Válka, StB a exekuce, ale i Cimrman a hospody. Česká televize odvysílá nové dokumenty

Dokumentární detektivka o exekuci, příběhy pěstounů, pohled do zákulisí válečných reportérů, stopy Járy Cimrmana, portréty herce Jaromíra Hanzlíka či návrhářky Hany Podolské, skrytý svět Planety Praha a také dvacetidílný projekt o Státní bezpečnosti. Nová dokumentární tvorba, kterou Česká televize připravila do vysílání, je rozmanitá formou i tématy.

Cyklus Plné hnízdo odvypráví příběh pěstounů ze čtrnácti krajů. „Spousty rodičů se dnes snaží o rodičovství dozvědět víc a v rámci svého pátrání mohou přijít i na to, že by sami mohli být skvělými pěstouny, kterých je v České republice kriticky málo,“ podotýká kreativní producentka Jiřina Budíková. 

Alarmujícím pohledem na fungování obchodu s dluhy je šestidílná dokumentární detektivka V exekuci rozkrývající systém dluhového labyrintu. I přes všechny překážky přitom ukazuje, že z této pasti lze najít cestu ven. „Rádi bychom naším seriálem přispěli ke změně situace podobně, jako se to podařilo dokumentům Šmejdi nebo V síti,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

Film Petra Jančárka Váleční reportéři prozradí, jak novináři, kameramani a fotografové z válečných konfliktů svoji profesi vnímají. Obsahuje výpovědi novinářů Michala Kubala, Petry Procházkové, Václava Černohorského, Martina Dorazína či Terezy Engelové.

Cimrman, Molavcová i Ivan Král

Herec Miroslav Táborský se jako průvodce vydá po Stopách Járy Cimrmana, a to společně s cimrmanology z divadelního souboru. Josef Polášek zase vezme diváky za Příběhy starých hospod. Spolu s manželkou a varhanicí Michaelou také v šesti epizodách Varhanního NEJ představí ty nejzajímavější královské nástroje v Česku.

Vysílání přinese rovněž několik dokumentárních portrétů. Olga Sommerová představuje Jitku Molavcovou jako Klaunku. „Její obdivuhodné herectví nemá jen klaunský, ale i hluboký intelektuální rozměr. Poznala jsem, že Jitka je nejvěrnější a nejčistší duše, jakou znám,“ podotýká dokumentaristka. 

Dokumenty mají v České televizi významné postavení a jsou jedním z pilířů jejího programu. Česká televize, jako hlavní tvůrce a koproducent této tvorby u nás, připravila do vysílání pořady reflektující celou řadu témat.
Petr Dvořák

Bilanční film Viktora Polesného Léta s Jaromírem Hanzlíkem vznikl u příležitosti hercových pětasedmdesátin. Zachycuje období jeho slávy, ale i dobu uměleckého mlčení, život v zahraničí a návrat domů a k herectví. Snímek Ivan – Král tří akordů režiséra Šimona Šafránka vykreslí významného českého rockového hudebníka perspektivou zatím dosud nepopsané etapy jeho tuzemské kariéry.

Projekt o StB nebo příběh vězně Reného

Cestu obyčejné švadleny k majitelce věhlasného módního salónu dokumentuje film Hana Podolská, legenda české módy. Koprodukční dvacetidílný česko-slovenský projekt StB: Přísně tajné! s odstupem třiceti let nahlédne do fungování někdejší tajné politické policie. 

Výhradně pro on-line platformu České televize vznikl cestopisný seriál autorů Martina Loužeckého a Jakuba Jelínka Skejty a lopaty. Nahlíží na Jižní Afriku očima skejťáků, kteří v tomto regionu  v rámci charitativní iniciativy budují skateparky. 

Česká televize divákům nabídne také televizní premiéry čtyř koprodukčních dokumentů, které byly uvedeny v kinech. Dva tituly se vrací k období druhé světové války: snímek o českých letcích RAF Good Old Czechs a dokument Jak jsem se stala partyzánkou o Romech působících v odboji. Na obrazovky se dostane také časosběrný snímek René – vězeň svobody a nahlédnutí do nenápadného, ale barvitého světa městské fauny Planeta Praha.