Sněžení a ochlazení v posledních dnech zlepšily podmínky pro lyžování na horách

Sněžení a ochlazení v posledních dnech zlepšily podmínky pro lyžování na horách v Čechách i na Moravě. Otevírají se další sjezdovky, provozovatelé využívají mrazivého počasí k zasněžování. Zatím jen omezenou nabídku mají běžkaři. Za týden začne pro hory jedno z nejsilnějších období roku - jarní prázdniny, které po týdenních turnusech rozdělených po okresech potrvá až do druhé poloviny března.

Sněhové podmínky v moravskoslezské části Beskyd stále nejsou ideální, v provozu je ale většina středisek. Lyžuje se například v Bílé i v Mezivodí. O víkendu by měli provoz obnovit i v lyžařském areálu v Mostech u Jablunkova.

V Jeseníkách už opět naplno panuje zimní počasí. V nejvyšších polohách hor leží kolem 40 centimetrů přírodního sněhu a teploty se drží hluboko pod nulou. Všechna lyžařská střediska jsou opět v provozu a významně se rozšířil i počet udržovaných běžeckých tratí.

Na jihu Moravy vydatněji sněžilo o víkendu, drobněji místy i v další dny. Na svazích tak sice stále leží především technický sníh, nyní ale s příměsí přírodního. "Především v neděli jsme měli narváno, počasí bylo jako víno. Je to znát, stačí, aby nasněžilo, a lyžaři přijdou. Podmínky jsou nyní výborné," uvedl za areál v Hodoníně u Kunštátu Vlastimil Jílek. Lyžuje se i v nedaleké Olešnici.

Na Vysočině je v provozu šest sjezdovek. Na Žďársku se lyžuje na Harusově kopci, na Fajtově kopci a v Novém Jimramově a u Jihlavy na Šacberku a Čeřínku. Od úterý znovu jezdí vlek také na Křemešníku u Pelhřimova. Stopy pro běžkaře poškodila obleva, najít se dají v okolí Nového Města na Moravě nebo v Jihlavě.

Návrat zimního počasí v uplynulých dnech výrazně zlepšil podmínky pro lyžování také v Krkonoších a v Orlických horách. Ve Špindlerově Mlýně se o víkendu koná Světový pohár v alpském lyžování žen, kvůli závodům bude pro veřejnost uzavřena pouze černá sjezdovka ve Svatém Petru. V krkonošském SkiResortu Černá hora - Pec se nabídka lyžování proti situaci před týdnem znásobila z 11 kilometrů na více než 26 kilometrů otevřených sjezdových tratí. Kvalitní lyžování nabízejí i hlavní střediska Orlických hor v Deštném a v Říčkách.

V Jizerských horách mohou lyžaři vyrazit na Tanvaldský Špičák, v částečném provozu jsou také areály v Desné, Josefově Dole, Rejdicích či Příchovicích. Upravené stopy mají běžkaři, přírodního sněhu ale zatím stále není příliš mnoho. V Jizerských horách leží maximálně asi čtvrt metru sněhu, na Jizerce ještě méně.

Na jihu Čech mohou lyžaři opět využít několik otevřených areálů, provozovatelé středisek s ochlazením a sněžením upravili sjezdovky na řadě míst regionu. Lyžuje se na Lipně, lyžaři mohou opět vyrazit i na Zadov, kde byl areál kvůli oblevě na několik dní uzavřený. Pro běžkaře jsou k dispozici tratě na stadionu Churáňov a mezi Zadovem a Pláněmi. Lyžuje se také na Kvildě, kde dokázali zachovat provoz i během lednové oblevy.

V šumavské Železné Rudě jsou podle tamního infocentra v provozu areály na Špičáku, Nad Nádražím, Samoty, Weissova louka a Alpalouka a jezdí také lanovka na Pancíř. V provozu je rovněž druhý největší areál oblasti - Nad Nádražím, kde se jezdí zatím jen na některých sjezdovkách. Do terénu mohou vyjet místy i běžkaři, i když stopy se většinou ještě strojově upravovat nedají, ve vyšších polohách si běžkaři prošlápli stopy sami.

Po ochlazení se i v Karlovarském kraji začínají znovu otevírat lyžařské areály a další sjezdovky. Výhodu mají výše položená střediska, kde silněji mrzne, a zasněžovat lze proto na plný výkon. Díky tomu se dá lyžovat na Klínovci i Božím Daru, na Plešivci, na Bublavě nebo v Mariánských Lázních.

Skiareál Telnice nedaleko Ústí nad Labem v sobotu spustí lanovku i další vleky. Klíny na Mostecku chtějí využít víkend, kdy mají teploty ještě klesnout, k zasněžování do zásoby. Teprve poté spustí lanovku. V provozu jsou tam prozatím vleky. V týdnu tam lyžují především účastníci školních lyžařských kurzů.

Lyžařská střediska ve středních Čechách hlásí dobré podmínky a fungují naplno. Pomohl také přírodní sníh, který napadl minulý týden a na svazích některých areálů se stále drží. Díky zimnímu počasí přibylo návštěvníků i ve všední dny. Lidé mohou vyrazit na Monínec, Chotouň, Kvasejovic i na Šibeniční vrch.

Související

Více souvisejících

Lyžování lyžařské areály

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy