Česká liga plná prostojů je nejlínější soutěž v Evropě. Páni sudí, 2 minuty navíc jsou málo. Nastavujte pořádně!

Česká liga plná prostojů je nejlínější soutěž v Evropě. Páni sudí, 2 minuty navíc jsou málo. Nastavujte pořádně!
ČTVRTEČNÍ OFSAJD PAVLA PROCHÁZKY

"Liga lenochů - obří prostoje! Česká elitní soutěž je nejpomalejší v celé Evropě!“. S tímto titulkem vyšel v úterním vydání deníku Blesk hlavní článek ve sportovní rubrice. A ještě ten samý den slíbil na pražském Strahově předseda komise rozhodčích FAČR Radek Příhoda na předligové tiskové konferenci, že jeho sudí budou během jarní části ligy, jež startuje už v sobotu, po vzoru MS 2022 v Kataru nastavovat víc. To je fajn.

 

Jenže v průměru to prý mají být jen dvě minutky navíc. Místo dosavadního čtyřminutového průměrného nastavení ve FORTUNA:LIZE by to tedy mělo být v průměru nyní šest minut. To je ale vzhledem k výše zmíněným obřím prostojům v české nejvyšší soutěži dost málo. Chtělo by to alespoň dvakrát tolik než dosud, tedy aspoň osm minut – viz Katar.

„Česká elitní soutěž je totiž nejlínější v Evropě! Podle dosud nejčerstvějšího srovnání se v ní skutečně čutá do meruny jen 56,8 % času. Horší je z celého starého kontinentu jen španělská Segunda Division (55,9 %), což je ovšem druhá liga. Na opačném pólu se nachází izraelská Ligat ha’Al (66,9 %). Navíc, ve Fortuna:lize je míč zakopnutý zcela mimo hřiště ve 22,6 % času, zatímco třeba v italské Serii A to dělá jen 17,6 %,“ uvedl úterní Blesk.

A vybídl obratem šéfa českých arbitrů Radka Příhodu: „Co s tím nešvarem? Na světovém mistrovství to sudí řešili nastavením času, které až bralo dech. Duely byly někdy o deset až patnáct minut delší (v průměru o osm minut – pozn. aut.)!“

Vzorem nechť je MS 2022 v Kataru

„Všechny překvapilo, kolik rozhodčí na šampionátu nastavují. Koukáme na to pozitivně,“ vzkázal Blesku šéf českých rozhodčích Příhoda .

„Jsme pro. Všichni chtějí vidět fotbal. Chceme, aby se nastavoval promarněný čas, jelikož jeho objem stoupá. V tomto ohledu budeme důslednější. Po rozhodčích to budeme vyžadovat,“ prohlásil pak Radek Příhoda v úterý na tiskovce.

 „Budeme chtít, aby se v zápasech nastavoval kompletní promarněný čas. Průměr nastavení v české lize je přibližně čtyři minuty. Dá se očekávat, že ten průměr se zvedne přibližně o dvě minuty“ dodal šéf rozhodčích.

Je dvě minutky v „české lize lenochů“ s prostoji ve výši přes 43 procent hry? To je ale přece málo. Na MS v Kataru se loni v listopadu velmi přísně dbalo na to, aby promarněný čas byl po základní hrací době nahrazen. Zejména v případech přezkumů VAR. Pokud intervence v utkání trvá osm minut, totožná délka se bez výjimky projeví i do nastavení. K tomu se přidá například doba ošetření.

Podle místopředsedy Komise rozhodčích FAČR (a nově i garanta systému VAR) Libora Kovaříka se během podzimní části ligové sezony v Česku jen dvakrát stalo, že se komisi doba nastavení nezdála.

REÁLNÁ DOBA ZÁPASŮ (Liga/míč ve hře)

  1. Izrael 66,9 %
    2. Nizozemsko 65,6 %
    3. Rusko 65,4 %
    4. Švédsko 64,7 %
    5. Německo 63,9 %
    6. Bělorusko 63,6 %
    7. Itálie 63,2 %
    8. Belgie 63,0 %
    9. Finsko 63,0 %
    10. Slovinsko 62,7 %
    11. Francie 62,4 %
    12. Dánsko 62,4 %
    13. Norsko 62,1 %
    14. Chorvatsko 62,0 %
    15. Anglie 62,0 %
    16. Maďarsko 61,4 %
    17. Polsko 61,1 %
    18. Slovensko 61,0 %
    19. Turecko 60,7 %
    20. Švýcarsko 60,7 %
    21. Ukrajina 60,7 %
    22. Srbsko 60,0 %
    23. Bulharsko 59,6 %
    24. Rumunsko 59,4 %
    25. Španělsko 59,3 %
    26. Rakousko 59,3 %
    27. Skotsko 58,3 %
    28. Portugalsko 58,3 %
    29. Řecko 57,5 %
    30. ČESKO 56,8 %

(Zdroj: Blesk.cz)

To je tedy také hodně málo. Autorovi těchto řádků – i pod dojmem MS 2022 v Kataru – se naopak zdá, že jen dvakrát čeští sudí ve FORTUNA:LIZE nastavili správně. Jindy skoro pokaždé málo. Leckdy až směšný bývá pak v české nejvyšší soutěži i průběh toho nastavení. Polovina se promarní střídáním, druhá půlka zdržováním, k němuž hlavní sudí zdržujícímu týmu často ještě pomůže, když třeba otálejícímu brankáři kráčí udělit žlutou kartu. A hned poté, co gólman konečně míč uvede do hry, tak zápas bez dalšího nastavení utkání ukončí. Tak takhle ne! V Kataru sudí důsledně nastavovali i promarněný čas v nastavení.

Nebojte se nastavovat víc – Radek Příhoda není Milan Brabec

Iniciátor této nastavovací změny, známý šéf komise rozhodčích FIFA Ital Pierluigi Collina „své“ arbitry v Kataru v tomto směru vycepoval výborně.

Radek Příhoda by si z něj měl vzít příklad a nebát se – dvě minutky v „lize lenochů a prostojů“ navíc opravdu mnoho neřeší. Dělejte to pořádně!

Zatímco mnohým bývalým i současným hráčům, zvyklým na celoživotní „taktické“ zdržování v závěrech utkáních, se Collinova katarská novinka často příliš nezamlouvala, fotbalovým fanouškům se to naopak - i podle výsledků internetových anket na toto téma soudě - zamlouvalo velmi.

Takže bych se pořádného nastavování vůbec nebál.

Radek Příhoda přece není jako jeho předchůdce ve funkci Milan Brabec, který v památném odposlechnutém rozhovoru s žižkovským bossem Ivanem Horníkem kritizoval i čtyřminutové nastavení jednoho z rozhodčích. Ten si totiž takový „risk“ dovolil v klíčovém existenčním zápase, v němž Viktorka vedla doma jen o gól. „Já když tam viděl tu čtyřku, tak si řikam, jako co se do toho (ten rozhodčí – pozn. aut.) s.re!?“  nemohl „svévolnému“ nastavení sudího uvěřit bývalý šéf komise rozhodčích Brabec. 

Nejvěrnější "držáci" FORTUNA:LIGY, pro které je přelétavost mezi kluby skoro až sprostým slovem