Pražský hrad byl sídlem českých králů. Pozici prezidenta v parlamentní demokracii neodpovídá, míní Kalousek

24. leden 2023

Od 8. března bude mít Česká republika nového prezidenta. Měl by i nadále úřadovat z Pražského hradu? Nebo by bylo lepší, kdyby se přestěhoval ze sídla králů do civilnějších prostor? „Měl by tam zůstat. Je to sídlo hlav českého státu po staletí a veřejnost je na to zvyklá,“ míní bývalý šéf Kanceláře prezidenta republiky Ivo Mathé. „Kdyby prezident neměl sídlo na Pražském hradě, výrazně by to přispělo ke zcivilnění úřadu,“ říká bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Podle Kalouska neodráží sídlo hlavy státu na Pražském hradě úlohu prezidenta v parlamentní demokracii.

Čtěte také

„To sídlo a ten ve světě naprosto nebývalý počet metrů čtverečních, který má prezident republiky k dispozici, příliš neodpovídá pozici, kterou má tato instituce v parlamentní demokracii. Ano, po staletí tam sídlily hlavy států, ale to byli králové. Po 32 letech vybudování demokratických institucí, procesů a mechanismů republiky, nikoliv monarchie, je potřeba se nad tou tradicí zamyslet a říci, jestli je prospěšná, nebo ne. Měli bychom vybudovat republikánskou, nikoliv monarchistickou tradici,“ naznačuje exministr financí.

Náklady s novým sídlem bych si ušetřil.
Ivo Mathé

Mathé připouští, že na metry je areál ohromný, upozorňuje ale, že zdaleka nepatří jen prezidentské kanceláři.

Ivo Mathé

„Dneska už většina patří církvi, na Hradě je dokonce Lobkowiczký palác, který je dávno restituován a podobně. Čili všechny metry nepatří k výkonu funkce prezidenta. Tam lze mluvit o nějakých kancelářích, reprezentačních prostorách, které jsou většinou přístupné lidem, třeba Vladislavský sál, a dalším akcím. A také tam sídlí právě k Pražskému hradu patřící celá řada dílen, policie apod. Čili areál je jen z malé části obsazen aparátem prezidenta,“ zdůrazňuje.

Podle Kalouska by Kanceláři prezidenta republiky přispělo důrazné vymezení působnosti.

Čtěte také

„Památkovou péči převést pod ministerstvo kultury, ochrannou službu prezidenta pod ministerstvo vnitra. Je otázka, zda Hradní stráž musí být samostatnou složkou ozbrojených sil, zda by nemohla patřit pod Armádu ČR.“

„Kancelář opravdu omezit jen na servis, který potřebuje prezident republiky ke své práci. Tedy na úředníky a ti by měli úřadovat někde jinde i s prezidentem než na Hradě. A samozřejmě by si prezident od ministerstva kultury půjčoval hrad pro slavnostní příležitosti, ale nesídlil by tam. V tom by byl dost významný rozdíl,“ naznačuje Kalousek.

Za pár měsíců je to poznamená

Pražský hrad by podle něj i bez sídla hlavy státu zůstal symbolem české státnosti. Změny by ale přispěly ke zcivilnění funkce prezidenta.

Čtěte také

„Myslím si, že je statisticky dokázáno, že na Hradě se blbne. Jak se díváte seshora na lidi, někdo tomu podlehne víc, někdo míň, ale svým způsobem tomu podléhá každý,“ míní.

Mathé s tím souhlasí. Z vlastní zkušenosti prý ví, že se to netýká samotných prezidentů, ale i úředníků.

„Kteří se dívají z oken, když mají to štěstí, směrem na Prahu. Za pár měsíců je to poznamená. Vím, jaký je rozdíl mezi úředníkem, který se dívá na třetí nádvoří a který se dívá na Prahu, respektive na svět – po půl roce velmi výrazný,“ směje se bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky za prezidenta Václava Havla.

Absolvoval jsem několik zahraničních návštěv a bylo úplně běžné, že někde osoba úřadovala a někde jinde bylo slavnostní setkání.
Miroslav Kalousek

S tím, že by Pražský hrad zůstal symbolem české státnosti i bez prezidenta, ale Mathé nesouhlasí.

Miroslav Kalousek

„Nejsem si tím úplně jist. Když si promítnete třeba pouhé přijímání velvyslanců, předávání pověřovacích listin nebo příjem státních návštěv, tak to by se asi pořád mělo odehrát na prvním nádvoří Pražského hradu,“ uvažuje.

Vypůjčování Hradu například pro zvlášť významné zahraniční návštěvy se mu nezdá příliš praktické.

„Když máte těch návštěv a frekvenci toho angažmá prezidenta vysokou, což bylo například v prvních letech mandátu Tomáše Garrigua Masaryka anebo u Václava Havla, tak by si Hrad museli půjčovat obden. To by bylo velmi nepraktické,“ míní.

Čtěte také

Kalousek s tím nesouhlasí.

„Nevidím v tom žádný problém. Ve svých funkcích jsem absolvoval několik zahraničních návštěv a bylo úplně běžné, že někde osoba úřadovala a někde jinde bylo slavnostní setkání. Není to až tak neobvyklé a není to nepraktické,“ míní bývalý předseda TOP 09.

Podle Kalouska by možná bylo vhodné vybudovat zcela nové sídlo prezidenta republiky.

„Líbila by se mi architektonická soutěž, že by byli vyzváni významní architekti, ať navrhnou sídlo prezidenta republiky, které by založilo republikánské tradice. Znovu opakuji, že máme republiku a republikánských tradic nemáme mnoho,“ doporučuje.

„Já bych si náklady s novým sídlem ušetřil,“ reaguje Mathé.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.