Pro volný čas

pro-sikovne-ruce
V dnešních knižních tipech najdete čtyři populárně-naučné knihy pro váš volný čas. Vydejte se do přírody pozorovat ptáky, vytvořte si dřevěné doplňky do domácnosti ze špachtlí a dřívek, naučte se kreslit bájná zvířata a obohaťte své cvičení o správně provedený dřep.

Patříte k nadšeným pozorovatelům všeho, co se děje v přírodě? Leander Khil je ornitolog, který vám ve své knize poskytne mnoho užitečných doporučení ohledně pozorování a fotografování ptáků. Zároveň díky němu dokážete vždy správně určit, o který druh ptáka se jedná.

Nezáleží na tom, jste-li začátečník, nebo zkušený pozorovatel ptáků, v této knize najdete řadu užitečných rad a informací, které se vám budou hodit při vašich vycházkách za ptáky. Začneme výběrem vhodného dalekohledu, nastíníme možnosti využití chytrého mobilního telefonu a odpovíme na klíčové otázky, jak a kde ptáky nejlépe pozorovat. Probereme i praktické rady ohledně metod pozorování v terénu a základy fotografování ptáků. Tato výpravná a podrobná příručka navíc obsahuje rozsáhlou druhovou část, která vám pomůže i s určováním vzácnějších či obtížně určitelných druhů.

Příručka k pozorování ptáků

Vybavení, postupy, příprava, praxe
Autor: Leander Khil
Přeložil: Libor Schröpfer

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 174×245 mm
ISBN: 978-80-7670-084-0
Doporučená cena: 850 Kč

Knihu Příručka k pozorování ptáků vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

prirucka_k_pozorovani_ptaku_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

Leander Khil se narodil roku 1988 ve Štýrském Hradci (Grazu). Je to vášnivý ornitolog a se stejným zápalem fotografuje přírodu. Už na základní škole se velmi zajímal o přírodu a ptáky, v čemž ho při cestách po Evropě, do Severní Ameriky, Izraele a Indie podporovali rodiče. V jeho dětství se tak (téměř) všechno točilo kolem ptáků a toužil poznat a vidět co nejvíce různých druhů. S koncem školní docházky ale svůj zájem přesunul od pouhého pozorování přírody k jejímu výzkumu a ochraně. Studium biologie ve Štýrském Hradci a ochrany přírody ve Vídni nasměrovalo jeho nadšení k vědecké dráze. Během studia se jeho zájem o ornitologii ještě více prohloubil a při hledání vzácných druhů ptáků a mimořádných biotopů procestoval celý svět. Jeho práce ho zavedla na ostrovy ve wattovém moři, na černomořské pobřeží Bulharska i do pouští v Egyptě. Jako student univerzity ve Vídni pobýval v Indonésii a Francouzské Guyaně. Mimoto také na soukromých cestách prozkoumal Írán, části Jižní a Střední Ameriky, Galapágy, Maroko a Arabský poloostrov. Do přírody jej to táhne i nadále, ale už ne proto, aby si odškrtl nový druh na seznamu. Nyní ho zajímají zejména ekologické zvláštnosti a ohrožené nebo obtížně pozorovatelné druhy. V současnosti pracuje na několika projektech spojených s ptáky, včetně popularizačních vycházek, přednášek, ornitologických exkurzí, knih a úspěšných televizních dokumentů. Snaží se upozorňovat veřejnost na naléhavou potřebu ochrany živočichů, rostlin a jejich biotopů, předávat nadšení pro přírodu a vysvětlovat ekologické souvislosti. Své badatelské touhy uspokojuje mimo jiné kroužkováním ptáků. Od roku 2006 také pracuje jako člen Faunistické komise BirdLife na sběru a hodnocení pozorování vzácných druhů ptáků na území Rakouska.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Nyní tu máme knihu, která potěší všechny kreativní duše. Díky tipům a radám Sylvy Šporkové si můžete vyrobit různé dřevěné doplňky a dekorace – například stojan na příbory, zvířátka z kolíčků, rámečky na fotografie či krmítko pro ptáčky. Co k tomu budete potřebovat? Jen dřevěné lamely a špachtle!

V obchodech snadno dostupné, opracované a již nakrácené dřevěné lamely jsou jako stvořené pro tvorbu z oblíbené přírodní suroviny, jakou je dřevo. A nepotřebujete žádnou, drahými nástroji vybavenou dílnu, tvořit můžete třeba na jídelním stole.

Tvoření z dřívek

a dřevěných lamel
Autorka: Sylva Šporková

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-3578-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Tvoření z dřívek vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

tvoreni_z_drivek

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Českou spisovatelku Sylvu Šporkovou mohou čtenáři znát díky internetovému zpravodajství idnes.cz, v rámci tohoto online deníku sdílí mnohé své názory na současné světové i tuzemské politické dění. Je však také nadanou výtvarnicí – její knihy tak nejsou politické, ale spíše velmi kreativní. Představuje mnohé druhy umění, které si může doma vyzkoušet každý. S její pomocí vytvoříte různé doplňky do domácnosti a pro každodenní využití. A není ani potřeba chodit do obchodů – vše vyrobíte z materiálů, které se běžně najdou téměř v každé domácnosti. V knize Tvoření z dřívek se soustředí na výrobu dřevěných doplňků. Společně s ní se však můžete pustit třeba i do výroby vánočních ozdob z korálků – inspiraci naleznete v knihách Korálkové vánoční ozdoby a Vánoční ozdoby z korálků.

Zdroj informací: Megaknihy

————————————————

Baví vás kreslení? A chtěli byste se naučit kreslit různá kouzelná a bájná stvoření – mimo jiné třeba jednorožce? Pak si nenechte ujít knihu Kreslení jednorožců, jejímž autorem je ilustrátor a výtvarník Peter Gray.

Vydejte se do světa kouzelných stvoření a roztáhněte křídla své fantazie pomocí jednorožců, okřídlených gryfů, harpyjí, draků, ale i bájných pegasů!

Významný umělec Peter Gray pomocí své knihy Kreslení jednorožců (Drawing Unicorns & Other Mythical Creatures) otevírá dveře malebným sceneriím, kde můžete najít nejznámější, ale i méně známé bytosti, které znáte pouze z pohádek anebo z fantastických filmů. Autor této příručky vás krok za krokem provede jejich vytvářením od prvních tahů a rozdělí se s vámi o užitečné tipy, jak vdechnout těmto stvořením život!

V knize najdete nejenom informace o jednotlivých stvořeních a jejich historické pozadí, ale můžete se těšit i na celou řadu použitých technik, s jejichž pomocí si rozšíříte svoje umělecké obzory. Naučíte se, kde se hodí pracovat s tuší, s pastely a akvarelovými barvami a kde jednotlivé techniky kombinovat. Důležité bude i samotné rozvržení celého výjevu, zasazení do prostoru a například i taková zdánlivá maličkost, jakou je použitý papír.

Ať jste začátečník, anebo zkušený umělec, na konci této poutavé cesty bude vaše fantazie bohatší nejenom o důležité poznatky, ale také o celou paletu těch nejzajímavějších zvířat, jako jsou jednorožci, harpyje, kentauřice, draci a okřídlení koně. Díky podrobným návodům, které v knize najdete, vyniknou tato zvířata v celé své kráse.

Nechte se unést na místa, kde legendární stvoření ožívají!

Kreslení jednorožců

…a jiných bájných stvoření
Autor: Peter Gray
Přeložila: Veronika Nohavicová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 226×279 mm
ISBN: 978-80-7413-533-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kreslení jednorožců vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

 kresleni_jednorozcu_ukazka

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Britský ilustrátor, výtvarník, karikaturista a autor komiksů Peter Gray je autorem příruček o kreslení a malování. Například ve své publikaci Velká kniha kreslení: praktický průvodce pro výtvarníky se snaží všem zájemcům o kreslení a malování zprostředkovat informace o tom, jak zachytit na papír nejrůznější objekty ze svého okolí. Kniha je velmi prakticky rozdělená a autoři v ní postupují od kreslení jednodušších objektů až k zachycení jednotlivých složitějších detailů. Publikace je tudíž vhodná pro začátečníky, ale na své si tam přijdou i pokročilejší výtvarníci. Mezi jeho další knihy pak patří například Příručka pro výtvarníky – Kresba a ilustrace nebo Svoboda učení.

Zdroj informací: Megaknihy

————————————————

A na závěr tu máme knihu Bible dřepu, která potěší všechny milovníky pohybu. Aaron Horsching se zaměřil na správné provedení jednoho ze základních cviků.

Dřep patří podobně jako klik k naprosto základním cvikům. Je to ale především přirozený pohyb, jehož nedokonalé provedení funguje jako rychlý indikátor, že s tělem není něco v pořádku. Nesprávnou technikou dřepování si zároveň můžete dlouhodobě škodit nebo přivodit zranění.

Ať už jde o běžné dřepy bez zátěže, které můžete dělat kdykoliv a kdekoliv, náročnější cviky s nářadím, nebo dokonce závodní vzpírání, dozvíte se, jak se díky optimálnímu zvládnutí tohoto základního cviku posunout kupředu. Honba za výkonem bez ohledu na odezvu těla je krátkozraká. Jak se v Bibli dřepu píše, nejprve se musíte hýbat lépe, abyste se mohli hýbat více.

Americký fyzioterapeut a trenér Aaron Horschig proto připravil sadu propracovaných technik a cviků, díky nimž snáze odhalíte své slabiny a zbavíte se fyzických omezení nejen při dřepování. Autor také vyvrací mýty o dřepu zakořeněné mezi sportovci i trenéry desítky let.

Pusťte se do toho: „Dřepkins!“

Bible dřepu

Průvodce zvládnutím techniky dřepu a přirozeného pohybu
Autor: Aaron Horsching
Přeložila: Veronika Linhartová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-3489-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Bible dřepu vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Když mluvíme o dřepu, mnoho lidí chce často hned začít mluvit o dřepu s činkou. Zapomínáme na základy dřepu s vlastní hmotností. Pokud před skutečným dřepováním netrénujeme dřepovací pohyb, jsme předurčení k selhání. Pokud se nám podaří odstranit problémy, které se objevují při dřepu s vlastní vahou, budeme také schopni dřepovat s větší zátěží. Všichni bychom měli být schopni provést dřep bez zátěže do plné hloubky, takzvaně „ass-to-grass“ (zadkem až na zem). Tečka. Všichni chceme bez bolesti prožít život, hrát sporty a soutěžit. Začíná to tím, že se naučíte správně provádět pohyb dřepu s vlastní vahou. (str. 14)

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

Americký fyzioterapeut a trenér Aaron Horschig připravil sadu propracovaných technik a cviků, díky nimž snáze odhalíte své slabiny a zbavíte se fyzických omezení nejen při dřepování. Autor také vyvrací mýty o dřepu zakořeněné mezi sportovci i trenéry desítky let.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříručka k pozorování ptáků
Vybavení, postupy, příprava, praxe

Khil, Leander

Kazda, 2022

zobrazit info o knizeTvoření z dřívek
a dřevěných lamel

Šporková, Sylva

Grada, 2022

zobrazit info o knizeKreslení jednorožců
…a jiných bájných stvoření

Gray, Peter

Zoner Press, 2022

zobrazit info o knizeBible dřepu
Průvodce zvládnutím techniky dřepu a přirozeného pohybu

Horsching, Aaron

Grada, 2022

Napsat komentář