moxování“ je obdobou akupunktury v TČM, prováděnou pomocí tepla z hořících doutníčků s listy pelyňku, jimiž se přivádí teplo a energie k akupunkturním bodům těla.

Dva způsoby hubnutí

Doktorka Jü zdůrazňuje, že v každém případě je k úspěšnému hubnutí nutná vytrvalost. Vysvětluje, že kdybychom měli pro své zeštíhlení udělat jen dvě věci, byly by to tyto:

  1. Jezte správné potraviny a ve správném pořadí: V každém jídle by měla být z jedné poloviny vařená zelenina různých barev, z jedné čtvrtiny kvalitní bílkoviny (hlavně libové a bílé maso) a z jedné čtvrtiny kvalitní škroboviny (rýže, sladké brambory atd.). Dodržujte pořadí, v jakém se jednotlivé typy potravin podávají: nejprve zelenina nebo bílkoviny, poté škroboviny. Osoby se špatným trávením a sklonem k hypoglykemii by měly jako první jíst bílkoviny, které mohou zabránit přílišnému kolísání hladiny cukru v krvi a zabránit hromadění tuku.
  1. Spěte ve správný čas: Spánek by se měl dostavit nejpozději ve 12 hodin (pozn.: usínat nejpozději o půlnoci :).

TČM ze své zkušenosti dělí den na dvanáct částí po dvou hodinách, které odpovídají dvanácti hlavním meridiánům těla. V příslušné dvouhodinovce se bude obzvláště dařit energii a krvi orgánu a meridiánu, které jsou tímto meridiánem řízeny – v tomto úseku dnes jsou aktivnější. Podle teorie čínské medicíny cirkuluje energie v rámci drah během dne trochu podobně, jako se v moři střídá příliv a odliv.

Doktorka Jü upozorňuje, že hodina žlučníku je mezi 23:00 a 1:00 hodinou a hodina jater od 1:00 do 3:00 hodiny ranní. V tomto období se tělo může účinně detoxikovat a je proto krajně důležité již hluboce spát. Z pohledu západní medicíny se v jedenáct hodin večer začínají vylučovat hormony, jako je růstový hormon, který může napomáhat spalování tuků.

Masáž akupunkturních bodů pro hubnutí

Ke stimulaci následujících akupunkturních bodů můžete použít prsty, pěsti nebo masážní tyčinku.

Tianshu (tian-šu)

Místo na šířku asi dvou prstů po obou stranách pupku, které může stimulovat peristaltiku trávicího traktu.

Guanyuan (kuan-yüen)

Bod, ležící asi na šířku čtyř prstů pod pupkem, je běžně používaným akupunkturním bodem v gynekologii, při léčbě problémů, jako je ženská hormonální nerovnováha.

Čung-wan

Leží asi na šířku pěti prstů nad pupkem. Může potlačovat chuť k jídlu.

Doktorka Jü také doporučuje, abyste si ten, kdo chce hubnout, každé ráno zkusili třít břicho kolem pupku ve směru hodinových ručiček. Tím zároveň stimulovat příslušné akupunkturní body.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila Erika Hájková.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.