Parkinsonovu chorobu lze léčit velmi běžným lékem, který máte jistě doma. Výsledky testů jsou slibné

Pokud jste si někdy v životě koupili v lékárně lék proti kašli, pravděpodobně jste do svého těla dostali účinnou látku zvanou ambroxol. Ten je velmi častou složkou a pomáhá čistit hleny, tlumit kašel a má také protizánětlivé účinky, uvádí UCL.

Kromě těchto užitečných účinků se však vědci domnívají, že by mohl pomoci v boji proti Parkinsonově chorobě – pomalu postupujícímu neurodegenerativnímu onemocnění, které postihuje nervový systém. Vyznačuje se zhoršením motorických funkcí, ale také často přítomným třesem.

Pacientům však mohla ulevit léčba výše zmíněným ambroxolem. Vědci se tímto výzkumem zabývají od roku 2009. Teprve nedávno však vstoupil do třetí fáze testování, která definitivně odhalí účinnost léku. Podle společnosti IFL Science však dosavadní výsledky vypadají slibně.

Na další oslavy je však příliš brzy. Třetí fáze testování je nejkritičtější a je také zdlouhavá. Očekává se, že se do projektu zapojí 10 až 12 zdravotnických středisek ve Spojeném království a že bude testováno až 330 pacientů s Parkinsonovou chorobou.

Celá věc je také poměrně drahá. Očekává se, že výzkumný tým Královského neurologického institutu bude stát více než 5,5 milionu liber, tedy téměř 6 milionů eur.

Jeho dokončení by trvalo až dva roky a fungoval by na poměrně jednoduchém principu. Polovina pacientů by po dobu 2 let dostávala účinnou látku, zatímco druhá polovina by dostávala placebo. Na konci výzkumu bude porovnán vývoj onemocnění v obou skupinách.

zdroj: IFL Science, UCL, Titulní obrázek: Pixabay.com/geralt