Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyprávění starých věcí

27. 01. 2023 | Vaše příběhy

O tom, že i zcela obyčejné věci mají svůj příběh, svou historii a vážou se k nim vzpomínky, svědčí můj příběh.

Je to už spousta let, můj syn byl ještě malý, když jsem doma dělala pořádek ve skříních. Z jedné z nich jsem vytáhla dávno zapomenutý pytel se starým oblečením. První, co jsem z pytle vytáhla, byla stará bílá čepička na spaní po mém dědovi. Chtěla jsem ji vyhodit a s ní i spoustu dalšího starého šatstva, ale můj syn spustil nářek. Za každou cenu chtěl čepici ponechat.

 „A k čemu by ti byla?“ zajímalo mě. „To je čepice na spaní. Můj děda spal v košili a měl přitom tu čepici na hlavě,“ poučila jsem syna. „Taky budu spát v té čepici,“ řekl. A bylo rozhodnuto. Čepice putovala do pračky. Po uschnutí si ji můj syn napařil na hlavu a trval na tom, že jde okamžitě spát. Jindy jsem ho přemlouvala, aby odešel do postýlky, když byla jeho hodina, a nyní šel dobrovolně ještě o hodinu dřív, než musel. Ráno mi vyprávěl, jak se mu krásně spalo. Čepice zůstala v rodině a od té doby nebyl problém se synovým spánkem. Až dosud jsem se s uspáváním jen trápila. Když jsem pak synovi ukázala také flanelovou noční košilku, kterou jsem jako malá nosila, a ukázala mu dokonce i svou fotku z toho období, syn už odmítal spát ve svých pyžamech. Od té chvíle spal můj syn v mé bývalé noční košilce v čepičce po svém pradědovi, dokud se čepička při praní úplně nerozpadla. Košile vydržela a spaly v ní pak ještě děti mé sestry.

Podobnou historii měl i dětský nafukovací bazének. Dodnes si pamatuji jeho zářivou sluníčkově žlutou barvu. Jako malé jsme se v něm se sestrou v létě koupaly na zahradě. Když byl můj syn malý, stal se bazének jeho letním dětským rájem. Když už bazénku odrostl, putoval k mé sestře. Koupaly se v něm sestřiny děti, synovec i neteř, dokud ho jejich pes jednou neprokousl. Dnešní nafukovací hračky nevydrží ani jednu generaci. Všechny jsou made in China a všechny do jednoho pramálo vydrží.

Když chci poslouchat vyprávění starých věcí, rozložím si doma fotografie. Vyprávějí příběhy našeho dětství, plné nekonečného štěstí, spokojenosti a bezstarostných dní.

 Vzpomínáte například na tepláky Adidas z našeho dětství? To byly obyčejné punčocháče s věčně vytahanými koleny, jeden pruh vepředu a dva vzadu. Na dovolené jsme hráli ruské kuželky, to byl bowling našeho dětství a stan s okénkem byl hotelový pokoj s vyhlídkou. Žigulík byl závodním autem, které vydrželo všechno, a sáně s dřevěným opěradlem odvozily ještě i naše děti. Tepláčky s laclem se dědily z generace na generaci a vydržely všechny naše dětské radovánky. Babička nás tehdy opletla od hlavy až po paty a nic nám nescházelo. Nemuseli jsme se starat, jestli chytíme wifi připojení, náš byl svět a vystačili jsme si i bez počítačů a mobilních telefonů.

Tak ke mně mluví fotografie obyčejných věcí z dětství. Věcí, které pro dnešní děti ztratily svůj příběh, ale pro mou generaci hovoří stále dětské pohádky. A každá fotka je jeden den z dětství, které už dávno uplynulo…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyprávění starých věcí:

Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
Vyprávění starých věcí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil


Moc pěkné vyprávění Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkujeme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké vyprávění,moc pěkné fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké počtení
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné počteníčko a krásné vzpomínání.Udělalo mi to velkou radost.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles