Souboj o prezidentský post vrcholí

Kdo bude příštích pět let prezidentem České republiky? Bude to generál ve výslužbě Petr Pavel nebo ekonom, manažer a politik Andrej Babiš? O tom, kdo převezme žezlo po současné hlavě státu Miloši Zemanovi, rozhodnou voliči ve druhém kole přímé volby. Volební místnosti budou otevřeny dnes od 14 do 22 hodin a zítra od 8 do 14 hodin.

O finalistech prezidentské volby rozhodli voliči před dvěma týdny. Vítězem prvního kola se stal generál Petr Pavel, kterého volilo 35,4 procenta lidí. Do volebního finále s ním postoupil bývalý premiér, předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jemuž dalo hlas 34,99 procenta voličů. Hlasovat přišlo 68,24 procenta lidí. Očekává se, že v druhém kole bude volební účast ještě vyšší.

Pro druhé kolo už lidé nedostanou volební lístky dvou finalistů do svých poštovních schránek. Budou se vydávat přímo ve volebních místnostech a budou mít žlutou barvu. Lístek se nijak neupravuje. Volič lístek se jménem vybraného kandidáta vloží do obálky a vhodí do urny. Pokud by volič hlasoval ve druhém kole šedivým lístkem z prvního volebního kola, jeho hlas by byl neplatný.

Kampaň před druhým kolem končí a mnoho lidí si oddechlo. Byla nebývale vyhrocená, značně emotivní. Stupňovalo se v ní šíření polopravd, lží a výhrůžek. Končící prezident Miloš Zeman ji označil za svého druhu občanskou válku. Kampaň stavěla proti sobě města a venkov, rozdělovala rodiny i celou společnost. A to navzdory tomu, že oba kandidáti prohlašovali, že chtějí rozdělenou společnost spojovat. Nutno říci, že to se ani jednomu z nich nepodařilo, naopak poměrně vyhrocenou situaci často svými výroky ještě více vyostřovali.

Výhrůžky zabitím i ostrý náboj

Pavel se pasoval za člověka, který ctí hodnoty jako je čest, důstojnost a odpovědnost. Babiše označil za »představitele chaosu«, přičemž poukazoval na jeho působení v čele vlády v době covidové epidemie. Pravdou je, že šlo o situaci, s jakou se dosud žádná vláda nemusela vypořádávat. Situaci, která se řešila za pochodu, kde šlo o lidské životy a kterou určitý chaos a zmatky provázely ve všech zemích. Nicméně tehdejší vláda se s ní popasovala, jak nejlépe to šlo, nenechala lidi ani firmy padnout, což je heslo současného pravicového kabinetu, který však pro jeho naplnění dělá pramálo. Co je ale už zcela za hranou, je vyčítat Babišovi, že může za smrt lidí v době epidemie. To je nechutné a nemorální.

Babiš se v kampani zaměřil především na Pavlovu minulost coby vojáka a rozvědčíka. Zdůrazňoval, že voják vtáhne zemi do války, přičemž sebe pasoval za bojovníka za mír a za možného prostředníka při vyjednávání o míru na Ukrajině. Zdůrazňoval, že jeho programem je pomáhat lidem, bojovat za národní zájmy, a především usilovat o mír. Začátkem týdne předčasně ukončil kontaktní kampaň, protože obdržel anonymní dopis, v němž mu někdo vyhrožuje smrtí, pokud volby vyhraje. Kvůli vystřelené nábojnici na parkovišti u Sokolovny v Průhonicích, kde pobývá, požádal policii o dočasnou ochranu. Policie také prověřuje Babišovo sobotní oznámení, že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaný jeho manželce.

Jasno bude zítra odpoledne

Petr Pavel nebo Andrej Babiš? Jeden z těchto mužů bude zítra zvolen prezidentem ČR. Je to v našich rukách. Možnost volit si hlavu státu přímo máme od roku 2013, kdy jsme na Hrad vyslali Miloše Zemana. Stejně dopadla i druhá přímá volba v roce 2018. Zemanovi končí jeho druhé funkční období 8. března. O tom, kdo bude ve Vladislavském sále Pražského hradu inaugurován novým českým prezidentem, bude jasno zítra odpoledne.

Stát za organizaci prezidentských voleb zaplatí asi 800 milionů korun. Pavel a Babiš mohli podle zákona vložit do kampaně každý maximálně 50 milionů korun, peníze nad limit museli odvést na dobročinné účely, stejně jako nevyčerpané sponzorské dary. Na rozdíl od jiných typů voleb prezidentští kandidáti nebudou moci očekávat žádný příspěvek od státu na volební náklady. Budou muset naopak své výdaje vyúčtovat.

(jad)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy