Nejnovější

Babiš by vojensky nepomohl Polsku. Český Trump, nazývají ho zahraniční média

Foto: vjkombajn| pixabay

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) v nedělní debatě České televize odmítl vyslat české vojáky na pomoc Polsku či pobaltským státům v případě jejich teoretického napadení. Jeho slova upoutala pozornost jak v Česku, tak v zahraničí. Výrok se později pokusil opravit na twitteru a za svá slova se omluvil.

„Ne, určitě ne. Já chci mír,“ opakoval Babiš, i po zopakování otázky moderátorem Martinem Řezníčkem. Otázka zněla, zda bychom měli splnit svoje spojenecké závazky, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy a poslat tam vojáky. „V žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ byla jedna z odpovědí bývalého premiéra. Tímto výrokem by tedy odmítl plnit závazky, které má Česká republika k Severoatlantické alianci, konkrétně článek pět.

„Babiš asi žije v jiném světě. My jsme se stali členem NATO právě proto, abychom zajistili mír, NATO je dnes nejsilnější obrannou, ne útočnou, organizací ve světě. Jeli jeden ze států napaden, tak ostatní mu přijdou na pomoc. To je článek pět. Když jsme členem nějaké organizace, tak z toho nejen těžíme, ale taky do toho něco dáváme. Já chápu, že vám je to cizí,“ opřel se v debatě do protikandidáta Petr Pavel.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Země Severoatlantické aliance se dohodly, že pokud dojde k ozbrojenému útoku proti jedné nebo více z nich, bude tento útok považován za útok proti všem. Pokud by se tak stalo, každá ze zemí uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu. Pomůže tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti, zní ve článeku pět.

Otázka vysílání vojáků, ale není v kompetencích prezidenta, což je dalším otazníkem ve výroku Babiše. O jednotlivých krocích rozhoduje vláda, ta je poté předá k zpětnému schvální Senátu. Takto proces funguje podle ústavy. Znamená to, že prezident by v této situaci nehrál žádnou roli, nemohl by tedy zabránit vyslání vojáků.

Slova prezidentského kandidáta Andreje Babiše i tak vzbudila velkou pozornost. „Jsme členem NATO, které je založeno na principu jeden za všechny, všichni za jednoho. Ví to vláda, ví to většina společnosti, která podporuje členství v Alianci. Měl by to vědět i poslanec Babiš, protože je to klíčová garance bezpečnosti České republiky,“ napsala ministryně obrany Jana Černochová na svůj twitter. Dalším tweetem reagovala na Babišův billboard, na kterém stojí, že je diplomat, ne voják.

Černochová na slova prezidentského kandidáta reagovala ještě později pro Seznam Zprávy. Kde poprosila zahraniční partnery, aby výroky pana Babiše brali pouze jako kampaň a ujistila je, že Česká republika je pevnou součástí NATO.

„Omlouvám se všem občanům Polska i dalším spojencům, závazek, který vyplývá z našeho členství v NATO platí a platit bude, navzdory tomu, co říkal dnes Andrej Babiš v debatě. Stejně tak věříme, že by naši spojenci pomohli nám v případě napadení, proto má NATO smysl,“ pokračoval na twitteru místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Babiše už nepodpořil ani Zeman, ten po jednání s polským prezidentem Dudou v polské televizi prohlásil, že některá vyjádření Babiše působí jako rozbuška. Ani otázka ruského útoku na Polsko či pobaltské státy podle něho není jen hypotetická. Tímto vyvrátil argument bývalého premiéra. Dále Polsko a baltské státy ujistil, že by Česko v případě napadení pomoc poskytlo a rádo.  

V Polsku jako první reagovala vysílací stanice Polskie Radio 24. Jeho slova označila jako překvapivá. Jeden z nejnavštěvovanějších polských serverů Onet.pl. označil Babiše jako českého Trumpa, dále zmiňuje jeho výrok v minulosti, kdy polské jídlo přirovnal k “sra*kám”.  

„Právě přišel o premiérské křeslo a už se mu podařilo dostat se do druhého kola prezidentských voleb. Je obviněn z vydírání, praní špinavých peněz nebo skrývání majetku. A stejně se vrátí,“ pokračuje článek.

Další polský článek na serveru WNP zmiňuje nejen to, že by Andrej Babiš neposlal vojáky na pomoc Polsku, ale i jeho nečekaný příchod na debatu. Důvodem změny rozhodnutí byla prý mše za vlast v katedrále svatého Víta, kde slyšel o pravdě, lásce a spravedlnosti. „Bývalý český premiér, by v případě ruské agrese pobaltské státy nebránil,“ píše i litevský veřejnoprávní server LRT.

Ostře se k situaci vyjádřil ale i polský europoslanec Ryszard Czarnecki. Který na svůj twitter napsal, že český expremiér plácá páté přes deváté a popřál mu důstojnou porážku.

Politici musejí usilovat o mír a zabránit válce

„V duelu České televize jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili,“ snažili se zlepšit situaci Babišovi marketéři krátce po duelu.

„Zásadně odmítám snahu překrucovat moje výroky, které padly během včerejší debaty. Nikdy jsem článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybnil. Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke 3. světové válce. Proto politici musejí usilovat o mír a zabránit válce. Z kontextu debaty to bylo jasné. Toto jsem napsal i polskému premiérovi Morawieckému a požádal jsem prezidenta Zemana, aby totéž řekl prezidentovi Dudovi,“ napsal druhý den na twitter..

Pojem mír Babiš používá velmi často. Snaží se tím nejspíš vzbudit dojem, že on je pro mír a ostatní ne. Tak mimo jiné zaútočil i na moderátora Řezníčka. „Vy chcete válku, to vypadá, že vy dva chcete válku. Já nechci válku, já chci mír,“ pustil se do moderátora a protikandidáta.

„Ani na Miss World jsem spojení světový mír neslyšela tak často jako dnes. Utopické to bylo podobně,“ reagovala na twitteru Linda Bartošová, moderátorka a novinářka Aktuálně.cz.

Druhý den bývalý premiér vystoupil v rozhovoru pro televizi Nova. Na dotaz moderátorky Báry Divišové, zda se nejednalo o diplomatický přešlap, odpověděl, že ne. „Nebylo to tak, byla to provokace moderátora. Proč mluví moderátor o válce, proč straší válkou. Bylo to na mě připravené. Špatně jsem to interpretoval a omluvil jsem se za to. Můj výrok byl zneužit na základě úplně nesmyslné hypotézy,“ odpověděl v rozhovoru.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*