Úkaz na české řece: Kachna jako špion | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Úkaz na české řece: Kachna jako špion

Turpan hnědý má bílé pruhy v oblasti křídel, světle oranžový zobák a půlměsíčitou bílou skvrnku pod okem.
Turpan hnědý má bílé pruhy v oblasti křídel, světle oranžový zobák a půlměsíčitou bílou skvrnku pod okem. (Foto Michal Vlasatý, Roudnice nad Labem)

Dlouhá cesta z Ruska jej neodradila, usídlil se v Roudnici nad Labem. Samec vzácné kachny zahnízdil na řece Labi pod Špindlerovým mostem. Špionáž se ale nekoná, turpan hnědý se jen přiletěl ohřát.

Běžný člověk si ho v řece ani nevšimne, když ale padne do oka odborníkům, vyrazí jim jeho přítomnost v českých řekách dech. Turpan hnědý totiž běžně žije v oblasti Sibiře a na severu Asie. „Spolu s ornitologem Stanislavem Chvapilem jsme objevili tohoto vzácného zimního hosta při Mezinárodním sčítání vodního ptactva,“ přiblížil místní ornitolog a člen České společnosti ornitologické Michal Vlasatý, který vzácnou kachnu také vyfotil. Oba byli z objevu velmi nadšeni. „V době sčítání byly dvě, pod roudnickým mostem zřejmě mladý samec a v úrovni Dobříně pak samice, která tu však druhý den už nebyla,“ doplnil Vlasatý.

Ornitolog Michal Vlasatý.

Na řekách výjimečně

Ke svému zimování si turpan vybírá spíše pobřeží Tichého a Atlantického oceánu. Výjimečně se vyskytne i na našich vodách, řeky ale většinou vynechává. „Přednost dává zejména větším vodním plochám, v Ústeckém kraji to bývá vodní nádrž Nechranice, jezero Most a jezero Milada,“ vysvětlil ornitolog s tím, že tento druh je celosvětově považován za zranitelný.

Jak ho poznat? 

Turpan hnědý je středně velký druh kachny z řádu vrubozobých. Má tmavohnědou barvu s bílými pruhy v oblasti křídel. Dospělý samec má navíc půlměsíčitou bílou skvrnku pod okem a světle oranžově lemovaný zobák. Samice je o něco světlejší, s proměnlivou kresbou na hlavě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.