Nejvyšší soud potvrdil, že stát musí nahradit plat odvolaným členům RRTV

foto Soudní spisy. Ilustrační foto.

Brno - Nejvyšší soud (NS) s konečnou platností potvrdil rozsudek, podle kterého musí stát vyplatit šesti bývalým členům Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) přes 14 milionů korun jako náhradu ušlé mzdy. Třináctičlennou radu odvolal v roce 2003 z funkce tehdejší premiér Vladimír Špidla v souvislosti s arbitráží mezi Českem a Central European Media Enterprises (CME). Justice později konstatovala, že odvolání bylo nezákonné. Rozhodnutí, kterým NS odmítl dovolání RRTV, padlo neveřejně loni v listopadu, v prosinci o něm s odkazem na bývalého radního Petra Štěpánka informoval web Médiář. Justice však odmítala výsledek oficiálně sdělit, dokud nebude rozhodnutí doručeno všem účastníkům vleklého sporu, což se změnilo až nyní.

"Dovolání žalované bylo Nejvyšším soudem ČR pravomocně odmítnuto," uvedla na dotaz ČTK Petra Blažková, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1, který se případem zabýval jako první instance.

NS už také zpřístupnil stručné usnesení ve své databázi. Dovolání označil za nepřípustné. "Rozhodnutí odvolacího soudu je při řešení stěžejních otázek v souladu s ustálenou rozhodovací praxí dovolacího soudu a není důvod, aby tyto otázky byly řešeny jinak," stojí v usnesení. Odvolacím soudem byl Městský soud v Praze, který v dubnu 2021 potvrdil rozhodnutí obvodního soudu.

Výslovně přiznanou částku ještě výrazně navýšily úroky z prodlení. Rada by měla podle verdiktu hradit i dalších zhruba 2,4 milionu, které muži vynaložili na soudní řízení. Podle Štěpánkova loňského vyjádření pro Médiář se celková částka vyšplhala na 40 milionů korun.

Bývalí radní Zdeněk Duspiva, Pavel Foltán, Petr Žantovský, Josef Musil, Jiří Novotný a Petr Štěpánek se žalobou domáhali toho, aby jim RRTV doplatila mzdu od jejich odvolání až do vypršení šestiletého funkčního období. Soudy nakonec každému z nich přiznaly přes dva miliony korun. Období, po které muži nemohli vykonávat svou činnost, totiž vyhodnotily jako překážku v práci.

Podle stanoviska RRTV, uplatňovaného v odvolacím řízení, vyšel soud jednostranně z tvrzení radních, aniž ho přezkoumával. Rada trvala na tom, že žaloba je nedůvodná. Kritizovala také to, že soudy věc vyhodnotily jako pracovněprávní nárok, i když radní původně žádali náhradu škody.

Po stockholmské arbitráži se společností CME musel stát zaplatit přes deset miliard korun za znehodnocenou investici do komerční televize Nova. Premiér Špidla tehdy vysílací radu odvolal, protože podle Sněmovny opakovaně závažně neplnila své povinnosti. Část poslanců totiž považovala radu za viníka toho, že ČR arbitráž prohrála.

Sněmovna posléze vytvořila vyšetřovací komisi, která dospěla k závěru, že v arbitráži s firmou CME se sice Česká republika dopustila několika chyb, ale na škodě, kterou CME utrpěla v souvislosti s investicí do Novy, ČR vinu nemá. Podle členů odvolané rady zpráva komise jednoznačně vyvrátila jejich odpovědnost.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď