Spolupráce Olomouce s Luzernem se datuje už od roku 1991, kdy byla navázána z iniciativy českých emigrantů.

 „Luzern je jedním z velmi strategických měst, se kterým se můžeme více propojit nejen v rámci moderních technologií, ale i kultury. Společnou představou je, že partnerství nezůstane jen formální záležitostí, ale že jej více otevřeme široké veřejnosti,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Moravská filharmonie bude od pátku 27. do neděle 29. ledna koncertovat ve vyhlášených sálech v Luzernu, Thunu a Basileji. Téměř devadesát muzikantů bude na koncertech řídit hlavní hostující dirigent Moravské filharmonie, Švýcar Christian Knüsel. Právě on významně přispěl k realizaci turné a další etapě spolupráce s partnerským městem.

Ilustrační foto
Víkend v Olomouckém kraji bude zimní. Jaká je předpověď na příští týden

„Hudba má spojovat. A když jsem se dozvěděl, že Olomouc má partnerství s Luzernem, byla to pro mě jasná výzva k uspořádání turné, které spolupráci ještě více propojí,“ vysvětlil dirigent.

Publikum v Luzernu uslyší v podání olomouckých filharmoniků předehru Romea a Julie, suity z Louskáčku, Šípkové Růženky a Labutího jezera.

„Naše výjezdy do zahraničí nejsou pouze o umělecké prezentaci Moravské filharmonie a Olomouce, ale také o kulturní diplomacii, o navazování nových kontaktů a prohlubování mezinárodních vztahů. O to více, že jeden z koncertů připadl na Luzern, partnerské město Olomouce,“ vyzdvihl ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Olomoucké delegaci, zastoupené primátorem Miroslavem Žbánkem, náměstkem pro kulturu, cestovní ruch a školství Viktorem Tichákem a ekonomickým náměstkem Otakarem Štěpánem Bačákem, v Luzernu představí průběh stavby nového divadla, části hlavního nádraží a kromě kulturních témat se povedou jednání v oblasti politiky bydlení, environmentálních projektů, energetické a klimatické strategie města.

Během dlouholeté spolupráce s partnerským městem Luzern se uskutečnilo mnoho výměnných stáží či společných projektů. Luzernská radnice a tamní obyvatelé v roce 1997 věnovali na pomoc zaplavené Olomouci částku 13 milionů korun.

Zajímavý byl rovněž společný projekt na ochranu ovzduší v olomoucké zoo, kdy luzernská radnice spolufinancovala stavbu výtopny na biomasu. Švýcarská konfederace se před deseti lety finančně podílela na výstavbě nové tramvajové trati na Nové Sady a Povel.