Ministr Blažek podal stížnost v kauze předmětů s nacistickou tematikou. Soudy podle něj porušily zákon

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost k Nejvyššímu soudu v případu prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko. ČT to řekl mluvčí resortu Michal Pleskot. Pražské soudy podle Blažka v kauze porušily zákon, když obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu dvakrát vrátily k došetření. Podle ministra neuvedly, jaké důkazy mají státní zástupce a policie doplnit. Nejvyššímu soudu proto navrhuje, aby případ soudům vrátil.

„Ministr spravedlnosti podal stížnost pro porušení zákona v neprospěch obviněných v kauze týkající se nakladatelství Naše vojsko,“ upřesnil na dotaz ČT mluvčí ministerstva spravedlnosti Michal Pleskot.

V případu čelí stíhání nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitel Emerich Drtina. Policie je viní ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Důvodem je prodej propagačních předmětů s nacistickou tematikou, konkrétně kalendářů, knih, triček, hrnků nebo popelníků. Vyobrazeni na nich měli být i nacistický vůdce Adolf Hitler nebo zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich.

Státní zástupce nakladatelství a Drtinu dvakrát obžaloval, Obvodní soud pro Prahu 5 ale případ pokaždé vrátil k došetření. Naposledy předloni v listopadu, jeho rozhodnutí pak loni v březnu potvrdil i nadřízený Městský soud v Praze. Podle Blažka ale soudy porušily zákon, protože státnímu zástupci a policii neřekly, jaké důkazy mají doplnit. „V tomto světle se obě zmíněná rozhodnutí jeví jako v zásadě nepřezkoumatelná,“ napsal Blažek ve stížnosti.

Podle ministra by soud měl obžalobu projednat a rozhodnout o ní. „Lze si těžko představit, jakým způsobem, respektive jakými důkazními prostředky mohl státní zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 dokazování ve věci ještě doplnit,“ zmínil Blažek, který navrhuje, aby Nejvyšší soud rozhodnutí nižších instancí o vrácení k došetření zrušil.

Šíření toxikomanie

Kvůli prodeji kalendáře s nacistickou tematikou podalo trestní oznámení na nakladatelství a jeho majitele několik organizací, například Federace židovských obcí. Kritizovali ho i izraelský a německý velvyslanec v Česku. Ministerstvo vnitra vypovědělo společnosti smlouvu o nájmu pro sklad, pražský magistrát pak vypověděl smlouvu prodejně na Andělu.

Policie se nakladatelstvím zabývala i v jiných případech. V jednom z nich došla k tomu, že samotný prodej triček a hrnků s portréty Hitlera a Heydricha trestný nebyl, protože za ním nebyl jiný motiv než finanční zisk. Naopak kvůli distribuci knihy Recepty z konopí dostal Drtina za šíření toxikomanie roční podmínku, nakladatelství pak muselo zaplatit sto tisíc korun a uveřejnit rozsudek.