Nafouklé břicho zůstane minulostí: Jednoduché způsoby, jak se vyhnout problémům s nadýmáním

Fotografie: Depositphotos

Abyste se zbavili nepříjemného nadýmání, nemusíte neustále utrácet za předražené léky z lékáren. Skvěle vám postačí vyzkoušet tyto jednoduché způsoby.

Nadýmání je nepříjemný problém, který může být důsledkem mnoha faktorů. Proto abyste se ho zbavili, je velmi důležité zjistit jeho příčinu a tu poté regulovat nebo ji odstranit. Z dlouhodobého hlediska vám však dokáže pomoci také výběr správných potravin v jídelníčku a lehká cvičení, jako je například chůze, plavání nebo jízda na kole, říká doktorka Alissa Palladino. Pokud tedy nepříjemné nadýmání trápí i vás, níže se můžete podívat na jeho nejčastější příznaky a možnosti léčby.

Zjistěte příčinu nadýmání

Mnoho lidí má pocit, že nadýmání je způsobeno nadbytkem plynů ve střevech, které se tam dostávají polykáním vzduchu a kvašením potravin v tlustém střevě. To může být zase způsobeno nejčastěji:

  • konzumací potravin, které obsahují sloučeniny, jež v tlustém střevě fermentují,
  • potravinovou intoleranci, jako je intolerance laktózy nebo fruktózy,
  • polykání přebytečného vzduchu,
  • zvýšené množství tekutiny ve střevech,
  • zácpa,
  • nerovnováha ve vašem střevním mikrobiomu.
bolest břicha, zácpa
Fotografie: Pexels

Tak či tak je velmi důležité, abyste nadýmání nenechávali bez léčby. Jedná se totiž o velmi nepříjemný problém, který vám dokáže velmi snadno pokazit den.

Omezte potraviny, které nadýmání vyvolávají

Mnoho lidí pociťuje nadýmání po konzumaci některých potravin, které obsahují velké množství nestravitelných nebo špatně stravitelných látek. Mezi tyto sloučeniny patří zejména nerozpustná a rozpustná vláknina, cukerné alkoholy a fruktóza. Při jejich konzumaci pak končí nestrávená vláknina a cukry v tlustém střevě, kde je bakterie fermentují, což vede ke zvýšené plynatosti.

Intolerance laktózy

Laktóza je druh cukru, který se nachází především v mléce a mléčných potravinách a vaše tělo potřebuje k jeho štěpení enzym zvaný laktáza. Většina lidí ho však po dosažení dospělosti neprodukuje dostatek, což následně vede ke vzniku intolerance. To zase způsobuje, že jakmile laktóza prochází střevem, přitahuje si více vody, až se dostane do tlustého střeva, kde je fermentována bakteriemi a uvolňuje plyny. To může vést k příznakům, jako je nadýmání, bolest žaludku, zvýšená plynatost a říhání.

Pravidelná strava

Abyste se vyvarovali nepříjemnému nadýmání, je důležité dodržovat pravidelnou stravu. Jen tak totiž zajistíte, že si vaše tělo vytvoří systém trávení a nebude se potýkat s žádným nepříjemnými problémy. Zejména byste se měli soustředit na vhodný příjem rozpustné vlákniny, bílkovin, tuků a sacharidů. Dále je také důležité jíst minimálně 3 hlavní jídla denně a nejlépe dvě svačiny.

jogurt zdravá strava
Fotografie: Freepik

Probiotické doplňky stravy

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které disponují řadou užitečných zdravotních přínosů, a to zejména co se týče vašeho trávicího systému. Lze je konzumovat například ve formě speciálních preparátů nebo tablet, ovšem přirozeně se nacházejí také v některých potravinách, jako je jogurt, kefír, kysané zelí, kimči, kombucha, miso a tempeh.

Jezte menší porce

Konzumace velkých jídel může snadno přispívat k nadýmání, a to hned dvěma způsoby. Za prvé mohou roztahovat žaludek a vést k hromadění plynů podél střeva, a za druhé, pokud potraviny obsahují nestravitelné nebo špatně stravitelné sacharidy, čím více jich budete jíst, tím více plynů bude vaše tělo produkovat.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]