Pes je přítel člověka a k tomu má i spoustu dalších výhod

Češi jsou známými milovníky psů a svého psího miláčka má doma řada z nás. Bereme ho jako parťáka, kamaráda, společníka – a často ho považujeme za mnohem více než "jen" zvíře, spíš za jakousi bytost podobnou nám samotným. Ať už s tím souhlasíte nebo ne, je prokázáno, že psi mají na lidi velmi pozitivní vliv, a to v mnoha oblastech života.

Zaprvé se člověk díky psovi necítí sám. I kdyby skutečně žil sám bez dalších lidí, tak pes je tvorem, který mu připomíná, že není opuštěný. Dokáže vyjádřit mnoho emocí, dokáže svého pána potěšit, chce si s ním hrát, chce s ním chodit na procházku – zkrátka nenechá ho podlehnout letargii a smutku. Kdo má psa, musí žít, protože pes vyžaduje péči a komunikaci.

Vliv na kondici

Dalším prokázaným pozitivem je, že pes vás nenechá zlenivět. I když máte zahradu, tak psi rádi chodí na procházky. A chůze je jedním z nejzdravějších typů pohybu. Pokud budete se psem chodit aspoň hodinu denně, neztratíte kondici. Chůze vám může pomoci hubnout. A pokud jste mladší a akčnější, můžete klidně při venčení jezdit na kole, běhat nebo jinak cvičit.

Terapie se psem

Běžným typem terapie je takzvaná canisterapie, kdy psi svou pouhou přítomností pomáhají lidem cítit se lépe a prokazatelně tak zlepšují jejich psychický stav. Fakt, že máte psa (i když nemá licenci na provádění terapie), zaručí, že pouhá jeho přítomnost zvedne náladu i vám. Je prokázáno, že (terapeutičtí) psi dokážou lidem pomáhat zbavovat se úzkosti, stresu, depresí, poruch pozornosti, hyperaktivity či poruch sociální interakce.

Pes pomáhá navazovat vztahy

Dalším přínosem psů je, že lidem pomáhají navazovat nové vztahy. „Pejskaři“ tvoří specifickou komunitu a velmi často se navzájem přátelí. Jejich psi jsou pro ně věčným tématem k hovoru. Na psa může i muž „sbalit“ ženu. Starší lidé mající psy navíc mají řadu přátel v okolí svého bydliště, protože se při procházkách potkávají s dalšími majiteli psů a neustále si mají co říct – a necítí se díky tomu sami.