Hlavní obsah

Novým ústavním soudcem bude Svatoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve středu schválil nominaci někdejšího děkana brněnské právnické fakulty Jana Svatoně na post ústavního soudce. Svatoně navrhl prezident Miloš Zeman.

Foto: ČTK

Jan Svatoň

Článek

Svatoň obsadí v patnáctičlenném týmu ústavních soudců místo po Kateřině Šimáčkové, která předloni odešla k Evropskému soudu pro lidská práva.

Zeman loni na jaře na její místo navrhoval advokáta Petra Poledníka. Horní parlamentní komora ale loni v květnu tuto nominaci neschválila.

Svatoň byl v letech 2001 až 2007 děkanem Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Později zastával pozici prorektora pro sociální záležitosti a další vzdělávání. Je odborníkem na ústavní právo a státovědu. V minulosti byl asistentem ústavního soudce Vojena Güttlera, nyní působí ve stejné pozici u soudce Vladimíra Sládečka.

Kysela: Hrad nevelí, rozhoduje parlament

Domácí

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský již dříve uvedl, že by Svatoň byl velmi kvalitním kandidátem na ústavního soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám