Bylinky, které se používají hlavně v Asii

asijska kuchyne
Zdroj foto: pixabay

Bylinky v Asii: Možná už znáte téměř všechno o našich bylinkách, a tak je na čase vydat se za bylinkami do dalších částí světa. Ty asijské se používají hlavně do jídel a pomáhají trávení. Což by nám mohlo také pomoci, a to nejen před vánočními svátky.

Asijská kuchyně

Asijská kuchyně je známá především tím, že bylinky do jídel přidává čerstvé. Díky tomu jsou jídla voňavá a bylinky si zachovávají všechny své léčivé vlastnosti.

koriandr
Zdroj foto: commons.wikimedia.org

Koriandr

Koriandr setý se používá v asijské kuchyni velmi často, najdeme ho ve vietnamské, thajské i indické kuchyni. Používají se jak semínka (která známe i my), tak čerstvé listy, které se dávají třeba do polévky jako naše petržel (také ji svým tvarem připomínají). Koriandr se u nás běžně koupí jako koření. Ale kdybyste chtěli, můžete si jej vypěstovat i ve své bylinkové zahrádce nebo na balkoně. Semínka sázejte do propustné půdy, na slunné a teplé stanoviště, bylinka je v našich podmínkách jednoletá a dorůstá cca 30 cm (ve své původní domovině, což je Středomoří, jižní a jihovýchodní Asie a severní Afrika, může dorůst až 60 cm). Semínka se používají do směsí na ochucení masových i zeleninových jídel, lístky pak do polévek nebo nudlí.

zensen
Zdroj foto: Doronenko, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons          Ženšen pětilistý

Ženšen pětilistý

Další zajímavou asijskou bylinkou je tato léčivka, která se správně jmenuje Gynostema pětilistá a která je dobrým antioxidantem. Nemá ve skutečnosti nic společného s pravým ženšenem, ze kterého se používá kořen. Z této bylinky se využívají listy, které můžete přidat do salátů, nebo si z nich uvařit čaj. Ženšen údajně zvyšuje šanci na dlouhověkost. Pěstovat jej můžete na zahradě i v květináči, na zahradě vydrží zakrytý i mrazy do -15 °C. Stanoviště vyberte slunné nebo polostín, půdu propustnou. Rostlinka je převislá, a tak může zdobit třeba balkony, terasy, pergoly…

bazalka indicka
Zdroj foto: es.m.wikipedia.org              Bazalka indická   

Bazalka indická

Bazalka indická je příbuznou „naší“ bazalky a pěstuje se v celé jihovýchodní Asii. Říká se jí také posvátná, nebo Tulsi či Tulasi, je využívána zejména v hinduistických náboženských obřadech. Kromě toho se používá v ajurvédě pro posílení imunity, proti stresu a k léčení nemocí zažívacího traktu. V kuchyni ji naleznete zejména v té thajské, a dochucuje pokrmy z masa, mořských plodů a rýže. Zajímavostí může být, že se její sušené aromatické listy používají také jako repelent.

citronova trava
Zdroj foto: es.m.wikipedia.org                    Citronová tráva

Citronová tráva

Citronová tráva, známá jako citronela nebo lemongrass, se správně česky jmenuje voňatka citronová. Je to statná vytrvalá rostlina z tropického pásu, která se pěstuje v Asii, ale i v Africe, Americe a Austrálii. Pokud si ji chcete vypěstovat i u vás na zahradě, pak jedině jako přenosnou, protože nevydrží nízké teploty. Vyžaduje plné slunce, hlinito-písčitou propustnou půdu a častou zálivku, přezimuje pak v chladnější místnosti při omezení zálivky a bez přihnojování. Její léčivé účinky se prokázaly při snižování cholesterolu, při nervových chorobách, při trávicích obtížích a při léčení chřipky. Z jídel se přidává zejména do thajských polévek, masových směsí s curry, snižuje pálivost chilli papriček. Čaj z citronové trávy je vhodný pro lepší zažívání, detoxikaci jater i ledvin a pro stimulaci tvorby mléka u kojících maminek.

perila krovita
Zdroj foto: Dalgial, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons                        Perila křovitá

Perila křovitá

Tato jednoletá léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých náš výčet asijských bylinek uzavře. Je podobná hluchavkám/kopřivám, má chuť a vůni nejspíš podobnou výše uvedené citronové trávě smíchané s mátou. Pěstuje se zejména ve východní a jihovýchodní Asii. V kuchyni se používá zejména ke grilovaných masům. Z léčivých účinků můžeme jmenovat antioxidační, antialergické a snižování krevního tlaku. Pěstovat ji také můžete na zahradě jako dekorativní rostlinu, která v létě přilákává hmyz, zejména motýly. Stačí jí vlhká a propustná půda, slunné stanoviště, přihnojování kompostem, a pokud můžeme radit, tak první květenství vyštípněte, aby se podpořil bohatší květ. Výhodou rostlinky je, že v našich podmínkách netrpí žádnými chorobami ani škůdci.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.toprecepty.cz, www.floranazahrade.cz

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here