Djoković proplouvá Australian Open ve skvělé formě. ‚Rivalita s Nadalem mě motivuje,‘ říká

Přesně před rokem zažíval Novak Djoković jedny z nejhorších chvil své tenisové kariéry. Kvůli neplatné výjimce o očkování proti koronaviru se nemohl účastnit svého oblíbeného Australian Open a ze země byl navíc vyhoštěn. Z domova pak musel sledovat, jak jedenadvacátý kariérní grandslam místo něj získal Španěl Rafael Nadal. Nyní je ale srbský tenista zpět a je na nejlepší cestě k tomu, aby bilanci trofejí opět vyrovnal.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský tenista Novak Djoković

Srbský tenista Novak Djoković | Foto: Jaimi Joy | Zdroj: Reuters

„V Austrálii jsem se vždy cítil skvěle, hrál jsem zde svůj nejlepší tenis a dostalo se mi tu velké podpory. Ale zážitek z minulého roku se mnou zůstane do konce života."

Pořadatelé Australian Open nechali vyvést z areálu fanoušky s vlajkou Putina. Fotil se s ní i otec Djokoviće

Číst článek

Z Djokovićových slov před začátkem turnaje bylo cítit, jak ho loňská deportace poznamenala. Byl ale pozitivně naladěn a připraven ukázat, proč je Australian Open jeho statisticky nejoblíbenějším grandslamem.

Cestu za svým vysněným desátým australským úspěchem zahájil hladkým vítězstvím nad Robertem Carballesem Baenou a i přes menší zdravotní komplikace přešel i přes Enza Couacauda. Druhý set s francouzským tenistou byl tím posledním, který Djoković po cestě do semifinále ztratil.

Přesvědčivá vítězství proti Grigoru Dimitrovovi, Alexi De Minaurovi a Andreji Rubljovovi ukázala, že je Djoković v ohromné formě. Sám pětatřicetiletý tenista přiznal, že ho nemotivuje jen návrat do země, kde mu bylo loni zakázáno hrát.

„Rivalita s Nadalem mě udržuje v chodu. Myslím, že oba máme velké štěstí, že jsme v takovéto pozici a můžeme se vzájemně dotlačit ke svým limitům. Každý náš zápas se teď zdá jako historický,“ řekl Djoković.

Djoković předvádí v Melbourne skvělý tenis

Nadal totiž využil Srbovy loňské nepřítomnosti na Australian Open a French Open, oba turnaje vyhrál a v historických grandslamových tabulkách se posunul na číslo 22. Djoković ale ztrátu stáhl díky triumfu na Wimbledonu a nyní má na dosah skóre opět vyrovnat. Jeho španělský rival totiž v Melbourne vypadl už ve 2. kole.

„To, jak se mi tady v minulosti dařilo, mě velice motivuje. Už jsem v této situaci byl několikrát, nikdy v kariéře jsem na Australian Open semifinále neprohrál. S každým takovým zápasem mé sebevědomí ještě roste,“ řekla tenisová hvězda.

„Díky svým úspěchům jsem si tu vytvořil jistou auru a dle statistik jsem tu vyhrál nejvíce zápasů v situacích, kdy jsem prohrával. Myslím, že je to má výhoda proti soupeřům, vědí, že nemají zdaleka vyhráno, dokud netrefí poslední míček,“ promluvil Djoković o své auře rekordmana Australian Open.

V semifinále čeká v pátek v 9.30 Djokoviće americký tenista Tommy Paul. V případném finále se může utkat se světovou čtyřkou Řekem Stefanosem Tsitsipasem.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme