Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turci v EU nemusí být nikdy. A Švédy teď do NATO nepustí, říká europoslanec

Štrasburk (od zpravodajky iDNES.cz) - Navzdory politickým prohlášením tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i zamrzlým přístupovým rozhovorům o vstupu do EU všichni víme, že Turecko Evropskou unii potřebuje. Stejně jako my potřebujeme Turecko, říká v rozhovoru pro iDNES.cz europoslanec a člen unijní delegace pro vztahy s Ankarou Martin Hlaváček. Upozorňuje však, že členy EU se Turci ani v budoucnu stát nemusejí.
První jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického...

První jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství. Prezident Turecka Erdogan. (6. října 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Mohou se letos nějak potkat agendy Evropské unie a NATO vzhledem k tomu, že Turecko je jednou ze dvou posledních zemí, které ještě neratifikovaly švédskou žádost o vstup do Aliance, a že Švédi právě nyní předsedají Radě Evropské unie?
Nenapadá mě agenda, u které by Švédové mohli to, co budou na poli EU řešit, provázat se svými partikulárními zájmy. Myslím si, že by to mohlo být v některých ohledech i riskantní. Také u Maďarska bych skutečně oba procesy oddělil. Neumím si představit, že by tady někdo umožnil švédskému předsednictví skrze jejich zájem o přistoupení do NATO nějakým způsobem zásadně vybočit z politiky vůči Maďarsku. Nicméně nikdo neočekává, že by k ratifikaci členství v NATO ze strany Turecka došlo do tamních voleb.

Jako europoslanec jste členem delegace ve Smíšeném parlamentním výboru EU–Turecko. To stále oficiálně deklaruje, že chce vstoupit do Evropské unie. Mělo by do ní podle vás skutečně patřit?
Myslím, že v dlouhodobém horizontu je v našem zájmu, aby byly naše vzájemné vztahy co nejlepší. Samozřejmě také v kontextu nové geopolitické situace, ať už jde o ohled ekonomický, ale hlavně bezpečnostní. A je to i v zájmu Turecka, z jeho pohledu zejména v oblasti ekonomické. Dlouhodobě také na jeho krocích vidíme, že chce hrát větší roli ve světě. A tu bez dobrých vztahů s Evropskou unií hrát nemůže.

Erdogan už zase chce do EU. Turecko podle něj může nahradit Británii

Opravdu se ale Turecko o vstup do EU snaží? Samotný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v minulosti nechal slyšet, že Evropskou unii nepotřebuje. Pak zase naznačil, že o budoucnost v Unii zájem má.
Všichni dobře víme, že Turecko Evropskou unii potřebuje, stejně tak jako Evropská unie potřebuje Turecko. Toto je vždy spíš rétorika na jedné či druhé straně. I v rámci EU jsme v minulosti zaznamenali prohlášení, která byla otevřenější nebo skeptičtější vůči Turecku. Je potřeba zaměřit se na meritum problémů. Jsou tady mnohé oblasti, které se už od roku 2018, kdy fakticky došlo k přerušení přístupových rozhovorů, příliš daleko neposunuly.

Na čem to drhne? Jsou to lidskoprávní záležitosti, úpadek demokracie v Turecku a tak dále?
V prvé řadě je to minimální posun na turecké straně v lidskoprávní oblasti, dále minimální posun v kontextu kyperského problému a je to také minimální posun a možná už spíš účelová eskalace směrem k Řecku. To jsou asi hlavní body, kde nám to v poslední době drhne. A když k tomu přidáme vnitropolitická témata přímo v Turecku, samozřejmě jde o postup vůči opozici. Známý je teď případ starosty Istanbulu, pana Ekrema Imamoglua. To jsou všechno věci, které Evropská unie vnímá a sleduje velmi citlivě.

Probíhá vzájemná komunikace a zájem je na obou stranách, nicméně míra posunu a představ o posunu je odlišná. Jakou formu ovšem bude unijní uspořádání s Tureckem mít, to nám ukáže až budoucnost. Stejně pak to rozhodnutí bude politické. A je otázka, jestli pro to, aby byla spolupráce kvalitní a pro obě strany výhodná, je nutné členství Turecka v EU. Vidíme dobře, že jsou i jiné formy spolupráce s EU. Důležité je, aby se dál neprohlubovaly příkopy mezi námi.

Oblíbený starosta Istanbulu musí do vězení. Verdikt pomáhá Erdoganovi

Evropská unie však vůči Turecku uplatňuje objektivní přístup. Pokud tedy naplňuje svou roli, nemáme žádný problém to ocenit. I poslední závěry Rady pro všeobecné záležitosti (GAC) v prosinci shrnuly, že oceňujeme turecké zapojení do mnoha problémů v rámci války na Ukrajině. Ať už se jedná o vojenskou pomoc či o zprostředkování debat o výměně zajatců. V případě obilného koridoru pro Ukrajinu Turecko bezpochyby sehrálo pozitivní roli.

Na druhou stranu zase objektivně, Turecko se zatím nepřipojilo k sankcím vůči Rusku, což Brusel kritizuje, i když víme, že ty pohnutky jsou ekonomické, ať už z hlediska surovin nebo obchodu. Víme také dobře, že Turecko neuzavřelo vzdušný koridor tak jako členské státy a dneska je z něj „hub“ pro cestování Rusů do jakékoliv třetí země.

Martin Hlaváček

Český europoslanec Martin Hlaváček (ANO 2011 / Renew Europe)

Někdejší diplomat a náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček (43) nyní zastupuje Česko v Evropském parlamentu.

Zvolen byl v roce 2019 za hnutí ANO 2011, které je členem europarlamentní frakce Renew Europe. Hlaváček je členem delegace ve Smíšeném parlamentním výboru EU-Turecko či členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova. Funkci místopředsedy pak zastává v Podvýboru pro daňové záležitosti.

Můžete říct, co vaše delegace konkrétně dělá?
Cílem každé delegace je rozvíjet pozitivní vztahy na parlamentní úrovni mezi danou zemí a Evropským parlamentem. Ale v současné době není delegace pro vztahy s Tureckem příliš aktivní. Loni se sešla jednou, maximálně dvakrát.

Byl jsem deset let diplomat, takže vím, že i frekvence setkávání je určité diplomatické poselství. Měli jsme v plánu jednání na konci loňského roku, ale nakonec bylo odloženo a mělo by se konat v druhé půlce února. Otázkou je, jak efektivní takové jednání může být, když máme několik měsíců před volbami v Turecku. Myslím si, že to bude spíš demonstrace chuti k dialogu.

Zatím samozřejmě nevíme, jak květnové prezidentské a parlamentní volby dopadnou. Nicméně pokud by se stalo, že Erdogan prohraje a místo něj nastoupí nová, demokratičtější vláda, mohlo by to podle vás oživit přístupové rozhovory s Tureckem?
O tom nechci spekulovat. Pevně věřím, že se můžeme posunout v řešení těch problémů, ať už volby dopadnou jakkoliv. Musí být vůle na obou stranách. Teď dobře víme, že se do voleb zcela jistě ve většině klíčových témat neposuneme. Samozřejmě pokud by tam došlo ke změně a k nástupu více lidskoprávně orientované opozice, která by i poté měla vůli a schopnosti uskutečnit některé změny, umím si představit, že by se to mohlo urychlit.

Zmínil jste sankce vůči Rusku. Jaké sankce teď ze strany Evropské unie zatěžují Turecko?
Sice jsme je vůči Turecku přijali docela dávno, v roce 2019, ale podle mých informací se zatím sankce uplatňují ve velmi omezeném rozsahu. Jen proti dvěma představitelům těžařských společností, což souvisí s nerostnými surovinami ve Středozemním moři.

Putinův bluf s obilím nevyšel. Erdogan ukázal, kdo je v Černém moři pánem

Kromě sporů o těžbu ve Středozemním moři či militarizaci ostrovů v Egejském moři je mezi Řeckem a Tureckem ještě jeden konflikt. Ten se týká migrace. Řekové obviňují Turky, že k nim běžence záměrně pouští. Turci zase tvrdí, že řečtí pohraničníci migranty zatlačují zpět na turecké území. Zabývali jste se tímto problémem?
Ne, explicitně jsme to neprojednávali, ale víme o tom problému. Jsou tam obvinění z obou stran. Je to jen jeden prvek z mnoha témat, který se navíc propojuje se statutem těch víc než tří tisíc ostrovů v Egejském moři. Když se podíváte do historie, ve smlouvách z dvacátých a čtyřicátých let minulého století nebyly přesně identifikovány veškeré z těch tisíců ostrůvků, což dnes Turecko mnohdy využívá a říká, že jejich statut je sporný. Pak se k tomu přidává otázka, jestli jsou nebo nejsou militarizovány.

Řeší se dnes v EU zvýšená migrace z Turecka do Evropy?
V loňském roce došlo k nárůstu a vyvolalo to znepokojení. Nutno říct, že ta čísla narostla od roku 2021 o více než padesát procent. Musíme se podívat i na strukturu. Oproti předchozí převážně syrské migraci je to dnes asi sto tisíc Afghánců, čtyřicet tisíc Syřanů a pak máte dohromady asi třicet tisíc, kde jsou dohromady Pákistánci, Íránci, Iráčané a Palestinci. Plus asi čtyřicet tisíc Rusů, což je trochu jiná kategorie. Ti se do Turecka šli schovat před mobilizací a velmi pravděpodobně už přešli do nějaké třetí země anebo se vrátili do Ruska.

Radši se uklidněte. Naše rakety doletí až do Athén, hrozí Řekům Erdogan

Už od roku 2016 máme s Tureckem dohodu v rámci evropského nástroje pro uprchlíky. Platíme deset miliard eur, které se využívají ke dvěma věcem. Jednak je to přímá finanční podpora uprchlickým rodinám a jednak vzdělávání a lékařská péče, především co se týká budování infrastruktury, ale také poskytování těchto služeb.

Migrace tedy roste, přitom EU Turecku platí za to, aby už dál nerostla. Znamená to, že Turci svou část dohody nedodržují?
Toto nesouvisí s tím, jestli ji Turecko dodržuje nebo nedodržuje, ale s přílivem uprchlíků přes tureckou hranici s mnoha státy, které tam jsou. Čísla, která jsem zmiňoval, jsou počty lidí, kteří byli přijati do Turecka. Část z nich se chce posunout dál do Evropy. Pak je tam podle tureckých statistik asi čtyři sta tisíc dalších, kteří nebyli vpuštěni. Jsou to tisíce lidí denně.

A pak jsou tu Syřané, které Turecko vrací na místa, kde stále není klid. Turecká vláda už to ovšem dělá i vzhledem k náladám ve společnosti, která si na velké množství uprchlíků stěžuje.
To je zase důsledek tamní ekonomické situace. Politika Turecka vůči uprchlíkům v době před hospodářskou krizí byla odlišná, než je teď. Také citlivost turecké společnosti je vůči uprchlíkům dnes jiná než před několika lety. V souvislosti se syrskou či kurdskou menšinou je tu dodnes i ambice Turecka, aby kolem svých hranic se Sýrií vytvořila ono třicetikilometrové nárazníkové pásmo. A to i za cenu přesidlování.

Skupiny obyvatel, které tam původně žily, Turecko mnohdy z různých důvodů považuje za ohrožení. Tito lidé jsou vysidlováni a místo nich jsou tam vraceni lidé, kteří na danou lokalitu nemají vazbu. To je samozřejmě něco, co jak humanitární organizace, tak mezinárodní demokratické společenství i Evropskou unii znepokojuje.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Proč se zřítil ruský bombardér? Argumenty hovoří proti sestřelení Ukrajinci

19. dubna 2024  19:24

Víc argumentů hovoří proti verzi Ukrajiny o tom, že sestřelila ruský strategický bombardér Tu-22M3....

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...