Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Umělá inteligence: Obrovský technologický trend, nebo bublina?

Publikováno
Umělá inteligence: Obrovský technologický trend, nebo bublina?
Zdroj: Pixabay.com

Představení aplikace ChatGPT společností OpenAI a následný rozruch přivedly generativní umělou inteligenci na mapu rizikového kapitálu a technologických firem, které chtějí vložit peníze do chytrého nápadu v době krize, kdy se chytré nápady zdají být vzácné.

Nástroje generativní umělé inteligence společnosti OpenAI zdánlivě dokážou cokoli od psaní poezie a kódu až po vytváření uměleckých děl, což v této oblasti vyvolalo obrovské vzrušení. A investoři rizikového kapitálu i technologické společnosti se chtějí včas dostat k technologiím, které mají transformační potenciál – zejména v době, kdy většina technologických projektů s ambicí řešit závažné problémy lidstva nefunguje.

Například Microsoft podle zpráv zvažuje, zda investovat dalších 10 miliard dolarů do OpenAI, což by tomuto projektu dalo ohodnocení 29 miliard dolarů, přičemž první investici ve výši jedné miliardy dolarů uskutečnil v roce 2019.

Poznámka

Co je generativní umělá inteligence? Generativní umělá inteligence označuje typ umělé inteligence, která dokáže generovat nový obsah, například obrázky, text nebo zvuk. K tomu se používají různé techniky, například hluboké učení a neuronové sítě. Modely generativní umělé inteligence jsou trénovány na velkém množství dat a poté mohou být použity k vytvoření nového, dosud neviděného obsahu, který je stylem nebo obsahem podobný datům, na nichž byly trénovány. Generativní AI má širokou škálu aplikací, včetně syntézy obrazu, zpracování přirozeného jazyka a skládání hudby.

Společnost Jasper AI, která se zabývá kopírováním umělé inteligence, získala v říjnu 125 milionů dolarů v rámci financování série A – což je na kolo financování v rané fázi podniku na konci neutěšeného roku financování startupů vysoká částka.

V prosinci pak získala newyorská společnost Runway, která využívá nástroje umělé inteligence na pomoc při střihu videa, 50 milionů dolarů což ji ohodnotilo na 500 milionů dolarů. Jedná se o pozoruhodně velké individuální transakce a zdá se, že v letošním roce bude finanční horečka pokračovat. Nesměřujeme však k bublině umělé inteligence?

Jednotlivé UI společnosti jsou ohodnoceny divokými násobky příjmů

Jedním ze znaků horečky u soukromých technologických startupů je to, zda se jejich ocenění zdá být v nepoměru s jejich podnikatelským potenciálem.

Startupy generující umělou inteligenci již dosahují nebývale vysokých ocenění, přestože nabízejí jen málo přesvědčivých důkazů o odpovídajících příjmech, natož o zisku – což připomíná dobu boomu za nízkých úrokových sazeb, kdy firmy s neprověřenými obchodními modely dosahovaly ocenění v hodnotě miliard dolarů, přestože toho neměly moc co ukázat.

Podle deníku Wall Street Journal by cílové ocenění společnosti OpenAI ve výši 29 miliard dolarů odpovídalo tržbám v řádu desítek milionů. To by mohlo znamenat násobek příjmů v rozmezí od 290x do 2 900x. OpenAI je komerčně slibná díky svému propojení se společností Microsoft, ale jedná se o velmi velkou ukázku důvěry.

Společnost Jasper AI si pak nedávným financováním zajistila ocenění ve výši 1,5 miliardy dolarů, přestože podle TechCrunch očekává, že rok 2022 zakončí s příjmy ve výši pouhých 75 milionů dolarů, což je 20násobek příjmů.

Pro srovnání, veřejně obchodovaná společnost C3.ai zabývající se podnikovou umělou inteligencí se obchoduje s přibližně 5násobným násobkem příjmů.

Dalším znakem bubliny je nadměrný příliv peněz do odvětví. Podle údajů společnosti Pitchbook dosáhly investice rizikového kapitálu do AI v roce 2022 v 78 transakcích po celém světě 1,37 miliardy dolarů, což představuje téměř celou investovanou částku za posledních pět let.

Jak generativní umělá inteligence generuje příjmy, není jasné.

To vše by mohlo být ospravedlnitelné, kdyby existoval jasný způsob, jak mohou firmy zabývající se umělou inteligencí vydělávat peníze. V současné době je však stále vývoj AI velmi drahý a zisky jsou teoretické.

Podle Dr. Richarda Windsora, zakladatele výzkumné společnosti Radio Free Mobile, jsou závěry, že ChatGPT brzy svrhne Google, předčasné. OpenAI je podle něj na hony vzdálená tomu, aby vyzvala na souboj Google.

Podle jeho názoru lze přístup OpenAI popsat následovně: “Pokud na problém hodíte dostatek dat a dostatek výpočetních prostředků, pak se na konci objeví odpověď.” Problém však je, že v důsledku toho OpenAI využívá velký výpočetní výkon.

Analytici společnosti Morgan Stanley ve své výzkumné zprávě porovnali náklady na jeden dotaz u ChatGPT s náklady na jedno vyhledávání u vyhledávače Google. Při odhadované průměrné hodnotě 0,02 dolaru na dotaz odhadli, že náklady OpenAI jsou asi sedmkrát vyšší než 0,003 dolaru na dotaz u společnosti Google.

Analytici poznamenávají, že tento rozdíl ukazuje výpočetní náročnost modelů přirozeného jazyka ChatGPT. Dodali, že i když má OpenAI přístup k nejlevnějším vrstvám Azure, cloudové službě Microsoftu, která je hostitelem ChatGPT, dotazy zodpovězené chatbotem s umělou inteligencí budou stále čtyřikrát dražší než průměrné náklady na vyhledávání Googlu.

Výrazný zájem o generativní umělou inteligenci může být oprávněný a tato technologie se zdá být skutečně vzrušující. Aby se však investoři vyhnuli další bublině, bylo by dobré, kdyby si předtím, než začnou oceňovat generativní AI, prověřili její základy.

Líbil se vám tento článek?
9
1

Autor

O investování a finanční trhy se zajímám od roku 2013. Krátce na to jsem se spálil jako aktivní day trader. Zaplacené „školné“ se mi však celkem vyplatilo. Vrhnul jsem se do studia a od roku 2017 dlouhodobě investuji, přičemž v rámci své strategie kombinuji pasivní a aktivní investiční přístup s výhradním zaměřením na akciové trhy.
Inspirací mi jsou především Warren Buffett a jeho učitel Benjamin Graham, z českých investorů pak Daniel Gladiš. Nabyté vědomosti se snažím předávat čtenářům, přičemž se nejraději věnuji textům o investičních strategiích, psychologii obchodování a analýzám jednotlivých akcií.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎