Leona Machálková začínala na Karlově mostě: Největší odměnu dostala od jeptišek

Ačkoliv Leona Machálová patří mezi ikonické české zpěvačky, její začátky tak slavné nebyly. Začínala totiž jako pouliční zpěvačka na Karlově mostě. Tehdy byla vděčná za každou korunu a rozhodně by ji nenapadlo, kam až se v průběhu dalších desetiletí propracuje.

Machálková letos oslaví 30 let na hudební scéně. K této příležitosti 6. května uspořádá velký koncert v pražské Lucerně. Během té doby si zahrála v mnoha muzikálech, jako jsou Dracula, Jesus Christ Superstar, West Side Story nebo Monte Cristo. Vedle nich se věnovala i sólové dráze, k níž jí dopomohl Karel Svoboda, jak uvádí Blesk.

Když v roce 1990 odpromovala, rozhodla se z rodné Olomouce přestěhovat do Prahy, kde se potloukala, jak se dalo. Když nezpívala v klubech, tak na ulici. „Těch příležitostí vydělat nějaké kačky na složenky nebylo v těch klubech mnoho, takže jsme hráli různě po tržištích. Ale naše pravidelné místo bylo na Karlově mostě,“ zavzpomínala Leona na své začátky v rozhlasovém pořadu Blízká setkání.

Byl to pro ni dobrý odrazový můstek. „Karlův most beru za velkou školu. Dokázali jsme s kapelou kolemjdoucí zaujmout. Hrála jsem na housle a zpívala jsem staropražské písničky a moravské lidové balady. Největší dýško do futrálu od houslí jsem dostala od jeptišek,“ popsala dále své zážitky.

Zdroje: Blesk, Blízká setkání