Zvednout se ze dna. Neustále se radovat. Nová dávka psychologické inspirace ve filmech.

Zvednout ze dne, Radovat se

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

NIKDY SE NEVZDAT. Jít za svými sny. Obměkčit vlastní srdce láskou… Některé filmy mají velmi silný emocionální náboj. Mohou nás vyburcovat k činu. Dotknout se nás a změnit nám život. Nebo se z nich také můžeme hodně věcí naučit. Jindy se zase potřebujeme hodně smát. A někdy zase plakat. Přijměte pozvání k šesti mimořádným filmovým snímkům s komentáři psychologa. 

Velký draft (2014) 

Také se někdy rozhodujete mezi dvěma možnostmi? Či dokonce mezi třemi? Občas se v pracovním nebo osobním životě dostaneme do situace, kdy musíme volit i mezi více lidmi. A právě o tom je film Velký draft – příběh generálního manažera týmu amerického fotbalu, který se musí rozhodnout, jak naložit se svou první volbou v draftu. Pokud nemáte rádi Kevina Costnera, prostředí Ameriky a prostředí vrcholového sportu, tak se vám tento film pravděpodobně moc líbit nebude.  

Velký draft však v sobě skrývá silné poselství: Že mnohdy ta nejlepší rozhodnutí v životě nemají logiku. Že se vyplatí více než na ostatní a svou vlastní pohodlnost nebo strachy, vsadit na své srdce. A také – že občas je ta správná cesta bolestivá. Navíc jde podle mě o jeden z nejlepších filmů na světě o tolik důležité schopnosti vyjednávání. Jaké to je dostat se v určitém okamžiku do flow a předvést nevídaný výkon… 

Mia a bílý lev (2018) 

Nesmírně emotivní film o síle lásky a přátelství z prostředí jižní Afriky. O tom, že opravdová láska znamená někdy i závazek nebo schopnost vzepřít se autoritám (rodičům). Zejména u velmi citlivých lidí může film vyvolat opravdu silné emoce, tak nedoporučuji film sledovat v době, kdy je člověk už tak z něčeho jiného rozrušený. 

Pollyanna (2003) 

Tohle je naopak doslova óda na radost. Nebo doslova – v pojetí malé osiřelé dívky Pollyanny – „hra na radost“. V tomto filmu najdete návod, jak se stát nevyléčitelným optimistou a mít schopnost najít na všem to dobré. Baví-li vás například rozvíjet ve svém životě vděčnost, tak vám Pollyanna může přinést novou inspiraci a motivaci. Aneb, jak to udělat, aby se příjemní a usměvaví lidé stali i z těch největších škarohlídů ve vašem okolí… 

Půlnoční láska (2018) 

Vzpomínám si, že když jsem Půlnoční lásku v kině viděl, tak jsem pak zážitek z ní někomu do telefonu popisoval slovy: „Masakr. V momentě, kdy jsem měl pocit, že už nejde brečet víc, tak to teprve celé začalo.“ Jinými slovy: Nedávno jsem na Celostní medicíně psal o tom, že ač léta vedu pro veřejnost programy jako Škola smíchu nebo Nekompromisní štěstí, tak jsou v životě každého z nás i období, kdy je dobré nechat průchod smutku a slzám. A z vyprávění mnoha klientů vím, že ne vždy se jim slzy daří spustit. Příběh sedmnáctileté Katie, trpící vzácnou život ohrožující chorobou, potenciál jít si při sledování pro papírové kapesníky rozhodně má. 

Kde zpívají raci (2022) 

Možná že tou úplně největší dovedností při kontaktu s druhými lidmi je pochopení motivů druhého člověka – proč jedná tak, jak jedná. Z čeho jeho myšlenky, touhy a činy vychází? Úchvatný příběh natočený podle mezinárodního bestselleru Kde zpívají raci nám umožňuje připomenout si a hlouběji prožít a pochopit, jak velký vliv má na nás naše dětství. 

A opět jde o velmi emotivní záležitost. Kromě až magického prostředí mokřin Severní Karoliny je ústředním motivem filmu zrada, opuštění a to, že někdy může být správné i to, co by většinová společnost nikdy neschválila. Těší mě, že i pro mou kolegyně z Celostní medicíny, Zuzanu Švédovou, je – dle jejího příspěvku na Facebooku – kniha, podle které byl film Kde zpívají raci natočen, „bezesporu klenotem“. 

Příchozí (2016) 

Tento snímek jsem v kině viděl dvanáctkrát. Zde jde spíše už o psychologii budoucnosti – kontakt s mimozemskou civilizací. Příchozí je nejen o potřebě, abychom do budoucna jako lidstvo vystupovali jednotně, ale zejména zde dostáváme nabídku si uvědomit, jak moc nás ovlivňuje a definuje čas. Že z jisté úrovně vědomí probíhá minulost, přítomnost i budoucnost současně. Nejen o tom, že my lidé, jsme zakleti v čase, pojednává také fantasy pohádka Princezna zakletá v čase, které jsem na Celostní medicíně věnoval samostatný článek: https://www.celostnimedicina.cz/tajemstvi-zivota-a-casu-v-princezne-zaklete-v-case.htm 

Dalších 15, většinou duchovních snímků, typu Nádherná zelená, Hovory s Bohem, Celestinské proroctví nebo Náš domov najdete ještě v tomto mém starším článku na Celostní medicíně: https://www.celostnimedicina.cz/15-filmu-pro-vasi-novou-inspiraci-energii-nebo-osobni-rust.htm 

Jiří Hamerský