Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jste nomenklaturní kádr, řekl Babiš. Od Pavla dostal článek 5 smlouvy NATO

  19:04aktualizováno  21:42
Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš se ve středu večer setkali na CNN Prima News v jednom z posledních předvolebních duelů. Armádní generál ve výslužbě svému protikandidátovi předal zarámovaný článek 5 smlouvy NATO. Oba soupeři si navzájem vyčítali komunistickou minulost či se přeli o to, kdo urazil svými výroky vojáky.

Oba kandidáti v úvodu debaty uvedli, že by chtěli v případě svého zvolení spojovat. „Už jsem voliče Andreje Babiše oslovil ve videu, kde jim říkám, že nevnímám tyto volby jako volby mezi mými voliči a těmi dalšími. Oslovuji všechny voliče této země,“ řekl Pavel.

„Chtěl bych být prezidentem všem občanům České republiky,“ vyslovil se zase Babiš s tím, že společnost je nyní bohužel rozdělená.

Pavel o Babišovi řekl, že zemi jako premiér řídil chaoticky. „V této zemi kromě novorozenců není nikdo, kdo by si nepamatoval covidovou krizi. A asi si vzpomínáme, jak chaotické bylo tehdy řízení Andreje Babiše,“ řekl. Současná vláda podle něj dělá chyby také, ne však tak velké. V důsledku covidu totiž zemřelo mnoho lidí, v důsledku energetické krize ne.

Babiš dále hovořil o svém předchozím výroku, že by v případě napadení Polska Ruskem zemi nepomohl. „Nebyl to chaos, reagoval jsem na to, že nepřipouštím, aby Rusko napadlo člena NATO. To by znamenalo 3. světovou válku,“ reagoval Babiš.

Podle svých slov jen nechce připustit, že by k takové situaci mohlo dojít. „Protestuji proti tomu, že náčelník generálního štábu Řehka právě dnes říká, že v případě války Ruska a NATO by muselo Česko mobilizovat,“ uvedl v reakci na rozhovor Karla Řehky pro ČTK, který v něm hovořil o hypotetické možnosti. „Já jsem se za to hned omluvil, samozřejmě to všichni zneužili,“ řekl dále o svém výroku. Závazky vůči spojencům dle něj Česko vždy plnilo.

„Pavel na Hrad.“ Na Staroměstské náměstí jej přišly podpořit tisíce lidí

Zástupci vládní koalice podle Babiše neustále hovoří o válce, když ale on uvede, že válku nechce, je kritizován. „Je to dvojí metr,“ myslí si.

Pavel Babišovi předal zarámovanou plaketu s přesným zněním článku 5 Severoatlantické smlouvy, který členy NATO zavazuje ke vzájemné obraně. „Pokud budeme lidem stavět vzdušné zámky, v čemž je pan poslanec mistr, chováme se nezodpovědně,“ řekl s tím, že ve válce již jsme, ale ne v té fyzické. „Jsme ve válce energetické, informační, hybridní. O tom mluvíme už roky,“ dodal.

Urážení armády i historie kandidátů

Oba se přeli také o to, zda některý z nich urazil svými výroky armádu. Babiš prohlásil, že jeho protikandidát slovy o chaosu v době koronaviru dehonestuje armádu, hasiče a policii. „Pomáhali všem a tady pan Pavel říká, že je to chaos, ale on pro tuto zemi od roku 2018 neudělal vůbec nic,“ myslí si. Pavel reagoval, že Babiš jen brnká na emoce. „Těžko někdo uráží armádu, když v ní strávil celý život. Vojáci se necítí být uraženi mnou, že jsem Babišovo vedení státu označil za chaotické. Cítí se být uraženi Babišem, když tvrdil, že zatáhnou Česko do války,“ řekl.

Babiš se ohradil vůči návrhu novely, která by vládě umožnila vyslat bez schválení Parlamentu armádu do cizí země, pokud by šlo třeba o záchrannou akci českých občanů v rukou teroristů. Změna zákona by podle něj byla zneužitelná. „46 procent voličů chce ovládat celou zemi, je to nová totalita, a to my nechceme,“ řekl.

Zvolit prezidenta přijelo více lidí, nakažení covidem v izolaci hlasovali z auta

Pavel to odmítá s tím, že by novelu podpořil. „Pokud vám kdokoliv říká, že tímto zákonem by vláda mohla pozvat cizí vojska na třicet let, je to nesmysl,“ myslí si Pavel.

„Pan Pavel je typický reprezentant totality,“ řekl dále Babiš, když byl dotázán na podporu ze strany KSČM. Za představitele „nové totality“ označil také vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Michala Klímu. „Pokud Pavel uspěje, je zde riziko, že vláda ztratí veškeré zábrany,“ myslí si.

Oba kandidáti se přeli také ohledně vzájemné minulosti. Babiš připomněl, že byl Pavel voják z povolání již za minulého režimu. „Pan Pavel je nejúspěšnější špion, kterého trénovala Varšavská smlouva a KGBáci. A on se dostal do čela NATO. Gratuluji,“ řekl. Pavel se proti výroku ohradil s tím, že na rozdíl od Babiše nespolupracoval s StB.

Ohledné své historie uvedl, že již dříve jasně řekl, že ji považuje za chybu. Dle svých slov žil v bublině vojenského školství a lidem, kterým komunistický režim ublížil, se omluvil. Babiš zase zopakoval, že odmítá obvinění ze spolupráce s StB. „Moje jméno je jen jednou na kartě, kterou podepsal StBák, aby si to odškrtl,“ tvrdí.

Mynářovy Osvětimany mají jasno, po Zemanovi chtějí jako hlavu státu Babiše

Oba kandidáti se shodli, že přímou volbu prezidenta by ponechali. Na dotaz, jak mohou mít voliči jistotu, že by na Hradě byl pro všechny, nejen pro voliče hnutí ANO, Babiš připomněl své předchozí působení ve vládě. „Byl jsem premiérem, byli jsme ve vládě s ČSSD a všichni ví, že na naše ministry jsem byl přísnější. Já bych rád oslovil i voliče SPD, aby mě podpořili, protože oni jsou také v opozici,“ řekl.

Pavel zase odpovídal na dotaz ohledně svých sponzorů a jejich možnému vlivu na jeho rozhodování. „Stačí se podívat na jejich jména, která jsou už dávno zveřejněna na mém webu. Jsou mezi nimi lidé, kteří dlouhodobě podporují filantropické projekty v naší zemi,“ uvedl a jakýkoliv nátlak odmítl.

Plné náměstí příznivců

Pavel na debatu zamířil ze Staroměstského náměstí, kde se od 17 do 18 hodin konala akce na podporu jeho kandidatury. Oproti tomu Babiš kontaktní kampaň v úterý zrušil poté, co oznámil, že dostal výhružný dopis.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel se tento týden ještě střetnou v televizní debatě ve čtvrtek na Nově. Poslední vzájemnou diskusi finalistů pak odvysílá Český rozhlas v pátek 27. ledna, živý přenos duelu začne ve 13:00 a skončí minutu před otevřením volebních místností.

Ty se v pátek otevřou ve 14 a zavřou ve 22 hodin, v sobotu 28. ledna pak budou mít občané možnost volit od 8 do 14 hodin.

Autor:

Výsledky pro vaši obec

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má 6 miliard korun ročně

25. dubna 2024  11:36

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...