Masopust ve Frenštátě: Chystá se valašská zabijačka a rej masek

regiony

V neděli 5. února 2023 se ve Frenštátě chystá tradiční končinový průvod, slavnost známá v jiných regionech pod názvem fašank, masopust či ostatky.

Masopust ve Frenštátě: Chystá se valašská zabijačka a rej masek
Z plakátu k akci
25. ledna 2023 - 12:00

Průvod vyjde ráno v 9.15 hodin z Astry, centra volného času, a za zvuku dechové muziky projde až na frenštátské náměstí, kde už budou připraveny stánky s končinovými specialitami, a hlavně poprvé pravá VALAŠSKÁ zabijačka.

„Letos jsme se rozhodli ozvláštnit tradiční masopustní průvod a doplnit ho valašskou zabíjačkou. Postupně tak chceme obohacovat kulturně-společenský život v našem městě. Přicházet s novými akcemi, případně ty dlouhodobě oblíbené a osvědčené dále rozšiřovat a přizpůsobovat potřebám a přáním našich občanů s využitím širokých možností, které nabízí dnešní doba," sdělil Jan Rejman, starosta města Frenštát pod Radhoštěm.

Masopustní program v neděli 5. února začne průvodem od Astry, centra volného času. V průvodu půjde medvědář s medvědem, kominík, pohřebenář, Žid s pytlem, bába s nůší, šašek a další. „Od 10 do 16 hodin pak čeká na návštěvníky pravá masopustní nálada jako za dávných časů. Na náměstí se vynese v trocích poražený vepřík a na místě se budou vyrábět jitrnice, jelita i pravá zabijačková tlačenka. Nebude chybět polní kuchyně ve které se bude vařit Balounova polévka pro chudé. Zabijačková polévka se bude prodávat na konci masopustu za symbolickou jednu korunu. Lidé budou moci ochutnat zabijačkové speciality vyrobené mistrem řezníkem Krkovičkou," představila program Soňa Adámková, vedoucí oddělení Domu kultury odboru vnějších vztahů MěÚ Frenštát pod Radhoštěm.



Ve stáncích bude nabídka krajových a masopustních specialit. Aby návštěvníkům rychleji ubíhalo čekání, než se vše zpracuje a uvaří, mohou se zapojit do masopustních soutěží a her, poslechnout si žalmy za poražené prasátko, popřípadě se zaposlouchat do vyprávění řezníka Krkovičky. Na náměstí vyroste také stylový stan s obrazy císaře pána. Zájemci si budou moci prohlédnout mapy starého mocnářství, staré psací stroje, pultík na psaní s inkoustem a brky, staré pohlednice, které si budou moci po zakoupení nechat orazit panem poštmistrem  a poslat svým blízkým přímo z masopustního jarmarku. Přesně v poledne se mohou všichni zapojit do pijácké soutěže a ve 14 hodin pak bude vyhlášena soutěž o jitrnici, kterou svět neviděl.

„Srdečně se na děti i dospělé těší všichni pořadatelé této akce - Město Frenštát pod Radhoštěm, Valašský soubor Sedmikvítek a Astra, centrum volného času," dodává Ing. Iva Vašendová, tisková mluvčí, Městský úřad Frenštát pod Radhoštěm.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:meu frenstat p.R.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 59%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif