Praha je třetím nejbezpečnějším městem na světě

SecurityGuideAktuality, Bezpečnost pro širokou veřejnost

Máme být na co pyšní.

Hlavní město České republiky se totiž umístilo na třetím místě v žebříčku nejbezpečnějších měst na světě. I když i Praha má svá pochybná místa a doupě neřestí, vychází z toho opravdu dobře. A jak dopadly další metropole?

Žebříček sestavila britská pojišťovací společnosti William Russell a kritériem bylo subjektivní vnímání lidí.

V tomto žebříčku, který vycházel z vnímané míry kriminality v celosvětové databázi Numbeo založené na crowdsourcingu, dominovaly v žebříčku nejbezpečnějších měst Asie (možná pro někoho překvapivě) a Evropa.

Nejvyšší skóre získala tchajwanská Tchaj-pej, zatímco nejnižší příčku obsadilo argentinské Buenos Aires (skóre 36,7), uvádí se ve zprávě. Praha je, jak už bylo avizováno, třetí.

Co na toto umístění říká politická reprezentace?

„Dlouhodobým cílem je změnit image hlavního města. Je důležité zvýšit počet turistů, kteří se zajímají o kulturu a historii Prahy, a snížit počet turistů, kteří se zajímají pouze o noční pití. To je úkol, který je třeba řešit napříč řadou radních – například územní rozvoj, kultura, bydlení, regulace airbnb, ale i správa městského majetku,” uvedla pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská upozorňuje, že i přes poslední úspěch by metropole neměla usnout na vavřínech: „Třetí místo není první, proto je stále co zlepšovat. Nesmíme zapomínat na různá drobná napadení a hádky spojené s alkoholismem,” upozorňuje.

Ano, stále je co zlepšovat, ale je dobré si připomenout, že navzdory problémům se tady velmi dobře žije. Turisté například z Jižní nebo Severní Ameriky, nebo z Británie či Francie, by mohli vyprávět…

Zdroj: www.praguemorning.cz ; AN