Hlavní obsah

„Babiš je chaos.“ Bývalý guvernér ČNB podpořil Pavla

Foto: Jan Mihaliček

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Reklama

Na Hradě by měl sedět člověk, jehož dobře známe a který je ve svých postojích předvídatelný, míní Jiří Rusnok.

Článek

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok se rozhodl veřejně podpořit Petra Pavla jako kandidáta na prezidenta. To je z jeho strany neobvyklé, protože se doposud vyjadřoval jen k ekonomickým tématům a hodnocení politiky se úmyslně vyhýbal.

„Vyprovokovala mě k tomu ta šílená kampaň plná polopravd, manipulací a šíření strachu,“ říká Rusnok v krátkém rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Čím vás generál ve výslužbě tak zaujal?

Oba dva finalisty prezidentské volby jsem poznal zblízka a několikrát s nimi osobně jednal. Jako premiér jsem s panem Pavlem jednal coby náčelníkem generálního štábu, už tehdy na mě udělal dojem svým přehledem a klidem. On zažil několik krizí a dokázal se s nimi vždy vyrovnat. Proto si myslím, že to zvládne i dnes a že je vlastně ideálním prezidentem pro krizové období plné nejistot.

Babiš přece říká, že to on je krizový manažer…

Andrej Babiš je chaos. Viděli jsme to v době, kdy jako premiér řešil epidemii covidu. A vidíme to i teď v kampani před prvním i druhým kolem prezidentské volby. To je záplava tolika protichůdných názorů, že vůbec nevím, co od něj čekat.

Na Hradě by měl sedět člověk, jehož dobře známe a který je ve svých postojích předvídatelný. Ze stejného důvodu jsem před dvaceti lety volil za prezidenta Václava Klause (tehdy coby poslanec za ČSSD, pozn. red.).

Nepodporujete generála jako odvetu za to, že Andrej Babiš opakovaně kritizuje vaše působení v ČNB a boj s inflací skrz zvyšování úrokových sazeb? Dokonce o vás řekl, že jste „ekonomický škůdce“.

Ne, to určitě ne. Pokud mě kritizuje tahle parta se svou fiskální politikou postavenou na rozhazování veřejných peněz na dluh, kterou výrazně přispěla k inflaci, tak je to pro mě vyznamenání.

Vy jste vždy patřil mezi příznivce Miloše Zemana, on vás jmenoval premiérem úřednické vlády v roce 2013 a guvernérem ČNB v roce 2016. Nakonec jste se rozešli, když nedal na vaše doporučení ohledně nástupce.

To v mém rozhodnutí podpořit generála Pavla v prezidentské volbě nehraje vůbec žádnou roli. Jestli si myslíte, že to dělám na truc Miloši Zemanovi, který podporuje Andreje Babiše, tak se mýlíte.

Reklama

Doporučované