Vše o elektřině

Jan Béreš: Ceny elektřiny a plynu padají, domácnosti mohou ušetřit tisíce korun

Ceny elektřiny a plynu klesají pod vládní strop. Domácnostem se otevírá možnost, jak mohou na energiích ušetřit i tisíce korun ročně, uvádí energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz Jan Béreš.

Jan Béreš: Ceny elektřiny a plynu padají, domácnosti mohou ušetřit tisíce korun
Jan Béreš: Ceny elektřiny a plynu padají, domácnosti mohou ušetřit tisíce korun

Od poloviny prosince cena elektřiny a plynu na SPOTových, tedy denních trzích, značně klesají. Na počátku ledna poté klesaly i samotné kontrakty na dodání elektřiny a plynu v příštím roce.

Pokud se přitom podíváme na jejich ceníky a smluvní podmínky, aktuální nabídky jsou převážně bez závazků nebo na jeden rok. Tyto produkty nemusí mít vždy garantovanou cenu. Konkrétní cena za MWh se u elektřiny pohybuje mezi 8 až 12 000 Kč bez DPH, u plynu se aktuální nabídky dodavatelů pohybují od cca 2 800 Kč za MWh až 6 000 Kč bez DPH. Pro většinu domácností tak platí vládní strop, který jim garantuje maximální ceny ve výši 5000 Kč za MWh u elektřiny a 2500 Kč za MWh u plynu.

Dodavatelé pomalu začínají nabízet ceníky produktů s možností fixace na 2 nebo 3 roky s cenou nižší, než je vládní strop. Do ostrého cenového souboje vstoupil dodavatel E.ON, který elektřinu nabízí u sazby D02d za 4746 korun bez DPH za MWh, plyn při spotřebě vyšší jak 8 MWh ročně za 2 306 Kč za MWh. Byl poté následován i dodavatelem Innogy. 

Zákazník, který vytápí plynem a má spotřebu kolem 20 MWh, bude moci ročně ušetřit několik tisíc korun ročně, u elektřiny na běžné používání jeho úspory budou čítat vyšší stovky korun ročně. Zákazníkům doporučujeme využít srovnávač, kde podle jejich spotřeby a distribuční sazby zjistí, kde mohou nejvíce ušetřit.

Srovnejte si ceny elektřiny a zjistěte, kolik můžete ušetřit

Spotový tarif: Způsob, jak ušetřit?

Ve srovnání mohou zákazníkům také vycházet výhodně SPOTové tarify. Avšak v současnosti lze SPOTový tarif zřídit pouze tehdy, pokud má domácnost instalovaný elektroměr s průběhovým měřením. Tyto elektroměry však mohou znamenat dodatečné náklady v řádu několika tisíc korun ročně. Cena za MWh se v takovém případě vypočítává jako měsíční průměr.

Přechod na SPOTové tarify může být rizikový, protože situace na trhu s energií se může rychle změnit a zákazník by mohl platit výrazně více než při fixaci ceny. V současnosti toto vidíme, když ceny na SPOTu dosahují nebo dokonce přesahují svého stropu. Proto nedoporučujeme domácnostem přecházet na SPOTové tarify, protože nemají kontrolu nad celkovou částkou, kterou budou platit.

Nespekulovat a zajistit si výhodné ceny  

Co by tedy zákazník měl dělat a jak by měl na trhu jednat? Obecně doporučujeme našim zákazníkům, aby se vyvarovali spekulací na budoucí vývoj a zafixovali si výhodné ceny na co nejdelší období.

Nikdo totiž nemá křišťálovou kouli a ceny mohou opět vyšplhat v případě řady rizikových faktorů, jako jsou například zdražování emisních povolenek nebo prodloužení odstávek jaderných elektráren ve Francii. V roce 2023 zákazníky ochrání strop, avšak pro rok 2024 strop neplatí a hrozí, že si zákazníci opět připlatí.

Článek je názorem autora. 

Zjistěte, kolik ušetříte oproti zastropovaným cenám. Chci šetřit