Bek dnes hovořil s prezidentem Zemanem o českém předsednictví v Radě EU

foto Ilustrační foto - Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) na tiskové konferenci zhodnotil české předsednictví v Radě EU, 3. ledna 2023, Praha.

Praha - Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) dnes s prezidentem Milošem Zemanem hovořil o českém předsednictví v Radě Evropské unie. O schůzce informoval na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman předsednictví vnímá jako úspěšné, sdělil Bek ČTK.

Česko předsedalo Radě EU od loňského července do konce roku. Hlava státu podle Beka vnímá půlrok jako úspěšný. U některých věcí má Zeman ale opatrný názor, například ohledně dohody o emisních povolenkách, řekl ministr.

S prezidentem debatovali i o dalších souvisejících otázkách evropské politiky, jako je rozšiřování EU či postoj některých zemí k válce na Ukrajině, všechna témata ale měla určitý přesah do předsednictví, poznamenal Bek.

Země EU se za českého předsednictví dohodly například na snižování spotřeby elektřiny ve špičce a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Po mnoha týdnech vyjednávání se shodly na parametrech nouzového omezení cen plynu v případě jejich výrazného růstu. Kompromisní návrh českého předsednictví podpořila velká většina zemí včetně Německa, které bylo dlouhodobě proti.

EU také jednomyslně přijala další tři sankční balíky proti Rusku a nakonec schválila finanční podporu Ukrajiny na příští rok 18 miliard eur (435 miliard korun), kterou zprvu blokovalo Maďarsko.

Zástupci předsednictví se s europoslanci shodli také na omezení prodeje nových aut s klasickými spalovacími motory od roku 2035 nebo na reformě trhu s emisními povolenkami, jež se stala terčem kritiky opozice i některých oborů ekonomiky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď