Zde může být vaše reklama.

Kulturní kalendář roku 2023 se plní akcemi

Kulturní kalendář roku 2023 se plní akcemi

foto: Daniel Schulz

24. 01. 2023 - 14:52

Oblíbené a tradiční akce, oslavy mnoha významných výročí i řada novinek. Nabídka kulturních událostí je na rok 2023 v Olomouci rozmanitá a bohatá. Hybatelem kulturního života bude nejen město. Na jeho podobě se budou podílet divadla, nejrůznější spolky a organizace i Univerzita Palackého. Olomouc si totiž letos připomene hned několik kulatých výročí spojených s historií města

Olomoučané a návštěvníci města budou mít příležitost zajít na zavedené i nové akce nebo si v programu řady kulturních událostí připomenout významná jubilea. Na své si přijdou milovníci muzeí, současného umění, nadšenci folkloru i dobrého jídla. „Některé osvědčené akce pořádané městem chceme rozvíjet a přinést zároveň i pestrou nabídku dalších, které dokážou oslovit všechny cílové skupiny. Program jsme proto rozložili do celého roku a na více míst. Budeme dávat také větší prostor organizacím a spolkům, které mají zájem podílet se na kulturním dění ve městě,“ objasňuje náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

 Mezi vlajkové lodě města v oblasti outdoorové kultury budou v roce 2023 patřit dubnový Olomoucký tvarůžkový festival, červnové Svátky města a zářijové Dny evropského dědictví. K vrcholům sezony se ale zařadí i letošní ročník akce Muzejní noc. Město bude totiž 19. května hostit její národní zahájení. „Všechny reflektory zájmu v tento den zamíří do Olomouce. Připravujeme proto velký projekt na olomouckém muzejním ostrově, jehož centrem je náměstí Republiky. Participovat na něm budou kromě města také obě muzea, městská i vědecká knihovna a další subjekty. Náměstí bez aut se tak stane kulturním centrem této celostátní akce,“ nechává nahlédnout do plánovaného programu náměstek Tichák.

 Rok 2023 se kromě toho do kalendáře zapíše i jako rok významných kulatých jubileí. Univerzita Palackého oslaví 450 let od svého založení v roce 1573. Z hlediska města je nejdůležitější 400. výročí od prohlášení svaté Pavlíny patronkou města, připomeneme si 300 let od vysvěcení barokního Mariánského sloupu na Dolním náměstí, 100 let od úmrtí arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana i 90. výročí kina Metropol.

Hned začátek sezony bude patřit folkloru. První únorovou sobotu ožije centrum Olomouckým masopustním veselím. „Horní náměstí roztančí rej masek, projde jím masopustní průvod, vystoupí hanácké folklorní soubory, připraveny budou speciality z domácí zabijačky, jarmark a ty nejmenší určitě potěší zvířátka z farmy,“ uvádí vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Karin Vykydalová. Jako každý rok oslavíme na Horním náměstí také Velikonoce a v polovině dubna město opět provoní tvarůžky. Krajovou specialitu na mnoho způsobů budou moci lidé ochutnat na Olomouckém tvarůžkovém festivalu. Na červen se chystá také novinka, a to koncert ve spolupráci s Moravskou filharmonií na Andrově stadionu. Turistickou sezonu otevřou Svátky města, letos spojené s oslavou 400. výročí svaté Pavlíny. První víkend v červnu se tak mohou Olomoučané a turisté těšit na bohatý program a mnoha novinkami. „Chceme určitě více akcentovat historii Olomouce a oslavy rozložit i do jiných částí, aby jimi nežila jen centrální náměstí, ale skutečně celé město. Chystáme koncert Moravské filharmonie, tradiční průvod i zajímavé prohlídky. Oslavy a program bude spojený s výročím patronky města svaté Pavlíny a arcibiskupa Antonína Stojana,“ naznačila Karin Vykydalová. V létě pak bude možné vyrazit za hudebními zážitky na Pohodu u Trojice. Brány několika desítek památek se otevřou na zářijové Dny evropského dědictví. A samozřejmě se chystají také květinové výstavy Flora Olomouc, divadelní open air představení na Korunní pevnůstce, Konviktu či ve Smetanových sadech, Street Art Festival, Vinné slavnosti a mnoho dalších. Sezonu pak uzavřou Svatomartinské a Vánoční trhy

 

Další články