6 tipů, jak běhat za tmy. Zn. Bezpečně! | Moje zdraví

6 tipů, jak běhat za tmy. Zn. Bezpečně!

26. ledna 2023 • 14:00

Že vám nevadí zimní brzká tma a hodláte pokračovat ve svém pravidelném běhání? Skvělé. Jen je dobré si předem prostudovat užitečné rady, jak na to.

Běhat můžeme bez ohledu na roční období, tedy i za zimních večerů. Vědci z londýnské univerzity v nedávné studii s maratonci dokonce zjistili, že běžci ve večerní tmě jsou rychlejší a jejich plíce pracují lépe než při běhu za světla. Proč? Důvodem je zřejmě tzv. medvědí efekt. Dá se jednoduše popsat tak, že ve tmě se „bojíme medvěda“ a běžíme rychleji, přitom s menší námahou.

Video se připravuje ...
Trenérka popisuje jak se vyhnout nejčastějším chybám při běhání.VIDEO 

Jaká pravidla je dobré při běhu za tmy dodržovat?

Trenérka a lektorka Pavla Plíhalová, cviceni-ricany.cz *

  • SVĚTLO NA CESTU - Vezměte si čelní světlo, abyste po tmě opravdu dobře viděli. Bez něj vůbec neběhejte. Vhodná jsou světla, která se dají naklopit. Do méně náročného terénu stačí taková, která dosvítí asi 80 metrů, tedy o výkonnosti 400 lm (lumenů). 

  • BUĎTE VIDĚNI - Důležité je pořídit si oblečení s reflexními prvky, které znatelně prodlouží vzdálenost, kdy vás uvidí především řidiči aut – je to až 200krát! Neumisťujte je jen na nohy a kotníky, protože za kopcem by vás řidič nemusel vidět včas. Naopak je rozmisťujte například i na čepice a kšiltovky.

  • NOSTE S SEBOU MOBIL - Je důležité ho mít nabitý, ideálně s aplikací Záchranka, aby se k vám pomoc dostala například i v situaci, kdy běháte například někde v terénu mimo město a stane se něco nepředvídatelného. Nejlepší je nosit mobil v pevně připnuté ledvince.
  • BĚHEJTE S NĚKÝM - Když to jde, je vždy lepší běhat ve dvojici nebo skupince. Nejen proto, že se pro vás běh stane příjemnou jemno společenskou záležitostí, tost ale i proto, že víc lidí se lépe k běhu „vyhecuje“. A hlavně: je to bezpečnější.
  • NENOSTE SLUCHÁTKA - Abyste mohli dobře vnímat okolí, neberte si sluchátka. Uslyšíte lépe okolní zvuky všeho druhu a zvýšíte tak svoji bezpečnost.
  • BEZPEČNOST PŘEDEVŠÍM - Není to malování čerta na zeď, ale zkušenosti z praxe. Ideální je volit známou trasu, kde se dovoláte pomoci a kde naprosto minimalizujete střet s nebezpečnými lidmi. Když máte psa, vezměte ho s sebou, jistě se rád proběhne. Větší plemeno je v tomto případěvýhodou. 

Celý článek najdete v aktuálním čísle Blesk zdraví. 

. • Autor: Cnc

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.