RECENZE: Jenom nestvůra, Vanessa Len

Článek od: Tereza Kučírková - 24.01.2023

„Jsi mrtvý,“ řekla mu. Věnoval jí svůj obvyklý úsměv, kterým se na ni tak často usmíval v domě.
„A nejsme všichni?“ nadhodil. „Někde na časové ose.“

Šestnáctiletá Joan tráví každé letní prázdniny u části své rodiny v Londýně. Její výstřední členové chodí občas podivně oblečeni a někdy mizí neznámo kam. Letos ale má být vše ještě o kousek lepší. Jakožto milovnice historie našla snovou práci v muzeu a díky ní poznala Nicka. Jejich setkání bylo jako z pohádky. Oběma připadalo, že se už dávno znají a okamžitě propadli jeden druhému. Joan však není jen obyčejný člověk a ona sama je velmi překvapená, když vyjde najevo, že je vlastně nestvůra.  Londýnské nestvůry kradou lidem čas a s jeho pomocí cestují do minulosti i budoucnosti.  Joan rychle zjistí, že tento svět umí být pěkně krutý, zvlášť když se z Nicka vyklube hrdina odhodlaný se nestvůrám postavit za každou cenu. Nezkušená Joan je tak nucena se spojit s hlavním záporákem a doufat, že se v proudech času brzy zorientuje.

Vanessa Len zve čtenáře do Londýna v proměnách času. Barevné šusťákovky, walkmany, smartphony nebo třeba i celé budovy se objevují a zanikají, ale britsky deštivá atmosféra a kouzelné uličky zůstávají. Příběh vypadá jasně a nekomplikovaně. Nestvůry proti hrdinům. Joan však rozhodně hrdina není, což je pro děj vítané osvěžení. S přečtenými stránkami se ale ukazuje, že nic není tak kladné ani záporné, jak se zdálo. Postavy se proplétají a střetávají s morálními zásadami i rodinným nastavením a čtenáři tak dostávají prostor k vlastní interpretaci. Autorka si až do konce hraje s atmosférou a polemikou, kdy je tohle nestvůří cestování zavrženíhodné. A naopak kdy je v pořádku vzít někomu čas z jeho života. Pro zábavu? Abyste si zachránili svůj život? Nebo abyste zachránili život celé rodině? Až do samého konce se sympatie k jednotlivým postavám přelévají a vy nevíte komu fandit.
Rodinná soudržnost hraje v životě nestvůr velkou roli nejen proto, že se vzájemně ochraňují, ale také proto, že spolu sdílejí další neobvyklé schopnosti. Právě s těmi si autorka vyhrála a umožňuje tak jednotlivým cestovatelům jejich výlety ještě ozvláštnit. Rodina je opravdu jedním z nosných témat. Je tedy nesmírně zajímavé sledovat, když se Joan setkává se svou mladou babičkou a jako blesk z čistého nebe přichází zjištění, že žena nebyla vždy milou stařenkou. Jsou to nejen proměny osob, ale i samotné časové osy, co čtenáře nenechá ani na chvíli odpočinout. Příběh se odehrává ve skutečně vysokém tempu a vyžaduje tak nepřetržitou pozornost, oněch 400 stran zmizelo, ani nevím kam. Základní linka se navíc může opřít o kulisy doby, ve které se zrovna nachází a činí ji jedinečnou. Zdařilé vykreslení specifik daného letopočtu zvyšuje přehlednost příběhu a není tak problém začíst se a oddat se jen ubíhajícímu ději.

Kniha se zařadila mezi Humbook tipy, nejvýraznější tituly na young adult scéně. Určení pro mladé čtenáře je jistě na místě, jednak věkem hlavních protagonistů, a také jemnou romantickou linkou. Originální prvek cestování fungující na principu den za den je však natolik zajímavý, že příběh zaujme i starší čtenáře.
Cestování časem obecně považuji za nejsložitější téma, které může fantasy spisovatel zpracovávat. Vyhnout se klišé, zachovat si originalitu a nedopustit se žádného přešlapu vyžaduje skutečně mistrně vystavěný příběh. Může se jedna osoba objevit dvakrát ve stejném čase? Co když se snaží změnit něco v budoucnosti, lze to? Bude si osoba pamatovat rozhovor, který se původně nestal? Tohle všechno se Vanesse Len podařilo perfektně a logicky vyjasnit. O to víc mě těší, že by v létě mělo vyjít pokračování zamýšlené trilogie s názvem Never a hero, které se, doufám, brzy dočká překladu.

Jenom nestvůra
Autor: Vanessa Len

Žánr: fantasy
Vydáno: 2022
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 400
Jazyk vydání: český
Překlad: Petra Badalec
Autorka obálky: Eevien Tan
Vazba knihy: pevná / vázaná
ISBN: 9788076615991
Cena: 399 Kč

Přidat komentář