Návrat ke kořenům: Dráždivý kašel často efektivně zažene i spojení medu a máty

Fotografie: Depositphotos / Edit

Kašel je nepříjemný příznak nachlazení a chřipky. Dráždí krk a nedovolí pacientovi se pořádně nadechnout. Některé domácí prostředky mohou ulevit.

Kašel je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé vyhledávají lékařské ošetření. Odhadem 40 % všech případů může vyžadovat doporučení k pneumologovi, lékaři specializujícímu se na plicní onemocnění. Obecně lze říci, že kašel je naprosto přirozený. Může pomoci vyčistit váš krk od hlenu, prachu a dalších dráždivých látek, říká doktorka Debra Rose Wilson. Trvalý kašel však může být také příznakem mnoha zdravotních stavů. Spolu s léčbou medikamenty se můžete lékaře zeptat na další možnosti, například domácí prostředky.

Med je osvědčený lék

O účincích medu na akutní kašel u dětí vědci zjistili, že med může zmírnit kašel účinněji než některé volně prodejné léky. Svůj vlastní domácí sirup proti kašli si můžete vytvořit doma smícháním 2 lžiček medu s bylinkovým čajem nebo teplou vodou a citrónem. Med zklidňuje, zatímco citrónová šťáva může pomoci s podrážděním. Můžete také sníst 2 samotné lžičky medu nebo si ho namazat na chleba jako svačinu.

Zahrňte do jídelníčku probiotika

Probiotika jsou mikroorganismy, které mohou poskytnout řadu zdravotních výhod. I když kašel přímo nezmírňují, pomáhají vyvážit vaši gastrointestinální flóru. Gastrointestinální flóra jsou bakterie, jež žijí ve vašich střevech. Tato rovnováha může podpořit funkci imunitního systému v celém těle. Probiotika se přidávají také do některých druhů jogurtů a jsou přítomna ve fermentovaných potravinách.

Listy máty peprné

Listy máty peprné jsou dobře známé pro své léčivé vlastnosti. Nejenže je běžné najít mátu peprnou v sortimentu potravin a nápojů, ale mátový olej může také pomoci zmírnit příznaky nachlazení a je snadno dostupný. Prospěch získáte z pití mátového čaje nebo inhalací mátových výparů. V takovém případě přidejte 7 nebo 8 kapek mátového esenciálního oleje do asi šálku právě převařené vody. Přehoďte si přes hlavu ručník a zhluboka se nadechněte přímo nad horkou vodou vylučující páru.

máta peprná detail
Fotografie: Pixabay

Tymián při onemocnění dýchacích cest

Někteří lidé používají při onemocněních dýchacích cest tymián. Listy tymiánu mohou obsahovat sloučeniny zvané flavonoidy, které uvolňují svaly krku unavené od kašle a zmírňují zánět. Tymiánový čaj si můžete připravit doma pomocí 2 lžiček drcených lístků tymiánu a 1 šálku vroucí vody. Šálek zakryjte, 10 minut louhujte a sceďte.

Kloktání slané vody

I když se lék může zdát relativně jednoduchý, kloktání soli rozpuštěné ve vodě může pomoci uklidnit škrábání v krku a rozpustit hlen, který způsobuje kašel. Smíchání 1/4 až 1/2 čajové lžičky soli s 240 ml teplé vody může pomoci zmírnit podráždění. Kloktejte pravidelně, dokud nepocítíte úlevu od dráždivého kašle.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]