Meduňka,  Rozhovory

Z nové Meduňky: O uzdravující síle bylin…

si v titulním rozhovoru únorového čísla, které právě vyšlo, povídala Dana Vondrášková s bylinkářkou Simonou Berkovou a kromě bylinek probraly i řadu dalších témat. Únorovou Meduňku zakoupíte na stáncích PNS i na dalších prodejních místech nebo je k dispozici na emedunka.cz

Simona Berková je díky svým znalostem a praxi vyhledávanou bylinkářkou a jako lektorka vede kurzy korektivní jógy a masáží. S Českou televizí spolupracovala na seriálu Kouzelné bylinky a objevila se i v dalších pořadech. V Bylinkové ulici v Českém Krumlově, kde žije, založila veřejnosti přístupnou zahradu s léčivkami a Školu přírodních terapií zaměřenou na botaniku, celostní medicínu, domácí diagnostiku a bylinky.

Jak jste prožila dnešní den a co vás v poslední době potěšilo?
Dnes bylo počasí mírně řečeno komplikované. Nemá se říkat, že počasí je špatné, protože špatně se můžeme akorát obléci. Pracovala jsem na zahradě, ale párkrát mě silný déšť vyhnal domů. Střídat fyzickou práci s mentální je vlastně ideální.

Kudy vedla vaše cesta k tomu, co děláte dnes?
Vystudovala jsem střední zdravotní školu, obor všeobecná sestra. Touha po vědomostech o zdravém životním stylu mě z cest do Skotska a Francie, kde jsem se zdokonalovala v jazycích, zavedla do australského Sydney, kde jsem absolvovala čtyřletou školu přírodních terapií. Po návratu jsem studovala v Praze tradiční čínskou medicínu a začala se více zajímat o léčivé účinky našich bylin.

Dvacet let jste lektorkou korektivní jógy. Komu je určena a co to vlastně znamená?
Je to především jóga, a tudíž žádná soutěž nebo napětí. Jednotlivé pozice neboli ásány tělo harmonizují i pomocí dechu a pozornosti, která jde dovnitř. Znamená to, že mentálně vnímám každý pohyb a pozoruji, co cítím nebo jakou emoci ve mně pohyb vyvolává. Je úplně jedno, jakou má barvu vaše jógová podložka nebo tričko, jak dokonale pozici provedete nebo neprovedete, co kdo říká nebo neříká, protože jóga je především vnitřní zkušenost.
Když jsem se ptala žen, které ke mně chodí cvičit, co je k tomu vede, většinou odpověděly, že si tím dělají čas samy na sebe. Během dne totiž vše řídí praktická hlava, a tak třeba najednou zjistíme, že děláme věci, které jsou možná rozumné, ale chybí tam srdce. Zapomeneme na to, co nás baví stejně jako na svoje sny a touhy. Chvilka, kdy máme prostor vnímat samy sebe, nám může ukázat, jak do praktického života vpustit trochu radosti, veselí a tvořivost.
Praktikovat jógu mohou na své úrovni všichni. Co získají? Mimo fyzickou úlevu, kdy je přestanou bolet záda nebo rozhýbají kyčle, přijde i emoční uvolnění. Někdy se během cvičení spustí i slzy, když se uvolňují stará traumata či vztek, nebo když vyplavou různé křivdy. To vše je v pořádku. V józe se učíme pracovat s emocemi a „obrousit“ dualitu tím, že přestaneme s neustálým rozdělováním na dobré a špatné i s následným lpěním na tom, aby dobré zůstalo, a tzv. špatné odešlo. Nechat věci jen tak být – i to je jóga.

Bylinky pro zimní pohodu

Kromě dalších specializací jste uznávanou a oblíbenou bylinkářkou. Na první pohled bych řekla, že by vám mohly být blízké hlavně lípa a dobromysl…
Ano, to jste trefila. Tyto dvě bylinky používám hodně často. Vysázela jsem i lipovou alej, abych měla květ po ruce. Lipový čaj je balzám na duši a připravuji si i gemo tinkturu, což je výluh pupenů listů v alkoholu. Tinktura z lipových pupenů je vhodná pro lidi, co si berou věci moc k srdci, takže mívají palpitace (zrychlené bušení srdce vnímané jako nepříjemné) a vysoký krevní tlak ze stresu či u úzkosti. A protože vedu cvičení pro ženy, mám citlivých duší kolem sebe až dost.
Dobromysl jsem si přivezla z Řecka, kde je velmi silný druh a Řekové ji vnímají jako národní poklad. Nejen, že jí mají v jídle, ale oreganový (dobromyslový) olej také používají jako přírodní antibiotikum.


Jaká je teď na přelomu ledna a února nejvhodnější směs bylinek s ohledem na dobu respiračních onemocnění?
Tady je důležité si nejdříve říci, zda chci čajovou směs z preventivního důvodu nebo už řeším akutní problém.
V období od listopadu do února je ideální posilovat bylinkami ledviny a močové ústrojí. Ledviny jsou jakoby náš kořínek, který nám pomáhá bránit se virům, bakteriím i rozmarům počasí. Zde se osvědčily bylinky s obsahem křemíku, který stimuluje ledviny, jako je přeslička a celík obecný. Z pohledu západního je naše imunita z 80 % slizniční, takže čím lépe máme zvlhčené sliznice, tím více bráníme vstupu patogenu do organismu. Existují bylinky obsahující slizovité látky, které sliznice přirozeně zvlhčují, např. sléz maurský, divizna a jitrocel. Měsíček a heřmánek sliznice zase hojí.
Když prochladnete, na prohřátí je vhodný čaj s lipovým květem, tymiánem a zázvorem. A když budete naopak cítit horkost, dejte do směsi tužebník a černý bez. To jsou bylinky, které podporují látkovou výměnu a přispívají k vypocení.
V případě rýmy či bolavých dutin si uděláme inhalaci, buď jen pomocí kuchyňské soli, která změkčuje a pomůže k tomu, aby se rýma spustila, anebo s heřmánkem, který hojí sliznice dýchacích cest a je protibakteriální.
Na suchý, dráždivý kašel hezky funguje svařit pár lístků šalvěje lékařské v mléce, po vystydnutí přidat med a po lžičkách polykat několikrát denně. Šalvěj je protizánětlivá, mléko zvlhčuje a med hojí. Bolavý krk to krásně zklidní.
Pokud bolest v krku už propukla, udělejte si rychle odvar z listů šalvěje lékařské a po 20 minutách vykloktejte. Šalvěj je silně protizánětlivá, a také proto ji doporučují ke kloktání po zákroku v ústech i zubaři. Naopak pokud by byl kašel vlhký, dala bych si čaj z tymiánu a dobromysli. To jsou středomořské bylinky plné silic. Plíce se rozhýbou a lépe se zbaví hlenu. A poslední rada – protože bylinek na plíce jsou stovky – je medicinální víno dle svaté Hildegardy, které funguje náramně při dlouhotrvajícím kašli. Svařte 30 g anýzu, 30 g kopru a 10 g jablečníku obecného v bílém víně a popíjejte po malých dávkách.
Důležité je ale říct, že jen bylinky nemusejí vždy pomoci. Roli hraje také dietetika čili to, jak se stravujeme, a dále jak se hýbáme a dýcháme. Kyslík je nejsilnější odkyselovač těla a kyselé prostředí je podhoubí pro civilizační, chronické nemoci. Důležitá je také kvalita spánku a únosná míra každodenního stresu. Stres nebo déle trvající strach a obavy velmi podlamují naši imunitu.

Jaké podpůrné čaje byste doporučila s ohledem na tzv. orgánové hodiny?
Velká síla přírodních terapií je v jejich každodenním používání. Každý den své zdraví můžeme podpořit zdravým jídlem, přiměřeným pohybem, ale také jemným bylinkovým čajem.
Orgánové hodiny, na které se ptáte, znamenají, že během dne se mění aktivita jednotlivých orgánů. Brzy ráno mezi třetí až pátou hodinou jsou aktivní plíce, proto i v naukách, jako je ayurvéda, se provádějí dechová cvičení. Mezi pátou až sedmou hodinou ranní je aktivní tlusté střevo a zdravý člověk by se proto měl každé ráno vyprázdnit. Žaludek je aktivní mezi 7. až 9. hodinou, což je ideální čas pro snídani a takto to běží dál. Kruh uzavírají játra, která jsou aktivní od jedné do tří ráno a čistí tělo. Pokud je nenecháme pracovat třeba tím, že se najíme pozdě v noci nebo pijeme nadmíru alkoholu, svou práci nedokončí a odpad se v těle hromadí. A protože tělo a duše jedno jsou, zanesené tělo vyvolá pocit nepohodlí, vzteku až agresivity vůči sobě i okolí.
Den můžeme rozdělit ještě na jangové (aktivní) dopoledne a jinové odpoledne, kdy bychom měli aktivitu již pomalu snižovat. V poledne je aktivita na vrcholu a půlnoc je naopak čas, kdy je energie přirozeně zanořená. Pokud proti tomuto přirozenému koloběhu jdeme třeba tím, že si odpoledne dáme několik šálků kávy nebo jiná energetická povzbuzovadla, ubíráme ze svých zítřejších zásob. Neprojeví se to hned, ale postupně nás začnou trápit kruhy pod očima, chronická únava, nechuť cokoliv začít apod. I měsíc má své cykly a kdo je trochu citlivější, úplněk nebo novoluní mu dají zabrat.
Všichni také víme, jak se mění roční období. Jinak se stravujeme a chováme na jaře a v létě a jinak se cítíme během podzimu a zimy, kdy se životní energie i v přírodě schovává do kořenů rostlin a stromů. A protože lidé nejsou nic víc ani míň než součást dokonalé přírody, naše energie jde do hloubky též. Proto je ve starých medicínách, jako je tradiční čínská medicína, v zimě doporučováno živit hlavně kosti a důležité látky a minerály dostat hluboko do těla. Podle tohoto systému má být tělo živeno pomocí silných zeleninových nebo masových vývarů, ve kterých se dříve vyvařovaly i kořeny bylin. Na zotavení je např. známý slepičí vývar s kořenem anděliky čínské.

Moudrost našich babiček

Co dřív měly babičky ve škapulíři a co by v žádné domácí bylinné lékárničce nemělo chybět ani dnes?
Babičky měly takové bylinky, které rostly v jejich okolí. Opravdu nepotřebujeme znát nebo sbírat stovky bylin. Rozhlédněte se, co roste kolem vašeho domova, a dovolte si zapojit intuici, kdy bylinku budete vnímat i jinak než jen z hlediska jejího složení. Každý žijeme trochu jiný příběh, a proto se stává, že bylinka, která pomohla vaší sousedce, nemusí pomoci vám a obráceně. A na problém nebo bolest se vždy dívejte celostně. Tak fungují i léčivé rostliny, které tělo vždy hojí jako celek. Proto někdy použijete např. bylinku na kašel a zlepší se i funkce tlustého střeva.
Naše babičky ale hlavně řešily trochu jiné choroby než my dnes. Tenkrát byly choroby z nedostatku, zatímco dnes jsou z nadbytku. A jak moderní výzkumy ukazují, tělo se lépe přizpůsobí nedostatku jídla a tepla než jejich nadbytku. Proto jsou při civilizačních chorobách včetně rakoviny doporučovány půsty.
V roce 2016 dostal Japonec Jošinori Osumu Nobelovu cenu za lékařství, když prokázal schopnost buněk vystavených půstu regenerovat pomocí tzv. autofagie. Známý otužilec Wim Hof a také Priessnitz nebo Kneipp zase prokázali léčivý efekt otužování, kdy jsme kromě tepla vystavováni i chladu. Zdraví se buduje od dětství: aby dítě mělo dobrý základ, mělo by zažít 30 % hladu a 30 % chladu.
Ale vraťme se ke škapulíři. V lékárničce můžete mít bylinkové tinktury, které zabírají rychleji a také se v porovnání se sušenými bylinkami mohou déle skladovat. Mohu doporučit tyto – tinkturu z lichořeřišnice, když na vás něco leze, bolí vás tělo, jste prochladli nebo se začíná ozývat močový měchýř. Dále tinkturu z jantaru, když cítíte, že něco sedí na plicích nebo jste se setkali s někým, kdo byl nemocný, a bojíte se, že jste se nakazili.
V bylinné lékárničce by neměly chybět ani Bachovy esence (tinktura z květů) tzv. Rescue remedy s širokým použitím včetně nevolnosti v autě nebo stresu a úzkosti z nové situace, když jdou děti do nové školy nebo vám vylétly z hnízda a cítíte prázdnotu a smutek. Mně na dovolené zachránily od mořské nemoci. Rescue jsou vhodné i pro zvířata. Pokud se blíží Silvestr a zvířata panikaří, nebo pokud jste měli např. dva pejsky, kdy jeden zemřel a druhý se trápí…
Zbytek lékárničky je velmi individuální. Kdo trpí na zažívací potíže, bude tam mít tinkturu z pelyňku či hořce, na žlučník se používá homeo tinktura z vlaštovičníku, s bolestí hlavy pomůže tinktura z řimbaby nebo z drmku, je-li příčinou hormonální nerovnováha v přechodu atd. Na bolestivou menstruaci se používá tinktura z tužebníku. Také mám ráda homeopatii, která mě jako včelaře už mnohokrát zachránila před cestou do nemocnice. Do domácí bylinné lékárničky se proto hodí i homeopatiku Apis Mellifica CH9, které je třeba při bodnutí včelou rychle podat, protože zabraňuje otokům…

Koupit Meduňku