Hlavní obsah

Biatlon oslnil nejvíc. Fotograf české reprezentace získal hlavní cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Série fotografií z biatlonového Světového poháru nejvíc nadchla porotu výstavy Sportovní fotografie 2022. Jejím autorem je Petr Slavík, dvorní fotograf České biatlonové reprezentace, jehož služeb využívá i Mezinárodní biatlonová unie.

Foto: Petr Slavík

Biatlonové snímky Petra Slavíka oslovily porotu nejvíce.

Článek

Slavík se tak stal prvním držitelem Ceny Jaroslava Skály pojmenované po legendárním sportovním fotografovi spojeném zejména s časopisem Stadion.

Výsledky byly oznámeny v prostorách Czech Photo Centre na pražských Nových Butovicích, kde zároveň probíhá výstava nejlepších snímků pořízených během posledních tří let, kdy se kvůli covidu soutěž nekonala. Výstava bude probíhat do 5. března, její součástí jsou i předchozí vítězné snímky a kolekce fotografií Jiřího Pekárka.

Foto: Petr Slavík

Petr Slavík byl za sérii biatlonových snímků vybrán vítězem soutěže o nejlepší sportovní fotografie roku.

Soutěžní přehlídka je součástí oslav sta let Klubu sportovních novinářů, přihlásilo se do ní celkem dvaačtyřicet autorů s 501 fotografiemi. Předsedkyní poroty je děkanka Fakulty sociálních věd Alice Tejkalová, jejími členy fotografové Jaroslav Legner, Tomáš Vocelka, Martin Štěrba a Martin Salajka.

Porota konstatovala, že vítězná série fotografií svým výrazným výtvarným pojetím a estetickou kvalitou záběrů přesahuje běžné kvalitní sportovní zpravodajství, zároveň však výborně vystihuje ducha biatlonu jako sportu. Fotografie Petra Slavíka mají svůj specifický poetický jazyk, a přitom si zachovávají vypovídací hodnotu, cennou ve zpravodajství.

Oceněni byli i vítězové jednotlivých kategorií. Dvě první místa získala Barbora Reichová z Českého olympijského týmu (kategorie Individuální sporty za snímek šermíře Alexandra Choupenitche a Portrét za fotku plavkyně Simony Kubové).

Foto: Barbora Reichová

Plavkyně Simona Kubová na oceněném snímku fotografky ČOV Barbory Reichové.

Dalšími oceněnými jsou Lukáš Kaboň z Deníku za fotku z ME fotbalistek do 19 let (Kolektivní sporty), Lukáš Chum z i-Motorsportu (Motorismus), Petr Slavík (Série) a Roman Vondrouš z ČTK (Sport a covid-19).

Čestné uznání poroty obdržel volný fotograf Michal Červený, dvojnásobný vítěz ankety z minulých let.

Reklama