Hora Olymp: Poznejte domov dávných řeckých bohů. Tedy pokud budete mít štěstí

Přidat na Seznam.cz

Řečtí bohoté se dodnes objevují v knihách i filmech, a báje a pověsti, ve kterých vystupují, zná téměř každý. Podle těchto bájí měli řečtí bohové žít na hoře Olymp, kam se i dnes můžete podívat.

Hora Olymp

Hora Olymp je ve skutečnosti pohořím, jehož nejvyšší horou je Mytikas, měřící 2917 metrů. Toto „sídlo bohů“, jak bývá Olymp často označován, leží mezi údolími řek Pinios a Aliákmon v Řecku a už více než 40 let patří do chráněných biosférických rezervací UNESCO.

Sídlo bohů

Především pro Řeky má Olymp skoro až posvátný význam. Podle pověstí se právě zde měli usadit bohové během války s titány, a po válce zde také zůstali. Zprvu se zde usadil Zeus a jeho sourozenci Poseidón, Hádes, Héra, Hestie a Démétér, a jak se božská rodina rozrůstala, přidali se také Athéna, Apollón a jeho sestra Artemis, Héfaistos, Hermér, Áres, nebo Afrodita. Nakonec se Olymp stal sídlem všech řeckých bohů.

Pokud vám to bohové dovolí

Na Olymp se můžete vydat i osobně, a prohlédnout si tak místo, kde bájní bohové žili. K tomu, abyste se dostali až na vrchol Olympu, ale možná budete potřebovat milost bohů. Někteří totiž věří, že pokud se bohům zalíbíte, můžete nejvyšší vrchol Olympu zdolat i za jeden jediný den. Pokud se ale bohům líbít nebudete, během okamžiku vás zahalí mlha, teplota klesne (v zimních obdobích může klesnout až na -20°C) a počasí se záhy stane nevyzpytatelné.

zdroj: cestovinky, ceskatelevize, druidovamysteria, britannica