Hlavní obsah

Zavedení kalibrované čáry je běh na dlouhou trať, netají Fousek. Goal-line technology není reálná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pípající hodinky rozhodčího, čipy v míči, čára určující na monitoru posouzení ofsajdového postavení. Moderní technologie rychle pronikají i do fotbalu, především rozhodčím a jejich pomocníkům u videa výrazně pomáhají. Vymoženosti nejednou zasáhly i do vývoje nedávného mistrovství světa v Kataru. Jsou ovšem hodně nákladné, což brzdí jejich větší uplatnění v českém prostředí.

VAR by měl na jaře v české lize zasahovat méně. Je to i trend UEFA, říká šéf rozhodčích Radek PříhodaVideo: Sport.cz

 
Článek

Padl gól z ofsajdu, nebo ne? Každý už ten výjev zná. Všichni aktéři na trávníku i diváci v hledišti a u televizních obrazovek s napětím čekají na verdikt. Nejpřesnější dostupné posouzení umožňuje takzvaná kalibrovaná ofsajdová čára.

Její nasazení v českém fotbale je stále v nedohlednu, přestože třeba zástupci Slavie a Sparty nabídli, že nákladný projekt zaplatí.

„Zavedení kalibrované čáry je společná snaha nás všech. Víme, že s ní by rozhodování bylo přesnější," ujišťuje Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

„Jde o stránku technologickou a stránku finanční, kterou neustále řešíme. Zabýváme se tím, jaká technologie by připadala v úvahu, na kolik by český fotbal přišla a jak bychom ji financovali," popisuje strahovský šéf.

„Budeme se této otázce věnovat i na jaře. Snahou nás všech je, abychom kalibrovanou čáru měli, ale je to běh na dlouhou trať. Zatím nemáme konkrétní výstup, který bychom chtěli medializovat," dodává Fousek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace v Praze.

„Ve čtvrtek máme grémium LFA, tam budeme kalibrovanou čáru znovu řešit," přidává se Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace (LFA) a zároveň člen Komise rozhodčích FAČR.

Pokud jde o takzvanou Goal-line technology, kdy signál v hodinkách rozhodčího upozorní, že míč celým objemem přešel brankovou čáru, a tudíž má uznat gól, na jejím zavedení do českých ligových soutěží se zatím nepracuje.

Chceme, aby VAR vstupoval do zápasu méně, uvedl šéf Komise rozhodčích Radek Příhoda v pořadu TIKI-TAKA.Video: O2 TV Sport

„Málokdo ji má. Je tak nákladná, že třeba ani v Evropské lize se nepoužívá. V Lize mistrů se pak nasazuje až v konečné fázi. Případů, kdy se uplatní, zase není tolik," poukazuje Radek Příhoda, šéf domácí komise rozhodčích.

„Zavedení gólové technologie u nás je zatím v podstatě nereálné. Vyšla by na přibližně 6 milionů korun na stadion, pro šestnáctičlennou soutěž tedy celkem na téměř 100 milionů korun...," vypočítává Bárta.

„Nejsme Premier League. Asociace našeho typu Goal-line technology používají pro ojedinělé případy, třeba pro finále poháru. Já vidím jako důležitější kalibrovanou čáru," souhlasí Fousek.

Reklama