Australian Open 2023: Historicky první grandslamový turnaj handicapovaných tenistů

16. ledna 2023 byl v australském Melbourne zahájen již 111. ročník Australian Open, každoročně prvního grandslamového tenisového turnaje. Letos je však skutečně výjimečný – poprvé v historii tohoto velice oblíbeného turnaje zde budou moci soutěžit také handicapovaní tenisté z celého světa. A to nejdůležitější nakonec: Již zítra, tj. 27. 1. 2023, (až do 29. 1. 2023) se na světově proslulých modrých kurtech utkají nejlepší neslyšící a nedoslýchaví tenisté z celého světa.

0

Historický okamžik pro neslyšící a nedoslýchavé tenisty

 

Australské město Melbourne je v těchto dnech dějištěm světoznámého grandslamového turnaje Australian Open. 111. ročník Australian Open je skutečně významným milníkem pro neslyšící a nedoslýchavé tenisty. V posledních třech dnech (27. – 29. 1. 2023) bude totiž hostit historicky první turnaj neslyšících a nedoslýchavých tenistů a také tenistů s mentálním postižením. Ředitel turnaje Australian Open Craig Tiley řekl: „Tenis je neuvěřitelně inkluzivní sport. Snaha zpřístupnit ho lidem všech schopností je nezbytnou součástí naší celoroční práce.“  

Australian Open 2023 (Foto: Facebook.com)

Českou republiku bude reprezentovat Jaroslav Šmédek

Tohoto světoznámého turnaje se zúčastní i skvělý tenista Jaroslav Šmédek, který je mj. dvojnásobným deaflympijským vítězem (2017, 2022), mistrem Evropy 2021 a vicemistrem světa 2020. Na svém Facebooku uvedl: „Vážení fanoušci, poslední dobu jsem se připravoval na velice důležitý turnaj. Chtěl bych Vám oznámit, že v pátek (20. 1. 2023) odlétám na Australian Open – neslyšících. Věřím, že tam udělám co nejlepší výsledek. Budu moc rád za Vaši podporu, budu Vám průběžně dávat informace o zápasech. Turnaj nám začíná 27. 1. 2023, věřím, že mě budete sledovat a držet palce a věřím, že Vám přivezu zlato. Informace o sledování Vám dám včas vědět.“ Slovensko zde bude reprezentovat sluchově postižená tenistka Jana Jánošíková, která také patří mezi světovou špičku. 

Jaroslav Šmédek (Foto: Facebook.com)
Slovenská tenistka Jana Jánošíková (Foto: Love4tennis.com)

All Abilities Day

V úterý 24. 1. 2023 hostil Australian Open 2023 historicky první All Abilities Day. Tento den byl zaměřen na poznávání mnoha inkluzivních formátů tenisu. Jeho cílem bylo pozvat lidi se sluchovým, zrakovým, tělesným či mentálním postižením, aby si v bezpečném a inkluzivním prostředí užili vše, co Australian Open nabízí. Tento den měl také zvýšit povědomí o mnoha iniciativách Australian Open, které z tohoto turnaje dělají jednu z nejdostupnějších a nejinkluzivnějších akcí na světě. 

Handicapovaní tenisté (Foto: Ausopen.com)

 


Zdroj, foto: Ausopen.com, Csns-sport.cz, Tournaments.tennis.com.au, Facebook.com-1, Facebook.com-2, Love4tennis.com
Editor: Klára Šámalová

Back to top button