Moravská filharmonie míří na švýcarské turné, hudebníky doprovodí politici

  10:50
Moravská filharmonie Olomouc a zástupci radnice krajského města v čele s primátorem dnes odjíždějí na turné do Švýcarska. Hudebníky čekají tři koncerty, politiky zase jednání.

Poslední zkouška Moravské filharmonie Olomouc před odjezdem na švýcarské turné byla veřejná a předcházela jí tisková konference na radnici. Do Švýcarska totiž míří také delegace primátora Miroslava Žbánka, náměstků Viktora Ticháka a Otakara Bačáka a Zdeňky Podlipské, které čekají jednání se zástupci Lucernu, partnerským městem Olomouce. | foto: Moravská filharmonie Olomouc

Na turné vyráží více než osmdesát muzikantů včetně hostujícího švýcarského dirigenta Christiana Knüsela. V zemi helvétského kříže umělci odehrají tři koncerty.

„Vystoupíme v Lucernu, Thunu a Basileji. Připravené máme dva různé programy,“ uvedl ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Například sál v Lucernu pojme až 1 800 diváků, což je čtyřikrát více než olomoucký koncertní prostor Reduta.

Podle ředitele tam zazní suity Petra Iljiče Čajkovského, v dalších městech také česká hudba, mimo jiné i osmá symfonie Antonína Dvořáka.

„Program si vyžádali místní pořadatelé s tím, že nám dali volnost v sebeprezentaci. Proto jsme sáhli po Dvořákově hudbě a dalších slovanských operách, protože jsme ze slovanské části Evropy,“ dodal ředitel.

Inspirace v péči o zeleň

Do Švýcarska s umělci odcestují i zástupci města, kteří budou jednat s představiteli tamních radnic. V Lucernu se budou zajímat například o projekt Zeleného města.

„Čeká nás představení a prezentace oddělení Zeleného města Lucern, které je zodpovědné za všechny parky, zelené plochy a také hřbitovy a produkuje velkou část rostlin a městských stromů používaných ve městě ve své vlastní škole a školce,“ podotkl náměstek primátora Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti). Lucern loni získal zlaté ocenění Zelené město Švýcarska.

Zástupci radnice se budou v Lucernu zajímat i o nové moderní možnosti kompostování či digitalizaci radnice. Olomouc udržuje se švýcarským Lucernem partnerské vztahy od roku 1991.

Autor: