Rakovina děložního čípku: Nejen bolest. Jaké jsou další příznaky? | Moje zdraví

Rakovina děložního čípku: Při těchto devíti signálech zpozorněte!

Rakovina děložního čípku: Při těchto devíti signálech zpozorněte!
Jedním z příznaků může být i náhle zhoršená menstruace • Autor: iStock
24. ledna 2023 • 14:00

Na sto tisíc žen připadá patnáct až dvacet nově diagnostikovaných pacientek s rakovinou děložního čípku. Ačkoli počet pacientek s touto nemocí pomaličku klesá, umírá na rakovinu děložního čípku téměř polovina všech diagnostikovaných. Přitom zrovna toto zhoubné onemocnění je poměrně dobře léčitelné. Problém je v tom, že zanedbáváme prevenci. Jakých příznaků si tedy všímat? 

Změnila se vám menstruace

Jestliže jste nikdy neměla problémy s menstruací, a najednou je mnohem silnější, bolestivější anebo delší než obvykle, může to být právě jeden z drobných příznaků, které by vás měly varovat. Stejně není v pořádku, jestliže špiníte mezi cykly. Může to být způsobeno rakovinnými lézemi na krčku. Jak se totiž na děložním čípku rakovina vyvíjí, dochází k poškozování tkání a krevních cév, což pak způsobí krvácení. Bohužel nadměrné krvácení může mít mnohem více důvodů, než je jen rakovina, proto jej člověk snadno přehlédne. 

VIDEO: Jaké riziko hrozí, jestliže se změnila menstruace?

Video se připravuje ...
Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problémVIDEO 

Objevuje se podivný výtok

Na vaginální výtok v různých obdobích našeho cyklu jsou všechny ženy zvyklé a většinou poznají, když je něco v nepořádku. Je tedy normální, že je občas trochu lehčí, trochu sytější nebo průhledný. Co by vás ale mělo zalarmovat, abyste navštívila lékaře, je změna v množství nebo vůně. Ačkoli i tento příznak může být připisován kvasinkové nebo jiné vaginální infekci, v některých případech může značit rakovinu děložního čípku. Pokud je něco, co narušuje normální homeostázu děložního čípku, změní se struktura vaginálního výtoku.

Sex může být bolestivý

Rakovina děložního čípku v pokročilejším stadiu může blokovat některé nervy v pánvi, což má za následek bolest při styku nebo i při některých každodenních situacích. Jestliže vám sex nikdy předtím nepříjemný nebyl, a najednou máte pocit nepohodlí, případně máte problém se dostatečně zvlhčit, aby to šlo hladce, svěřte se svému gynekologovi. Nemusí to nutně znamenat pouze rakovinu děložního čípku, bolestivý sex může být způsoben i endometriózou či některými srůsty. Ať tak či tak, pokud vám nejde sex jako po másle, určitě něco není v pořádku.

Při sexu nebo po něm krvácíte

Bolest ale není jediný příznak rakoviny děložního čípku spojený se sexem. Během něj nebo bezprostředně po něm může docházet ke krvácení. To je způsobeno narušením krevních cév, kterých se tu objevuje více oproti zdravému děložnímu hrdlu. A právě penis je při styku může narušit. Určitě byste ale měla co nejdříve navštívit lékaře. Ten ovšem pravděpodobně bude nejprve provádět vyšetření v souvislosti s infekcí nebo některou z pohlavních nemocí. Je důležité vyloučit tyto možnosti předtím, než vás otestuje na rakovinu děložního čípku.

Máte problémy s močením

Jestli jste už někdy měla infekci močových cest, pravděpodobně ji poznáte bez jakýchkoli dalších indicií. Ale pokud její příznaky neodeznějí spolu s antibiotiky, je načase přemýšlet nad dalšími důvody, proč máte problémy s močením, chce se vám častěji a ten pocit je palčivý. On totiž nádor může růst do tkání kolem děložního čípku. A čím více se blíží vašemu močovému měchýři, tím větší bolest může působit právě při močení, případně může na měchýř tlačit, proto se vám chce častěji.

Jste unavená

Pokaždé, když se u nějaké nemoci objeví jako příznak únava, mám sto chutí si rovnou objednávat náhrobní kámen. Vždyť koho dnes netrápí únava, přestože je zdravý? Nicméně pokud jste si jistá, že skutečně dostatečně spíte a odpočíváte, a přesto cítíte, že jsou vaše smysly nejasné, vaše vnímání jakoby rozostřené, a nejste si vědoma proč, může to být anémií, která způsobuje ono vyčerpání. To je stav způsobený nedostatečnou produkcí červených krvinek, které po těle roznášejí kyslík. Anémie se vyskytuje zhruba u 30 % pacientek s agresivním nádorem na děložním čípku.

Máte oteklé nohy

Málokoho by napadlo spojovat rakovinu vaječníků nebo děložního čípku a otoky nohou, vždyť to jsou zdánlivě naprosto nesouvisející věci! Akorát že pokud je nádor už větší, může tlačit na nervy nebo cévy v pánvi, které prokrvují dolní končetiny. Výsledkem je hromadění tekutin v nohou. Nepatří to mezi nejběžnější příznaky, ale je důležité mít to na paměti. 

Máte zácpu, a nevíte proč

Nádor ale může zasahovat i do dalších částí těla, může třeba tlačit na nervy spojené s trávicím traktem, což v některých případech vede k zácpě anebo dalším problémům se zažíváním. Tento problém se ale vyskytuje až v pozdějších fázích rakoviny, proto každý den, kdy si nemůžete dojít na záchod, nemusí značit riziko rakoviny děložního čípku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.